Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© energepic.com via Pexels

Kom jij vaak standaard te laat of ben je verslaafd aan je telefoon?

7 slechte gewoontes die vaak voorkomen en hoe je er eindelijk komaf mee maakt

Hoe hard je ook je best doet: je slaagt er maar niet in om ergens op tijd te komen. Of wie weet ben jij zo’n grote sloddervlos en raak jij altijd en overal wel je spullen kwijt. Iedereen heeft zo zijn slechte gewoontes, maar als je een beetje je best doet maak je er vaak zo komaf mee.

1. Je komt altijd te laat


Een van de slechte gewoontes die het vaakst voorkomt, is ongetwijfeld te laat komen. Ook al bedoel je het niet slecht en ook al kan je er soms écht niets aan doen: te laat komen is en blijft vooral vervelend. En al zeker voor de persoon die op jou staat te wachten. Wat kan je nu doen om deze slechte gewoonte te doorbreken? Wanneer iemand je vraagt om af te spreken, zeg dan dat je iets zal laten weten in plaats van vlakaf ja te zeggen.

Let ook eens goed op je routine. Misschien is er wel een bepaalde gewoonte die ervoor zorgt dat je te laat komt omdat het uiteindelijk toch iets langer duurt dan je zelf gedacht had. Nog een klassiek trucje dat kan helpen, is om je horloge vijf minuutjes verder te zetten. Als je dan toch wat achter op schema zit, kan je zo een beetje tijd winnen. Ga je toch te laat komen? Laat je vriend of vriendin dan zeker iets weten.

2. Je hebt last van uitstelgedrag


Straks, morgen of ik doe het in het weekend wel. Af en toe stellen we allemaal wel een vervelend taakje uit, maar sommige personen zijn echt kampioenen als het op uitstelgedrag aankomt. Zeker als je iets moet doen voor iemand anders kan hij of zij denken dat het je gewoon niet kan schelen. Om te voorkomen dat je bepaalde zaken steeds gaat uitstellen, roep je best de hulp van een vriend of vriendin in. Zij kunnen als reminder dienen of je op een bepaalde manier gaan stimuleren waardoor je sneller komaf maakt met die slechte gewoontes.

3. Je bent een grote sloddervlos


Als je visueel ingesteld bent, kan rommel voor jou vaak een stimulans zijn. Zo heb je namelijk een constante reminder dat er nog werk aan de winkel is. Maar als je plots iets dringend nodig hebt, kan je het net door die puinhoop nergens vinden. Probeer daarom om je werk op een andere manier te visualiseren. Sorteer je papieren bijvoorbeeld in verschillende bakken die elk een eigen kleurtje hebben. Verlies je regelmatig dingen omdat het bij jou thuis regelmatig rommelig is? Voorzie dan vaste plaats voor bijvoorbeeld je sleutels en leg deze steeds op dezelfde plek.

4. Je zit continu te friemelen


Zit jij continu aan bepaalde zaken te prutsen omdat je een overdosis energie hebt na je vijfde kopje koffie of net omdat je zenuwachtig bent? Probeer dan om hier bewust van te worden. Drink je echt liters koffie en heb je daardoor constant last van hoogtes en laagtes als het op energie aankomt? Dan zal je helaas toch een beetje moeten proberen minderen. Ook voldoende sport en slaap is hier ontzettend belangrijk.

Kan jij maar niet stoppen met aan je vingers te prutsen of met je voeten op de grond te tikken? Leg je handen dan eens op je schoot en duw je handpalmen zachtjes tegen elkaar. Voor je voeten kan je exact hetzelfde proberen. Zet ze stevig op de grond en duw vervolgens lichtjes naar beneden. Een hele simpele oefening, maar het kan wel helpen om je gefriemel onder controle te krijgen.

5. Je bent verslaafd aan je telefoon


Een slechte gewoonte waar veel mensen anno 2020 mee kampen, is dat ze verslaafd zijn aan hun telefoon. Leg jezelf dus enkele regels op om je schermtijd onder controle te houden. Neem je gsm bijvoorbeeld niet mee aan tafel of zet je notificaties uit wanneer je gaat slapen. In het begin voelt het vast onwennig aan, maar als je even doorbijt, ben je het zo gewoon.

6. Je bijt op je nagels


Nagelbijters bijten vaak op hun nagels omwille van stress. Probeer om te ontdekken in welke omstandigheden je hiermee te maken krijgt en probeer om een alternatieve activiteit te zoeken. Neem bijvoorbeeld steeds een kleine stressbal mee in je handtas. Wat ook helpt, is om je nagels steeds kort te knippen zodat er niets is om op te bijten. Ook een speciale nagellak of zelfs gelnagels kunnen helpen om te stoppen met nagelbijten.

7. Je bent een zeurkous


Als je als kind vaak zeurde om je zin te krijgen, is de kans groot dat je ook als volwassene snel klaagt wanneer je je zin niet krijgt of als iets je niet past. Sommige slechte gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk om af te leren. In plaats van te klagen over iets kan je beter op een directe, maar beleefde manier zeggen waar het op staat. Kan je niets aan de situatie veranderen? Maak er dan gewoon het beste van in plaats van een hele avond negatieve gedachten te spuwen.

Genoeg gelezen over slechte gewoontes? Bekijk dan deze artikels:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '