Home Lifestyle Food RECEPTEN: 7 vegan gerechten waar Meghan Markle bij zweert

RECEPTEN: 7 vegan gerechten waar Meghan Markle bij zweert

Van krokante crumble tot glutenvrij brood: ze geeft je wat extra inspiratie om Veganuary door te komen.

vegan recepten
© Priscilla du preez & Dilyara Garifullina via Unsplash

Foodie Meghan Markle houdt er niet alleen van om met de voetjes onder tafel te schuiven, ze kookt ook zelf ontzettend graag. Op haar blog The Tig deelde ze vroeger dan ook regelmatig haar favoriete recepten, waaronder ook deze vegan toppertjes.

1. Romige pasta met courgette

Het is geen geheim dat Markle een zwak heeft voor koolhydraten. Op reis eet ze alleen maar pasta, en zo ontdekte ze ook haar favoriete veganistische pastagerecht: romige rigatoni met courgettes. ‘De saus wordt zo romig dat het lijkt alsof er tonnen boter en olie aan toegevoegd zijn, maar in werkelijkheid is het gewoon de courgette die het gerecht zo smeuïg maakt’, vertelde ze ooit aan Delish.

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 1 el olijfolie
  • 5 courgettes, in plakjes gesneden
  • 140 ml water
  • 1 bouillonblokje
  • 340 g rigatoni
  • 1 ui, gehakt

Zo maak je het

  1. Verwarm de olijfolie op een middelhoog vuur en bak de ui aan. Roer de courgette, het water en het bouillonblokje erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  2. Dek de pan af en laat minstens 2 uur op een laag vuur garen. De courgette moet gemakkelijk uit elkaar vallen. Vergeet niet om af en toe te roeren.
  3. Kook de rigatoni in een aparte kom beetgaar en laat uitlekken voordat je de pasta aan de saus toevoegt.

2. Green juice

Iedereen, zélfs prins Harry’s vrouw, krijgt in de namiddag weleens een dipje. Op zulke momenten grijpt Markle steevast naar een simpele en natuurlijke oppepper. ‘Het is makkelijk om snel een kopje koffie te zetten, maar als ik wat appel, boerenkool, spinazie, citroen en gember meng en drink, merk ik dat het mij een veel betere boost geeft dan een tas espresso’, aldus Markle in Today. 

Dit heb je nodig voor 1 portie

  • 375 ml water
  • Handvol boerenkool
  • Handvol spinazie
  • 1 groene appel, zonder klokhuis
  • 1 stukje gember van ± 2 cm, geschild
  • 2 el citroensap

Zo maak je het

Mix alles in een blender en klaar!

3. Eenvoudige toast met avocado

Een van Meghans favoriete lunchgerechten is een simpele avocadotoast. Haar vriend en visagist Daniel Martin geeft haar zelfs de bijnaam ‘#avocadotoast Whisperer‘.

Dit heb je nodig voor 1 portie

  • 1 avocado
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 citroen
  • 1/2 Zout
  • Meergranenbrood
  • Handvol pompoenpitten

Zo maak je het 

  1. Verwijder het vruchtvlees uit de avocado en meng het voorzichtig (met de hand) met de chilivlokken en de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Rooster het meergranenbrood alvorens je het smeert met de avocadospread en werk af met pompoenpitten.

4. Quinoa met groentjes

‘Ik kook elke week minstens een doos quinoa’, vertelde Markle ooit aan Today. ‘Ik breng de groenten op smaak met een kruidenmix die mijn moeder vroeger altijd gebruikte en voeg ook graag geplette rode peper en gehakte verse kruiden toe. Supermakkelijk en je kan het dagenlang in je koelkast bewaren!’ 

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 150 g quinoa
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Groenten naar keuze (bv. aubergine, courgette, wortelen, …)
  • Kruiden naar keuze
  • Bladpeterselie, gehakt

Zo maak je het

  1. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
  2. Fruit tijdens het koken de ui en knoflook voordat je de groenten en kruiden toevoegt.
  3. Meng de groenten onder de quinoa en werk af met peterselie en serveer eventueel met een salade. 

5. Gluten- en graanvrij brood

Met dit gluten- én graanvrij brood van Meghans mama scoor jij sowieso bij iederéén, zelfs bij die ene vriendin die voor alles allergisch is.

Dit heb je nodig voor 1 brood

  • 130 g zonnebloempitten
  • 75 g lijnzaad
  • 75 g hazelnoten of amandelen
  • 140 g havermout
  • 1 el chiazaad
  • 1 tl fijnkorrelig zout
  • 4 el psylliumzaad (3 el bij gebruik van poeder)
  • 1 el ahornsiroop
  • 3 el gesmolten kokosolie
  • 375 ml water

Zo maak je het

  1. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een siliconen cakevorm.
  2. Meng de ahornsiroop, kokosolie en water samen in een maatbeker. Voeg toe aan de droge ingrediënten en meng tot het deeg erg dik wordt. Voeg een beetje water toe als het te dik wordt om te roeren.
  3. Maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel en laat minimaal 2 uur rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden. Plaats de broodvorm in het midden van de oven en bak 20 minuten.
  5. Haal het brood uit de broodvorm, plaats het ondersteboven op de rooster en bak nog eens 30 tot 40 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je erop tikt.
  6. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het snijdt.

6. Pompoensoep met linzen

Toen Markle nog actief was op haar blog The Tig deelde ze dit ‘bevredigende en heerlijke’ recept van Honestly Healthy. Perfect om de koude winterdagen mee door te komen.

Dit heb je nodig

  • 500 g pompoen, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl komijn
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 el zonnebloemolie
  • Snuf Himalayazout
  • 500 ml kokend water
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 120 g rode linzen

Zo maak je het

  1. Fruit de knoflook samen met het venkelzaad en de komijn in de zonnebloemolie. Voeg na 2 minuten de pompoen toe en roer alles goed door elkaar.
  2. Voeg het water en de bouillon toe en laat 20 minuten op een middelhoog tot hoog vuur pruttelen. 
  3. Mix alles tot een gladde massa, voeg de linzen toe en laat nog eens 20 minuten op een middelhoog vuur koken.
  4. Voeg een scheut water toe en laat nog even pruttelen.
  5. Serveer de soep eventueel in een uitgeholde pompoen.

7. Crumble met bessen en gember

In 2014 deelde Markle haar liefde voor bakken met Cooking Light én haar befaamde Ginger Berry Crumble-recept. ‘Ik hou van bakken en experimenteren, de recepten waar weinig precisiewerk voor nodig is passen precies in mijn straatje’, zei ze toen. 

Dit heb je nodig voor 8 porties

Voor de vulling

  • 350 g bosbessen
  • 300 g bramen
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 2 tl citroensap
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 tl geraspte gember

Voor de topping:

  • 270 g havermout
  • 5 el ahornsiroop
  • 2 tl kaneel
  • 5 el amandelmeel
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 5 el kokosolie (koudgeperst en op kamertemperatuur)
  • 1 tl lijnzaad (optioneel)
  • 60 g walnoten, gehakt

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Vulling: spoel alle bessen en doe ze in een ovenschaal. Voeg de vanille, het citroensap, de ahornsiroop en gember toe en meng goed.
  3. Topping: meng in een aparte kom de havermout, het amandelmeel, de walnoten, het zout, de vanille, het kaneel en het lijnzaad. Meng goed voordat je de ahornsiroop en kokosolie toevoegt.
  4. Giet het crumblemengsel gelijkmatig over de ovenschaal met bessen. Bak 35 to 40 minuten in de oven, of tot de vruchtensappen langs de randen borrelen en de randen lichtbruin zijn.

Meer vegan content: