Home Lifestyle AHA: 9 tips om die ‘gezellige’ familiereis zonder ruzies te overleven

AHA: 9 tips om die ‘gezellige’ familiereis zonder ruzies te overleven

3. Ga niet, maar dan ook echt niet, naar te drukke plaatsen.

© Jessica Rockwitz via Unsplash

We kennen ze allemaal en doen ook allemaal alsof we ze tof vinden, maar diep vanbinnen kunnen we het niet laten om een noodkreetje te slaken: de jaarlijkse familiereis. Of het nu naar Center Parcs of naar Normandië is, er ontstaat altijd wel een kleine woordenwisseling tussen jou en je schoonzus of tussen je mama en tante. Of het wel mogelijk is om in alle rust en vrede op familiereis te vertrekken? Met deze tips wel!

Het is al een hele beproeving om tijdens de voorbereiding niet in de clinch te gaan met je schoonzus, laat staan dat je samen in hetzelfde hotel moet slapen! Toch moeten jullie beiden jullie goed hart laten zien en ‘gezellig’ mee op familiereis. Met deze negen tips begraven jullie de strijdbijl in no time!

1. Onthoud: plannen is alles

Nog snel samen een last minute naar Spanje boeken is gewoon geen goed idee. Er is altijd wel iemand die dan plots niet meer kan komen of te laat op de luchthaven aankomt, met een hoop kwade blikken en een vooral heel stille vlucht tot gevolg. Zet jullie samen gezellig rond de tafel en bekijk op voorhand wie wanneer kan en wie waar naartoe wil. Tip: maak een doodle!

2. Gebruik je netwerk

Je bent heus niet de enige arme ziel die samen met haar stiefbroer of nicht een kamer moet delen. Vraag daarom aan je vrienden en vriendinnen hoe zij zich gedragen tijdens en familiereis en vraag naar tips. Zoek naar leuke uitlaatkleppen en activiteiten die iedereen tof vindt, maar geef ook eerlijk toe als je iets niet ziet zitten, voordat je helemaal ontploft.

3. Ga niet, maar dan ook echt niet, naar te drukke plaatsen

Iemand die verloren loopt op reis is zowat het ergste dat je tijdens je familiereis kan meemaken. Het laatste wat je wil is op zoek gaan naar de boosdoener die de helft van je familie als kippen zonder kop doet rondlopen. Hetzelfde geldt voor drukke plaatsen: hoe meer volk, hoe meer stress en hoe meer ruzie er gemaakt zal worden om iets te beslissen. Maak gezellig een wandeling door het dorp en kook samen iets in plaats van naar dat tapasrestaurant te gaan.

4. Maak er een avontuur van

Avontuur betekent vertrouwen en vertrouwen betekent dat je voor één keer wel op elkaar moet rekenen. Een beetje uitdaging kan iedereen dichter bij elkaar brengen. Zo kan je samen geocachen of een kano’s huren. Tip: maak er geen wedstrijd van, want daar komt vroeg of laat toch weer ruzie van.

5. Tel het aantal kamers

Hoewel het een familie-uitje is, heeft iedereen ook nog zijn privacy nodig. Controleer of er in dat huisje zeker genoeg kamers zijn. Vraag ook naar het aantal toiletten en badkamers, want we weten allemaal dat één toilet echt niet genoeg is.

6. Ga naar buiten

Een beetje frisse buitenlucht kan wonderen doen! Merk je dat de spanningen na een paar dagen steeds hoger oplopen? Ga dan eens met z’n allen naar buiten. Bezoek een plaatselijke dierentuin, een groen park of ga gewoon picknicken! Het ideale moment om samen weer helemaal tot rust te komen en die kleine ergernissen te vergeten.

7. Haal alles uit je reis

We begrijpen het volledig, maar door al dat kibbelen over de prijs van het hotel wordt weleens vergeten dat jullie eigenlijk kunnen genieten van enkele aantrekkelijke groepskortingen. Eureka! Opeens is dat attractiepark niet meer zo ver rijden en kan die musical wel op de planning!

8. Werk aan de rekening

Of het nu met je nicht of lief is: tijdens je reis maak je sowieso eens ruzie over geld. Bespreek daarom ook op voorhand de geldzaken, hoe gênant dat ook mag zijn. Spreek enkele voor de hand liggende dingen af en kom bijvoorbeeld overeen dat iedereen zijn eigen drinkfles moet meenemen en dat jullie enkel ijs uit een doos en niet van een ijssalon kopen.

9. Houd je verwachtingen onder controle

Er zal altijd wel iets niet in orde zijn. Als het zwembad niet vuil is, dan zullen de douches wel kapot zijn of zal het eten niet te vreten zijn. Hoe hoger je je eigen verwachtingen legt, hoe sneller je geïrriteerd zal worden door dingen die niet helemaal volgens plan verlopen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.