Home Lifestyle 15 tips om meer geld te besparen

15 tips om meer geld te besparen

Wil jij het gat in je hand wat verkleinen of wil je net sparen voor een huis?

sparen
© Getty

Heb jij een financiële kater opgelopen na de feestdagen? Of heb je je laten gaan tijdens de solden terwijl je eigenlijk wat meer wou gaan sparen? Lees dan zeker eens onderstaande tips. Ze lijken misschien klein, maar op het einde van de rit kan je zo heel wat geld besparen. Wedden dat jij je goede voornemens op deze manier wél haalt dit jaar?

1. Stel een budget op

Is jouw loon voor je het weet de deur uit en heb je geen idee waar het naartoe is? Stel dan eenmalig een lijstje op van wat je aan bepaalde zaken wil uitgeven. Belangrijk hier is dat je aangeeft wat je prioriteiten zijn en waar je komend jaar op wil gaan besparen.

2. Herzie je maandelijkse kosten

Gaan er enkele maand standaard een aantal vaste bedragen van je rekening? Dan is het hoog tijd om deze eens te herzien. Betaal je bijvoorbeeld maandelijks 20 euro voor een fitnessabonnement dat je niet gebruikt? Schrappen die handel!

3. Ga vaker te voet of met de fiets

Neem je al snel de bus of de auto voor kleine afstanden? Probeer dan eens om wat vaker te voet te gaan of je fiets te nemen. Door wind en weer fietsen, doet niemand graag, maar na enkele maanden merk je al een verschil. Zo hoef je minder snel te gaan tanken of bespaar je enkele euro’s door eens niet het openbaar vervoer te nemen. Bovendien is het ook nog eens goed voor je gezondheid!

4. Betaal minder met je bankkaart

Met je bankkaart betalen is snel en makkelijk, maar zo gaan je zuurverdiende centjes er sneller door dan je denkt. Als je op voorhand een bepaald bedrag cash afhaalt, heb je een beter idee wat je uitgeeft en denk je er misschien ook wat harder over na.

5. Spaar je kleingeld

Heb jij een hekel aan kleingeld en weet je niet wat je ermee moet doen? Schaf een leuke spaarpot aan en telkens wanneer je portemonnee overloopt van kleine centjes steek je ze in het potje. Het lijkt misschien niet veel, maar op het einde van het jaar kan je zo tientallen euro’s bij elkaar verzamelen.

6. Koop minder vlees en vlees

Ook op je boodschappen kan je makkelijk besparen. Vlees en vis zijn over het algemeen iets duurder, dus probeer om deze wat vaker te schrappen van je boodschappenlijstje. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

7. Stop onderweg niet voor een kopje koffie

Het is ondertussen zo’n routine geworden dat we op weg naar het werk ergens stoppen voor een kop koffie. Twee euro per dag lijkt misschien niet veel, maar als je het op week- of maandbasis bekijkt, kan je weleens verschieten. Wacht dus tot je op kantoor bent of vul thuis een meeneembeker voor onderweg.

8. Maak je eigen lunch

Tijdens de middag een broodje of een slaatje kopen, is makkelijk, maar ook een stuk duurder. Maak dus thuis een lunchpakketje klaar en neem dit vervolgens mee naar het werk. Je moet er misschien iets meer tijd voor vrijmaken, maar het loont wel op het einde van de maand.

9. Plan je maaltijden

Probeer impulsieve uitstapjes naar de supermarkt te vermijden. Zo koop je geen dingen die je niet nodig hebt en sta je niet met overbodige zaken aan de kassa. Met dit handige trucje bespaar je makkelijk tientallen euro’s in de winkel.

10. Kijk je kassaticket na

Wanneer je boodschappen aan het doen bent, wil je niet lukraak iets in je winkelkaartje smijten. Kijk welk product het goedkoopste is en neem dan pas een beslissing. Scheelt makkelijk enkele euro’s! Is je rekening in de winkel toch iets duurder dan je had verwacht? Kijk nadien dan je kassaticket na en kijk op welke items je nog wat kan besparen.

11. Kook wat vaker zelf

Soms kan een afhaalmaaltijd na een lange dag werken goed smaken, maar wanneer je het vaak doet, is het een kost die snel begint door te wegen. Probeer daarom eens thuis je favoriete gerecht na te maken met verse ingrediënten in plaats van weer maar eens online te bestellen.

12. Verkoop spullen die je niet gebruikt

Heb jij thuis heel wat spullen liggen die je niet meer gebruikt of kleding die je niet meer draagt? Verkoop het dan online of ga eens op een rommelmarktje staan. Niet alleen krijg je er extra geld voor, maar zo heb je meteen ook je huis en je kledingkast opgeruimd.

13. Blijf eens wat vaker thuis

Af en toe de deur uit gaan, kan zeker deugd doen, maar thuis – zeker tijdens de wintermaanden – kan het net zo gezellig zijn. Trek daarom thuis eens een fles wijn open in plaats van op café te gaan. Minstens even leuk én een pak goedkoper.

14. Ga op zoek naar kortingen en vraag om een klantenkaart

Een klantenkaart van de supermarkt lijkt misschien niet meer van deze tijd, maar je kan er heel wat geld mee besparen. In heel wat supermarkten zijn acties gebonden aan een getrouwheidskaart of spaar je punten die je uiteindelijk kan omruilen voor een bepaalde korting.

15. Visualiseer je doel

Vind je het moeilijk om te sparen? Zorg dan dat je een bepaald doel voor ogen hebt. Maak bijvoorbeeld een tijdlijn op en markeer bepaalde tussenstappen. Instant motivatie verzekerd!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.