Home Lifestyle 12 tips om in alle veiligheid je boodschappen te kunnen doen

12 tips om in alle veiligheid je boodschappen te kunnen doen

Laat die stress maar thuis!

© Unsplash

Hou ik voldoende afstand? Is het wel slim om dat winkelkarretje voort te duwen? Het zijn maar enkele voorbeelden van vragen die door ons hoofd spoken terwijl we door de supermarkt lopen om boodschappen te doen. Om jou van die stress te ontzien, vroegen wij de verantwoordelijke van Delhaize om enkele tips. En wees gerust: alles komt goed!

1. Wees respectvol

Terwijl jij misschien van thuis uit kan werken, staat het winkelpersoneel wel nog steeds dapper paraat om ervoor te zorgen dat jij naar hartenlust kan kokkerellen en je buikje rond kan eten. Ook al worstelen zij misschien met dezelfde angsten als jij nu. Wees dus geduldig en toon respect voor hen en hun werk. Een glimlach of een eenvoudige ‘dank u’ is in deze tijden zoveel waard.

2. Ga bij voorkeur in de namiddag winkelen

Hoewel het van winkel tot winkel afhangt, gaan de meeste klanten momenteel ’s ochtends de deur uit om boodschappen te doen. ’s Middags is het in de supermarkt opvallend rustiger en is het aanbod trouwens nog altijd even uitgebreid als ’s ochtends. De winkelrekken worden namelijk de hele dag aangevuld, vertelt de persverantwoordelijke van Delhaize.

3. Winkel op je eentje

Hoe gezellig het ook zijn mag om met het hele gezin of samen met je huisgenoten boodschappen te doen, winkel je nu best op je eentje. Het voorkomt namelijk kleine files in de wandelgangen, aangezien we nu de nodige afstand van elkaar moeten houden. Heb je schrik dat je iets zal vergeten zonder de hulp van je shopbuddy? Stel dan thuis samen een boodschappenlijstje op. PS er is uiteraard wel een uitzondering voor eenoudergezinnen die hun kids niet alleen thuis kunnen laten.

4. Sla geen hele voorraad in

Hamsteren is echt nergens voor nodig. ‘De aanvulling van de distributiecentra naar de winkels gebeurt elke dag volgens de productcategorieën’, legt Delhaize uit. ‘De afgelopen dagen gingen we al van 2 naar 3 ploegen per dag in onze distributiecentra om de extra producten aan te leveren die klanten volop inkochten. Een voorraad inslaan is dus absoluut niet nodig. Onze leveranciers en producenten blijven alles aanvullen.’

5. Raak alleen de producten aan die je wil kopen

De reden daarvoor ligt wel voor de hand…

6. Maak een boodschappenlijstje

Niet alleen omdat je anders die bloemkool voor die verrukkelijke ovenschotel zou kunnen vergeten, maar ook om te vermijden dat je producten zou kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Een tip die dus ook je portemonnee een beetje helpt. Daarnaast hoef je dankzij dat lijstje niet als een kip zonder kop door de gangen te lopen en ben je ook binnen de 30 minuten weer met je tas buiten.

7. Respecteer het speciale winkeluurtje voor de ouderen

Het eerste openingsuur (tussen 8u en 9u) is in de Delhaize-winkels voorbehouden voor ouderen, aangezien zij de meest kwetsbare groep zijn voor het coronavirus. Ook in andere supermarkten gelden er soms speciale maatregelen. Zo krijgt bij Carrefour en Lidl zorgpersoneel voorrang.

8. Overweeg de bezorgservice (als het niet anders kan)

Online shoppen is hemels, en dat is ook mogelijk voor je boodschappen. De thuisbezorgingsservice van Delhaize, maar ook van enkele andere supermarkten, blijft volop draaien. Ook hier is er de nodige versterking voorzien, maar het kan zijn dat je door de drukte wel een beetje langer op je bestelling moet wachten dan anders. Deze dienst is dus vooral voor zij die de deur niet uit kunnen om boodschappen te doen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of zieken.

9. Betaal met je bankkaart

Het is niet alleen de snelste manier om te betalen, maar je beperkt er ook nog eens het contact met anderen mee.

10. Hou een veilige afstand

Moet jij net zoals je voorganger een chocoladereep of een doosje thee hebben? Wacht dan op veilige afstand tot hij of zij klaar is en neem dan jou favoriet uit de rekken. Afstand is en blijft belangrijk, ook als je info nodig hebt, aan de kassa staat of door de wandelgangen loopt.

11. Denk ook aan de andere veiligheidsregels

Ondanks dat kassamedewerkers nu vaak achter een plexiglas staan, mag je niet vergeten om ook de andere veiligheidsregels te respecteren. Moet je bijvoorbeeld niezen? Doe dat dan in de binnenkant van je elleboog.

12. Gebruik winkelkarretjes

Winkelkarretjes zijn de ideale manier om eenvoudig op een veilige afstand van elkaar te blijven. En ja, ze worden systematisch netjes schoongemaakt zodat je er met een gerust hart doorheen de wandelgangen mee kan rijden. Heb je toch geen winkelkar ter beschikking? Blijf je dan goed aan de afstandsregels houden. Delhaize kleefde zelfs stickers op de grond om je daar nog eens aan te herinneren.

Lees ook: