Home Lifestyle Boeken 5 tips om in 2020 meer te lezen (ook al heb je...

5 tips om in 2020 meer te lezen (ook al heb je er eigenlijk totaal geen tijd voor)

Wist je dat iemand die vaak leest gemiddeld zo'n twee jaar langer leeft? 🤓

© Getty

Joepie! Onze #FlairBookClub werd gisteren gelanceerd. We zetten je vanaf nu elke maand aan het lezen en overhalen je om dat ene boek dat al zo lang op je leeslijstje staat toch een kans te geven. Helemaal geen tijd om ook nog maar de flaptekst te lezen? No stress, want met deze vijf tips lukt het je in 2020 misschien wél om af en toe een boek van je must read-lijstje te schrappen!

Is het voor jou belachelijk moeilijk om ‘s avonds aan Netflix te weerstaan en voor de verandering een dik boek te lezen? We feel you, maar toch is het een strak plan om in 2020 net iets meer te lezen dan de ondertitels van je favoriete serie. Uit een studie van het wetenschappelijke magazine Social Science & Medicine blijkt namelijk dat mensen die regelmatig boeken lezen gemiddeld zo’n twee jaar langer zouden leven dan zij die dat niet doen. Wij verzamelden vijf tips om er vanaf nu toch heel eventjes tijd voor te maken.

1. Zet je leestijd in je agenda

Net zoals je in je agenda noteert wanneer je je rekening van Netflix moet betalen of met de vriendinnen hebt afgesproken om naar de cinema te gaan, kan je ook je leestijd inplannen. 30 minuten na het ontbijt of 45 minuten voor het slapengaan tijd maken voor een paar pagina’s puur genot kan wonderen doen. De leestijd in je agenda zetten verplicht je bijna om dat boek tóch open te slaan. Wedden dat het je zo wel lukt?

2. Neem altijd en overal een boek mee

Leg er eentje in je handschoenenkastje voor wanneer je staat aan te schuiven bij de carwash of autokeuring en stop er eentje in je werktas om op de trein te lezen wanneer die – surprise, surprise – weeral vertraging heeft. Tip: laat je hoofdtelefoon opzettelijk thuis, zodat de verleiding om Netflix te kijken op je gsm niet de bovenhand neemt.

3. Stel doelen (en deel ze met niemand)

Goede voornemens zijn heel snel gemaakt, maar vallen vaak minstens even snel weer in het water. Neem jezelf niet voor om in één ruk 50 bladzijdes te lezen, maar begin rustig en lees er bijvoorbeeld 10 per dag om weer helemaal in de flow te komen. Probeer dat goede voornemen ook met niemand te delen, want hoe meer mensen weten wat je van plan bent, hoe meer druk je zal voelen om te slagen. Lezen is geen competitie, maar pure ontspanning. Doe het dus vooral voor jezelf.

4. Word lid van een boekenclub

Geen tijd om met je vrienden af te spreken én boeken te lezen? Word dan allemaal lid van een boekenclub of richt er gewoon zelf eentje op! Jullie kunnen bijkletsen en jij bent er toch in geslaagd om die roman nog snel uit te lezen. Twee vliegen in één klap!

5. Durf ook af en toe te stoppen

Heb je er na 30 pagina’s al genoeg van? Verplicht jezelf dan vooral niet om nog verder te lezen, want zo zal je degout van boeken alleen maar problematischer worden. Leg het aan de kant en kies voor een dromerige roman die iets losser leest na een zware werkdag. Misschien is dit boek jou wel helemaal op het lijf geschreven – pun intended.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.