Home Lifestyle Sofie Lemaire strijdt voor ‘meer vrouw op straat’: een goede zaak of...

Sofie Lemaire strijdt voor ‘meer vrouw op straat’: een goede zaak of overdreven?

Hoeveel straten ken jij die naar een vrouw vernoemd zijn? Inderdaad.

Sofie Lemaire
© Canvas

Toen ze in Antwerpen woonde, viel Canvas-presentatrice Sofie Lemaire iets op: straten die vernoemd zijn naar vrouwen zijn wel zéér zeldzaam. Een onderzoek in acht Vlaamse steden bevestigde haar vermoeden, want maar liefst 85% van de straten vernoemd naar personen bleek te verwijzen naar een man. Daar wil Sofie samen met jou iets aan doen.

Vrouwen genoeg die hun naam aan een gevel verdienen, vindt Sofie Lemaire. Dus roept ze alle Vlaamse burgemeesters op om dat percentage van 15% vrouwen flink op te trekken. Daarvoor heeft Sofie jou nodig. Ken je een vrouw met een levensverhaal dat tot de verbeelding spreekt, een prestatie die onbetwistbaar straf is, een oeuvre of erfenis die moet gekoesterd worden? Kortom een geweldige vrouw (buiten je mama dan)? Dan kan je haar verhaal insturen op canvas.be en misschien heeft zij binnenkort wel haar eigen straat, laan of plein. Volgend jaar krijgen we het resultaat van de actie te zien op Canvas, en hopelijk ook in het straatbeeld.

Goede zaak of overdreven?

Zoals steeds wanneer het gaat om de strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw, krijgt de actie met wat kritiek te maken. Zo vinden criticasters het niet meer dan normaal dat er meer straten naar mannen vernoemd zijn aangezien er vroeger veel meer mannen dan vrouwen in hoge, belangrijke functies waren. Anderen opperen dan weer dat er belangrijkere dingen zijn om zich mee bezig te houden dan straatnamen.

Lemaire krijgt echter ook steun van mensen die het een goed project vinden. Zij menen dat de inhaalbeweging die vrouwen hebben gemaakt, gereflecteerd mag en moet worden in het straatbeeld.

Wat vind jij: is dit een goede zaak of toch overdreven?

Lees ook: 

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.