Home Lifestyle WANDELROUTE: hoofdredactrice Eva neemt je mee langs haar 11 favoriete hotspots in...

WANDELROUTE: hoofdredactrice Eva neemt je mee langs haar 11 favoriete hotspots in Antwerpen

Van een romantisch pleintje tot haar favoriete koffiebar.

antwerpen
© @kolonelcoffee via Instagram / Marie Monsieur voor Flair

Antwerpen is bij uitstek een stad die lééft. Nu de stad er stiller bij ligt, verliest ze niets van die charme. Wandel langs de leukste adresjes (mét takeawayopties) en neem nu eens de tijd om ook hoger dan etalageniveau te kijken. Hoofdredactrice Eva stippelde een route uit langs haar elf favoriete hotspots, , waaronder een lekkere gratis (!) lunch.

Hoofdredactrice Eva (42) houdt van wandelen op, rond, naast en zelfs onder water. In Antwerpen zorgt de Schelde meer dan eens voor een totaal vakantiegevoel!

Ik ben niet echt van ‘t stad, maar woon er wel al bijna twintig jaar.

Eva: ‘Ik verhuisde “van over het water” naar Antwerpen. Ik ben dus niet écht van ’t stad. Ondertussen woon ik er bijna twintig jaar. Het afgelopen jaar heb ik de stad volledig binnenstebuiten gekeerd op zoek naar troost en afleiding. En ze stelde niet teleur, ik ontdekte veel hoekjes en kantjes die ik nog niet kende.’

We stippelden de route voor jou uit. Scroll even naar beneden voor het handige Google Maps-kaartje.

TIP: slim naar Antwerpen? Dan neem je het openbaar vervoer. Voor deze wandeling kan je de trein tot Antwerpen Zuid nemen en zo de lus starten. Of je parkeert op Linkeroever en gebruikt de Waterboot en voetgangerstunnel om de stad in en uit te komen.

1. Troonplaats/Kolonel Coffee

Op het Antwerpse Zuid start je bij een van de leukste koffiebars (er zijn er véél) van ’t stad. De Antwerpse kunstschilder Charlotte De Cock voorzag de gevel van een opvallend portret van De Kolonel ofte Christopher Jordan, een man die ze ontmoette in de woestijn van Californië. Zo ben je meteen al aan het reizen, en we zijn nog maar net vertrokken!

2. Brederodestraat/Nordica 31

De Brederodebuurt is multicultureel, de Turkse supermarkten verwennen je met verse groenten en brood. De buurt wordt steeds populairder en trekt nieuwe hippe adresjes aan. Je hebt al koffie, dus ik stel je graag voor aan mijn andere favoriete wandelcompagnon: de zoete bun! Met kardemom, saffraan of kaneel, kies je favoriet bij Nordica 31.

3. Muurkunst van Zenith

Acteur en muurkunstenaar Matthias Schoenaerts zocht naar zingeving tijdens deze covidcrisis en verrast wandelaars op verschillende plaatsen in de stad met grote muurkunst. Op de parking van AVA, op het einde van de Brederodestraat, zorgde hij samen met streetartkunstenaar Steve Locatelli voor twee indrukwekkende murals.

4. Hendrik Conscienceplein

Na een wandeling door oud en nieuw van de stad kom je nu op het meest romantische pleintje van Antwerpen. Het zou zomaar Parijs kunnen zijn. Normaal dragen de terrasjes en horeca mee bij tot die sfeer, nu vangt de klassieke en wondermooie bistro BOHM & Berkel dat op met take-out koffie en warme wijn. Ga voor de warme wijn, je verdient het.

5. Begin van de Meir/Fitchen

Van al dat wandelen, krijgt een mens honger én dorst. Een snelle hap hoeft echter niet gelijk te staan aan een vette hap. Bij Fitchen, gelegen aan het begin van de Meir, kan je kiezen uit tal van versbereide wraps, bowls en juices die niet alleen gezond maar ook nog eens overheerlijk zijn. Deze week vind je bij Flair een bon goed voor een gratis wrap of bowl, een coldpressed juice, een fles Fitchonaise, een zakje crunchies én een totebag. Lees er hier meer over.

6. Grote Markt

Het historische centrum van Antwerpen is prachtig, zonder twijfel. Dus kijk gerust je ogen uit, geniet van de illustraties van Fatinha Ramos die de steigerdoeken rond het stadhuis sieren. Maar ook belangrijk op deze stop is een klein verborgen adresje: Fish a’gogo, om de hoek bij de Handschoenmarkt, waar je gegrilde visjes kan kopen. Lekker! En je waant je even in Barcelona.

7. De waterboot

Ook al zin om even je kuitspieren te stretchen en je voeten te laten rusten? Dat treft. Een tochtje op de waterboot geeft je net die tien minuutjes rust. Aan het Steenplein heb je de gratis overzetdienst naar Linkeroever, maar voor wie nog een paar kilometer extra aankan, is de waterboot naar Sint-Anna een leukere optie. Een ticket kost 1 euro en je kan het gewoon aan boord kopen. De veerdienst geldt als openbaar vervoer, dus hier moet je mondmasker op.

8. Sint-Annastrand/Voetgangerstunnel

Jaha, nu ben je blij dat je toch échte wandelschoenen hebt aangetrokken, want plots ben je even uit de stad en op vakantie. Linkeroever biedt een écht strand en bos. Het wandelpad naast het water neemt je in een mooie lus rond en ondertussen geniet je steeds van een prachtig panoramisch zicht op de skyline van de stad. Het MAS, het Havenhuis, de kathedraal, je ziet ze van hieruit het beste liggen. Via de Voetgangerstunnel (mondmasker op!) wandel je terug naar rechteroever.

9. De vernieuwde Scheldekaaien

Ook op rechteroever kan je nu mooi wandelen langs het water. De Scheldekaaien werden al vernieuwd van Sint-Andries tot aan het Zuid en werden een nieuwe trekpleister. Skaters, koppeltjes die naar de zonsondergang kijken, joelende kinderen in de grote speeltuin, vrienden met een flesje wijn en werkelijk elke sportieveling van de stad komt er graag. Je krijgt er écht het gevoel in een grootstad te zijn.

10. Nieuw Zuid

Nieuw Zuid is een totaal nieuwe stadsbuurt in aanbouw met een groot park. Toparchitecten zijn er aan het werk. Je kijkt er uit op de Schelde. Hier vestigden zich al heel wat nieuwe kunstgalerijen zoals Plus-One Gallery van Sofie Van de Velde en Tim Van Laere Gallery. Er loopt altijd wel een interessante expo. Op het Panamarenkoplein in het hart van deze wijk vind je een vliegende schotel van de Antwerpse kunstenaar.

11. Nieuw Justitiepaleis/Bolivarplaats

You made it! Hopelijk schemert het ondertussen al een beetje, want dan ziet het nieuw justitiepaleis of het Vlinderpaleis met zijn glazen punten er het leukste uit. De architect Richard Rogers ontwierp ook het Centre Pompidou en de Millennium Dome in Londen.

Ontdek Eva’s route op Google Maps via onderstaande kaart.

Nog meer leuks om te ontdekken in Antwerpen: