Home Lifestyle 7 tips om jullie vriendschap weer back on track te krijgen na...

7 tips om jullie vriendschap weer back on track te krijgen na een ruzie of lange stilte

Maak komaf met dat vervelende stemmetje in je hoofd!

tips vriendschap herstellen
© Anna Shvets via Pexels

Waren jullie vroeger twee handen op één buik, maar is jullie vriendschap niet meer wat het geweest is? Of hadden jullie onlangs een grote ruzie en is het nu al een tijdje opvallend stil? Dan geven wij jou vandaag 7 tips om jullie vriendschap weer te herstellen.

1. Waag de sprong en zet de eerste stap

Door zelf de eerste stap te zetten, is het moeilijkste vaak meteen al achter de rug. Meestal aarzelen we lang om contact om te nemen omdat we niet weten hoe de persoon aan de andere kant van de lijn zal reageren. Toch is de kans heel groot dat hij of zij ook al vaak aan jou gedacht heeft, maar gewoon de eerste stap niet durft te zetten. Tip: durf je niet te bellen? Maak je hier dan niet druk in. Gewoon een kort berichtje is vaak al genoeg om het ijs te breken. Ook als je niets hoort, hoef je je niet slecht te voelen. Oké, het is normaal om teleurgesteld te zijn, maar door zelf initiatief te nemen, heb je wellicht al komaf gemaakt met dat knagende stemmetje in je hoofd.

2. Vraag om ergens af te spreken

Als je het echt graag wil uitpraten, vraag dan om ergens een koffietje te gaan drinken. Een berichtje mag dan wel een goede eerste stap zijn, maar het is niet ideaal om een hele conversatie te voeren. Als jullie elkaar in het echt zien, kunnen jullie beter inspelen op elkaars emoties en kunnen er minder zaken verkeerd begrepen worden.

3. Wees direct

Afspreken is één ding, maar effectief over jullie proberen praten is vaak nog een stukje moeilijker. Stel het daarom ook niet nodeloos uit en probeer om geen uren rond de pot te draaien. Zo maak je het alleen nog lastiger voor jezelf.

4. Geef je fouten toe

Als een vriendschap verwaterd is of als er een ruzie is geweest, hebben jullie vaak elk fouten gemaakt. Als je jullie band wil herstellen, zal je bijgevolg wat water bij de wijn moeten doen. Geef daarom je fouten toe en excuseer je ook waar nodig.

5. Zoek gelijkenissen

Hebben jullie een restaurant waar jullie vroeger regelmatig naartoe gingen of hebben jullie onlangs iets gelijkaardigs meegemaakt? Gebruik dit dan om jullie band opnieuw te versterken. Als jullie positievere herinneringen hebben aan een bepaalde plaats kan dit gevoel van nostalgie helpen om jullie weer samen te brengen. Of hebben jullie elk onlangs promotie gemaakt? Maak hier dan gebruik van om opnieuw naar elkaar toe te groeien.

6. Weet wat je wil in de toekomst

Wil je graag in de toekomst nog contact houden of had je gewoon nog één gesprek nodig om alles af te sluiten? Het is belangrijk dat jullie op dit vlak op dezelfde golflengte zitten. Als de ene persoon harder zijn best doet dan de andere zit je voor je het weet opnieuw met frustraties en kan je weer vanaf nul beginnen. Na jullie gesprek zouden jullie eigenlijk moeten beslissen of jullie nog willen investeren in jullie vriendschap of niet.

7. Wees geduldig

Het is natuurlijk fijn als jullie gesprek goed verlopen is, maar verwacht niet dat alles meteen weer is zoals vroeger. Deze tips zullen hopelijk helpen om jullie te vriendschap herstellen, maar het zal natuurlijk tijd nodig hebben. Bekijk alles dan ook stap voor stap. Leg geen druk op de andere persoon en verwacht ook niet dat jullie vanaf nu weer wekelijks zullen afspreken. Als jullie relatie meant to be is, zal zich deze op (lange) termijn wel weer herstellen.

Lees ook: