Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

'Koop op korte termijn, naargelang je noden op dat moment in plaats van nu al bijvoorbeeld kinderkamers te voorzien.'

HUIZENJACHT: tips & tricks van een vastgoedmakelaar om te besparen bij de aankoop van een huis

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Besparen op de aankoop van je eerste woning of bouwgrond? Het kán! Al wie op zoek gaat naar z’n eerste woning, denkt maar één ding: auwtch! Dat je diep in de buidel zal moeten tasten, is geen geheim. Toch bestaan er tal van manieren om heel wat geld te besparen. Een vastgoedmakelaar onthult zijn tips & tricks. 

Als je kan afbieden op de vraagprijs, adviseert vastgoedmakelaar Benjamin Van Doorslaer van Straf Vastgoed om zo laag mogelijk te starten. ‘Pas dan kom je te weten hoeveel marge er is. Komt er geen tegenbod, dan weet je dat jouw prijs te laag is. Doet de verkoper wel een tegenbod, dan zal dat sowieso lager zijn dan wanneer je hoog biedt.’ 

Een laag bod kan je volgens Van Doorslaer nóg beter argumenteren wanneer je een bevriende makelaar, architect, aannemer of zelfs hobbyklusser onder de arm neemt die tijdens het huisbezoek de mindere kanten van het pand kan belichten. Een kenner kan beter inschatten of de woning z’n vraagprijs waard is.

Koop voor nú, niet voor later

Nog een tip van Van Doorslaer die je veel geld kan besparen, is om vastgoed te kopen op korte termijn (vijf jaar), naargelang je noden op dat moment. ‘Bij vastgoed wordt de prijs bepaald per vierkante meter. Stel, je koopt een huis met drie verdiepingen, maar je hebt nog geen kinderen. Dan wordt minstens één verdieping lange tijd niet gebruikt. Intussen betaal je die oppervlakte natuurlijk wel af. Daar komen ook nog eens onderhouds- en verwarmingskosten bij. Dat tikt aan’, verklaart de makelaar.

Door te starten met een appartement of klein huis kan je het geld dat je zou gebruiken om een grotere woning af te betalen, sparen. Bij gezinsuitbreiding kan je het appartement verkopen of houden en laten afbetalen door een huurder. ‘Op die manier bouw je – bijna passief – weer extra kapitaal op’, aldus Van Doorslaer. 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '