Home Lifestyle Film UITGETEST: de nieuwe 4DX-zaal van Kinepolis, waar je de film écht beleeft

UITGETEST: de nieuwe 4DX-zaal van Kinepolis, waar je de film écht beleeft

‘Ik werd half uit m’n stoel geschud, voelde kogels rakelings langs m’n hoofd scheren en kreeg zelfs een regenbui op m’n pas gestijlde haren te verduren.’

Een chill avondje in de cinema? Niet als je voor de nieuwe 4DX-zalen kiest in Kinepolis Antwerpen en Brussel. De cinemagroep pakt uit met een innovatie die je bioscoopervaring een beetje op een pretparkuitstapje doet lijken. Een ding is zeker: in slaap vallen tijdens de film is met 4DX geen optie.

Voelen, ruiken en zien

Wat is 4DX? Ik moest het ook even vragen toen ik de uitnodiging voor de persvoorstelling kreeg. Maar de korte uitleg wist me te intrigeren: het is een cinema-ervaring die al je zintuigen in de watten legt door middel van bewegende stoelen, wind, regen, sneeuwgeuren, mist, bliksem en zelfs bubbels. Wie ooit ‘Honey, I Shrunk the Audience!’ zag in Disneyland en zogezegd ondergespuugd werd door een hond, kan zich er iets bij voorstellen.

Kinepolis opent vandaag de allereerste 4DX-zalen in België, eentje in Brussel en eentje in Antwerpen. Ik trok naar de hoofdstad, nam plaats in een vreemd uitziende bioscoopstoel en bekeek in primeur de vandaag uitgekomen ‘Star Wars: The Last Jedi’ mét 4DX-effecten.

Intens beleven

De vraag is nu: voelde ik me werkelijk in a galaxy far, far away? Het is antwoord is ja en nee. In het begin – we kregen eerst enkele trailers van andere films te zien – waren de effecten nogal afleidend. In enkele minuten tijd werd ik half uit mijn stoel geschud, voelde ik kogels rakelings langs m’n hoofd scheren en kreeg ik zelfs een regenbui op mijn pas gestijlde haren te verduren. Ik kan je dan ook amper vertellen waarover de trailers gingen, aangezien ik me met één hand probeerde vastklampen terwijl ik met de andere mijn haar trachtte te redden. Het feit dat ik moest lachen met hoe belachelijk we er wel niet uitzagen in de schuddende stoelen, droeg ook niet bij aan de concentratie.

(O ja, voor al mijn krulcollega’s: er zit een knopje op je armleuning om de waterstralen af te zetten. Wat ik uiteraard onmiddellijk na onderstaand moment deed.)

Maar zodra mijn hoofd – en maag – gewend waren aan wat er gaande was, begon ik het opzet van 4DX te snappen. Tijdens een geweldige, galactische oorlogsscène aan het begin van ‘Star Wars: The Last Jedi’, kon ik me inderdaad inbeelden dat ik samen met Prinses Leia de strijd met de Dark Side aanging. Bovendien zijn de effecten tijdens de eigenlijke film minder heftig dan tijdens een trailer, een korte video waarin uiteraard zoveel mogelijk actie en bijhorende effecten gepropt worden. Tijdens de film zelf worden intense momenten zoals vechtscènes afgewisseld met rustige momenten met minimale effecten.

Tijdens een geweldige, galactische oorlogsscène, kon ik me inderdaad inbeelden dat ik samen met Prinses Leia de strijd met de Dark Side aanging.

To do?

Voor een romantisch, rustig avondje met je lief moet je uiteraard niet in de 4DX-zalen zijn. Maar wil je je favoriete fictieve wereld, zoals die van Star Wars, Harry Potter of Marvel nog intenser beleven, dan is dit echt wel een aanrader. Bevestigde releases voor 2018 zoals ‘Jumanji’ en ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ lenen zich volgens mij perfect voor een adaptatie met 4DX.

Fans van horrorfilms kunnen in een 4DX-zaal trouwens de ultieme ervaring opdoen. Kan je je voorstellen dat je naar ‘It 2’ aan het kijken bent en plots iets aan je voeten voelt kietelen (ja, dat is er ook) of iemand in je nek voelt blazen? Probeer dan maar eens een gil te onderdrukken in een volle bioscoopzaal.

Wat, waar, hoeveel?

Zowel in Kinepolis Antwerpen als in Kinepolis Brussel is er één volledig omgebouwde bioscoopzaal voor 4DX. Daarin zal vanaf vandaag altijd een film spelen, te beginnen met ‘Star Wars: The Last Jedi’. Volgens Kinepolis kan zowat elke film in de speciale zalen terechtkomen, maar zal er logischerwijs de voorkeur gegeven worden aan actiefilms. Vanaf de zomer zouden er ook 3D-films in 4DX getoond worden. Een kleine bedenking: als je – net als ik – een beetje misselijk kan worden van 3D, combineer het dan alsjeblieft niet met 4DX. Bewegende stoelen en 3D-beelden is no bueno, als je ‘t mij vraagt.

Voor een film in 4DX betaal je een toeslag van 6 euro bovenop het normale tarief.

Lees ook: