Home Lifestyle Food 5 handige tips voor wie zich voorgenomen heeft om dit jaar meer...

5 handige tips voor wie zich voorgenomen heeft om dit jaar meer zelf te koken

Koop jij elke middag een broodje of kent de koerier jouw adres ondertussen al vanbuiten?

koken
© Getty

Koop jij elke middag een broodje op het werk, bestel jij standaard iets online als je lief eens een avond niet thuis is of heb je gewoon een hekel aan koken? Wij hebben vijf handige tips voor wie zich voorgenomen heeft om dit jaar toch wat vaker zelf achter het fornuis te staan.

Snel iets kopen in de kantine in plaats van boterhammen te smeren of online een maaltijd bestellen als je weer eens laat thuis bent. Het is verleidelijk – we know – maar zelf iets koken iets meestal niet alleen gezonder, maar ook beter voor je portemonnee. Zo heb je bijvoorbeeld meer controle over de porties en hoeveel vetstof er gebruikt wordt en je bepaalt zelf hoeveel je aan je maaltijden wil uitgeven. Het vraagt natuurlijk om iets meer tijd en inzet, maar onderstaande tips helpen je alvast op weg.

1. Kies een dag uit om boodschappen te doen

Tijdens de werkweek hebben we vaak geen tijd of zin om naar de winkel te gaan. Plan dus op voorhand wanneer je boodschappen wil doen. Vaak is dit in het weekend of wanneer je ergens een vrij moment hebt. Maak voor je naar de supermarkt gaat ook een lijstje van wat je nodig hebt. Zo kom je niet in de verleiding om zaken te kopen die overbodig zijn.

2. Maak je maaltijden op voorhand klaar

Heb jij na een lange dag geen zin om nog 45 minuten te staan zwoegen in de keuken? Probeer dan om een aantal zaken al op voorhand voor te bereiden. Zo kan je makkelijk al groentjes klaarmaken in de oven die je dan op het moment zelf alleen nog moet opwarmen. Snel én gezond!

3. Gebruik zo min mogelijk potten en pannen

Wat we vaak nog erger vinden dan het koken zelf? De afwas! Kies dus recepten uit waar je geen vijf verschillende pannen voor nodig hebt. Tegenwoordig heb je ook heel wat gerechten die je gewoon in een pot kan klaarmaken. Zo kan je rechtstreeks van je keukenstoel naar de zetel gaan zonder dat je eerst nog een halfuur moet staan afwassen.

4. Maak meteen een grotere portie

Maak het jezelf makkelijk door een iets grotere hoeveelheid klaar te maken. Probeer eens om het recept te verdubbelen. Wat je op het moment zelf niet opeet, kan je gewoon bewaren in een plastic doos. Sommige gerechten smaken de dag nadien trouwens nog beter wanneer alles een nachtje heeft kunnen intrekken. Een win-winsituatie!

5. Nodig een vriendin uit

Koken voor onszelf doen we vaak niet graag, maar wat gezelschap kan al heel veel doen. Spreek daarom bijvoorbeeld met een vriendin af om om de beurt eens te koken of jullie kunnen het ook gewoon samen doen. Schenk nog een glaasje wijn uit en jullie hebben het net zo gezellig als een avondje op restaurant.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.