Home Lifestyle BEWEZEN: studenten scoren minder goed op examens door warm weer

BEWEZEN: studenten scoren minder goed op examens door warm weer

Als de temperaturen omhooggaan, gaan de scores omlaag.

Er is geen twijfel mogelijk: we zijn dolgelukkig met het zomerweer van de afgelopen weken. Al zijn er aan die hoge temperaturen ook wat nadelen verbonden. Zo zouden studenten volgens een recent onderzoek bij warm weer minder goede punten halen op hun examens.

Een onderzoek door de Amerikaanse universiteiten Harvard, UCLA (University of California Los Angeles) en Georgia State University heeft uitgewezen dat er een opvallend verband is tussen een warme buitentemperatuur en de schoolresultaten van studenten. De onderzoekers vergeleken de examenresultaten van tien miljoen huidige Amerikaanse studenten uit het middelbaar onderwijs met die van studenten van de afgelopen dertien jaar. Ze gingen na hoe de leerlingen scoorden doorheen de verschillende jaren en wat het verband was met het klimaat. Daaruit blijkt volgende opvallende vaststelling: als de temperaturen omhooggaan, gaan de scores omlaag.

Hittegolven

Tijdens de jaren waarin er hittegolven plaatsvonden of de temperaturen in het algemeen gemiddeld hoog waren, scoorden de studenten minder goed op hun examens. In de gemiddeld ‘koelere’ jaren konden de onderzoekers betere punten vaststellen. De scores van de studenten werden slechter vanaf het moment dat het warmer werd dan 21°C. Steeg het kwik tot boven 32°C, dan werd het negatieve effect pas echt aanzienlijk en daalden de punten nog meer.

Airconditioning

Volgens Professor Joshua Goodman van Harvard Kennedy School of Government maakt de hitte studenten minder geneigd om tijd aan schoolwerk te besteden. Bovendien zouden ze het volgens Goodman moeilijker hebben om zich dan te focussen en zijn ze makkelijker afgeleid. Airconditioning voorzien in de scholen zou een stap in de goede richting kunnen zijn, maar ook thuis hebben de studenten een aangename omgeving nodig om te studeren. Opvallend is dat de negatieve impact van het warme weer vooral kinderen uit minder gegoede gezinnen treft. Rijkere gezinnen hebben immers meestal airconditioning in hun woning.

Bron: BBC

Lees ook: