Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Kijk zeker uit met streamen.

AHA: met deze 7 tips verbruik je veel minder mobiele data

 

Onze smartphone is onmisbaar geworden. Op de trein door je Facebookfeed scrollen, WhatsAppen op het werk en tussendoor nog wat foto’s plaatsen op Instagram. Dankzij mobiele data staan we altijd in verbinding met elkaar, zelfs als er geen wifi te bespeuren is.


Waarschijnlijk heb je dan net als wij af en toe het probleem dat je aan het limiet van je mobiele gegevens zit. Maar niet getreurd, Test-Aankoop zocht uit wat je daaraan kan doen. Met deze tips betaal je je nooit meer blauw omdat je (weer eens) over je limiet ging.

Hou je mobiel verbruik in de gaten


Je kan er natuurlijk voor kiezen om je 3G of 4G enkel aan te zetten als je het nodig hebt. Dan krijg je natuurlijk je meldingen doorheen de dag ook niet binnen en zie je je binnengekomen mailtjes alleen als je je mobiele gegevens inschakelt. Als je aangesloten bent bij een grote provider met abonnement, kan het handig zijn om hun app te downloaden.

In die app kan je zien hoeveel procent van je data je al gebruikte. Daarnaast is je vaste provider ook verplicht om je bijvoorbeeld via sms te verwittigen als je 80 % van je mobiele gegevens verbruikte én als je databundel op is. Helaas zo’n sms’je ontvangen? Gebruik dan zo weinig mogelijk je 4G of 3G, want de kosten buiten je abonnement liggen vaak veel hoger.

Zoek de gulzige app


Niet alle apps gebruiken evenveel data. Er zijn er een paar die echt gulzig zijn. Gps-, social-media- en videochat-apps zijn echte vreters. Op elke Android-smartphone kan je zien hoeveel data elke app de laatste 30 dagen verbruikte. Die functie vind je bij instellingen – datagebruik (of iets gelijkaardigs).

Bij iPhone-toestellen kan je ook je dataverbruik volgen, maar dan gaat het net iets anders. Je gaat naar instellingenmobiel netwerk en dan krijg je te zien hoeveel data je verbruikte in de ‘huidige periode’. Maar dat begint te tellen zodra je het toestel activeert. Je kan de huidige periode wel resetten door de gegevens opnieuw in te stellen. Zorg er dan wel zeker voor dat je van alles een back-up hebt.

Let op je apps die in de achtergrond werken


Een app die je op dit moment niet actief gebruikt, kan toch nog 4G of 3G verbruiken, bijvoorbeeld door e-mails op te halen, WhatsApp-berichten te laden en zo verder. Om data te besparen kan je de apps vragen om alleen berichten of dergelijke op te halen als er wifi beschikbaar is.

Bij iPhone doe je dit door: instellingenalgemeenververs op achtergrond en bij Android ga je naar instellingendatagebruikmobiel datagebruik. Bij beide kan je dan kiezen welke apps enkel nog achtergrondinformatie mogen ophalen als er wifi is.

Ga op zoek naar mobiele versies van apps


Heel wat apps ontwikkelden een ‘light’-versie. Die versie kan je gebruiken mocht je geen wifi in de buurt hebben. De ‘light’-versies, zoals Facebook Lite en Gmail GO werden speciaal ontwikkeld om zo weinig mogelijk mobiele data te verbruiken. Zo bieden de apps wel alle basisfuncties aan, maar met enkele aanpassingen. Zo worden ontvangen foto’s niet altijd geladen en synchroniseren de apps minder.

Wacht tot je wifi hebt om foto’s of filmpjes te downloaden


We weten het, het is héél verleidelijk om tijdens het treinen snel iets te downloaden, zoals filmpjes, foto’s of apps. Vooral met dat laatste moet je uitkijken, want per app verbruik je tussen de 20 en de 50 MB.

Kijk uit met streamen


Op Facebook spelen tegenwoordig alle filmpjes automatisch af. Dat is niet alleen héél irritant, maar het zuipt ook mobiele gegevens. Bij de appinstellingen kan je dat gelukkig aanpassen. Ga naar appinstellingenautomatisch afspelen en schakel dat uit. Nooit meer rode wangen op het werk omdat er plots en filmpje begint af te spelen.

Facebook is niet de enige grote verbruiker. Ook het streamen van muziek of video’s kan je duur komen te staan. Gelukkig vond Netflix daar al een oplossing voor. Ze stelden heel wat series en films beschikbaar voor download. Die kan je dan thuis op je wifi-netwerk downloaden en later zonder internetverbinding herbekijken. Ook YouTube-filmpjes verbruiken veel, maar dat kan je afremmen door ze op lagere kwaliteit te bekijken.

Weet wat je kan doen met 1 GB


De gigabytes zijn een heel abstract begrip om te begrijpen. Gelukkig zocht Test-Aankoop precies uit wat je allemaal met 1 GB moet kunnen doen. En het is verrassend veel! Je kan 4 uur surfen op het internet, 1000 WhatsApp-berichten zonder bijlage verzenden, 2 minuten YouTube-filmpjes kijken, 3 uur Facebooken, 66 minuten videobellen via Skype, 550 e-mails versturen en 45 minuten luisteren naar Spotify.

[td_smart_list_end]

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '