Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Irmy Coeckelbergs

Netwerken saai? Niet bij Jackie Bohème.

UITGETEST: netwerken met gelijkgestemde zielen tijdens de Breaky Talks van Jackie Bohème

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Bij het woord ‘netwerken’ denken wij instant aan yuppies strak in het pak die graag lucht verkopen en hun visitekaartje uitdelen met de boodschap hen ‘een belleke te geven’. Dat kan anders, dacht Ellen Wauters, de vrouw achter Jackie Bohème. Enter: de Breaky Talks. Onze redactrice schoof mee aan tafel.


Geen muffe vergaderzaal of slappe broodjes bij Jackie. Wanneer ik L’appartement Jackie – op m’n sokken – binnenwandel, overvalt me meteen een gevoel van rust.

Wie mij een beetje kent, weet dat het motto ‘less is more’ me niet bepaald op het lijf geschreven is, en toch weet ik deze minimalistische inrichting met bohemian touch te appreciëren.

Dé eyecatcher? De gigantische installatie met gedroogde bloemen van – who else?Loes van Look van Wildflowers & Wodka.

Terwijl iedereen druppelsgewijs toekomt, zie ik foodblogger Annelies Deleu druk in de weer met het ontbijt.

Op het menu deze ochtend: granola met een parfait op basis van matcha en limoen en blauwe bessen gemarineerd in kardemom en appelsiroop, en gefermenteerde kokos met lavendelbloemen, chioggiabiet, ananas, miso en dulse (een zeewiersoort). Zelfs als niet-veganist loopt het water me al in de mond.

Who run the world? Girls!


Maar dus: de Breaky Talks. Wat houdt dit initiatief nu eigenlijk in, hoor ik je denken. Wel, twee dagen per maand verzamelt Ellen Wauters acht gelijkgestemde zielen op haar appartement in Berchem om hen met elkaar te laten kennismaken en ideeën uit te wisselen tijdens een drie uur durend ontbijt.

Eenmaal aan tafel vertelt host Ellen hoe ze erop kwam om met L’appartement Jackie en de Breaky Talks te starten. ‘Door meetings telkens op kantoor te houden, blijf je steeds in dezelfde omgeving zitten. Zoiets werkt niet inspirerend’, aldus Ellen. ‘Daarom wou ik een veilige ruimte creëren waar je niet gestoord kan worden en in alle rust je ding kan doen.’

Meetings in duffe kantoorruimtes zijn allesbehalve inspirerend.


Het appartement is zowel voor een dag als een nacht te huren voor meetings, brainstorms en boutique events. Leuk weetje: het interieur is all female. Zo schakelde Ellen architecte Sophie Thielemans in voor de inrichting, zijn de gordijnen in het appartement van de hand van Nathalie Van der Massen en de keramiek van Alex Gabriëls.

‘Hoe? Moet jij niet werken?’


Terwijl ik van Annelies’ overheerlijke ontbijt smul, luister ik aandachtig naar de geanimeerde gesprekken van de ondernemers rondom mij.

Zo is er Wendy die na haar burn-out besloot om reizen te organiseren rond eten, sport en slaap. Kim zette dan weer haar acteercarrière op pauze om zich te focussen op haar platform The Field Work. En Stephanie gaf haar job op zodat ze zich volledig op haar passie kalligrafie kon storten.

Ze praten over de grens tussen werk en ontspanning, hoe spannend het was om zelfstandige te worden, de reacties van hun omgeving en hoe ze geen weekends meer hebben en dat helemaal oké is.

‘Al blijven mensen het vreemd vinden wanneer je op maandagmiddag met een wijntje op een terras zit’, oppert er iemand. ‘”Moet jij niet werken?”, zie je voorbijgangers dan denken.’ De vrouwen knikken instemmend.

Mensen blijven het vreemd vinden wanneer je op maandag een terrasje doet.


De vele raakvlakken zorgen ervoor dat deze bende elkaar na nog geen twee uur aan tafel al jaren lijkt te kennen. Ze wisselen tips en ideeën uit en geven elkaar advies.

Hoewel ikzelf geen ondernemer ben, is het best bijzonder om te zien hoe er in dit digitale tijdperk nog plaats is om elkaar offline te ontmoeten. Tijdens deze Breaky Talk kon je zien dat het deze vrouwen echt deugd deed om zowel op professioneel als persoonlijk vlak een band te smeden. Iets wat in een klassieke vergaderruimte met slappe broodjes ongetwijfeld niet was gebeurd.

***

De eerstvolgende Breaky Talks vinden plaats op 25 en 26 april. Voor een deelname betaal je € 65. Meer info vind je op Jackieboheme.be.

Foto’s: Irmy Coeckelbergs


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '