Home Lifestyle Body SELF-LOVE-CHECKLIST: leer jezelf (opnieuw) graag zien door deze 9 puntjes dagelijks af...

SELF-LOVE-CHECKLIST: leer jezelf (opnieuw) graag zien door deze 9 puntjes dagelijks af te vinken

5. Draai een negatieve gedachte om.

self-love-checklist
© mara ket via unsplash

Als je in 2021 één goed voornemen hebt, laat het dan dit zijn: jezelf graag zien! Stop met zo hard te zijn voor jezelf, durf jezelf op de eerste plaats zetten en leg jezelf goed in de watten. Weet je niet goed waar te beginnen? Wij maakten bij Flair een handige self-love-checklist die je helpt om je fantastische zelf helemaal te omarmen.

Jezelf graag zien, dat kan je leren. Stapje voor stapje en beetje per beetje. Met deze self-love-checklist proberen we je al goed op weg te helpen. Vink deze puntjes elke dag af zodat je opnieuw je eigen beste vriend(in) wordt.

1. Geef jezelf een complimentje.

Ben je de eerste die een vriend(in), collega, familielid of zelfs totaal onbekend persoon op straat een compliment geeft over zijn/haar/hun kapsel of kledingstijl. Waarom zou je jezelf dan afbreken bij het minste puistje, walletje of bij een bad hair day als je in de spiegel kijkt? Probeer elke dag ook jezelf een complimentje te geven! Dat kan gaan van ‘Je outfit is geweldig’ over ‘Je hebt dat probleem op je werk goed opgelost’ tot ‘Je hebt een hart van goud’ of ‘Ik zie je graag’.

2. Verwen jezelf.

Je kan niet alleen de mensen rondom je te plezieren, maar ook jezelf. Neem een warm bad na een lange werkdag, ga een halfuurtje joggen om die frustraties eruit te lopen, eet een stukje chocolade of drink een over the top warme chocolademelk met slagroom én minimarshmallows, koop dat jurkje dat al dagen in je virtuele winkelmandje ligt, haal mooie bloemen in huis, bestel ‘s avonds die heerlijke afhaalpizza of vettige frietjes van de frituur in plaats van zelf te koken, enzovoort. Kortom, leg jezelf goed in de watten, want je verdient het.

3. Doe één iets wat je gelukkig maakt.

Je hoeft niet tot het weekend of je vrije dag te wachten om iets te doen dat je echt blij maakt. Maak er een dagelijkse gewoonte van! Laad jij je batterijen volledig op door een wandeling te maken? Trek dan die stapschoenen aan tijdens je middagpauze of na het werk. Word je helemaal zen van tekenen? Pak die schilderkwasten of potloden en laat je fantasie de vrije loop. Kan je die gedachtemolen in je hoofd even doen stoppen door een steengoede serie te bingewatchen of een boek te lezen? Kruip dan in de zetel onder een dekentje. Is dansen hét middel om een lach op je gezicht te toveren? Zet dan de radio of televisie keihard en gooi die beentjes los.

4. Maak even tijd voor jezelf.

Loop jezelf niet steeds voorbij en zorg elke dag voor wat me-time. Door even alleen te zijn met je gedachten, leer je beter luisteren naar wat je voelt en echt wilt. Je partner/huisgenoot/ouders kunnen heus wel een uurtje of twee zonder jou hun plan trekken. Durf jezelf even op de eerste plaats te zetten en vul die tijd in met wat jij wil doen.

5. Draai een negatieve gedachte om.

We hebben de slechte gewoonte om vaak onze eigen grootste vijand te zijn. Als er een negatieve gedachte in je hoofd opduikt, probeer die dan eens om te draaien. Ging je in de mist op het werk, denk dan niet onmiddellijk dat je je job niet goed uitoefent. Iedereen maakt fouten en niemand is perfect. Heb je geen goede klik met iemand in je zwemclub, denk dan niet dat niemand je daar leuk vindt. Het is logisch dat je met sommige personen beter overeenkomt, dan met anderen.

6. Laat je horen.

We steken onszelf vaak weg, proberen niemand tegen de borst te stoten, zwijgen uit beleefdheid of om de vrede te bewaren en proberen in de menigte op te gaan. Durf elke dag opnieuw wél voor je eigen mening op te komen, eerlijk te zeggen wat er op je lever ligt en eruit te springen!

7. Stop met jezelf te vergelijken.

Nu kan je denken: doe ik dit dagelijks? Helaas meestal wel! Als je door je Instagramfeed scrolt, in de supermarkt aan de kassa aanschuift of naar een Netflixserie kijkt, zal je sowieso weleens denken dat die ene persoon toch mooiere krullen heeft dan jou, die andere persoon veel gezondere items in het karretje heeft liggen en nog iemand anders zijn/haar/hun leven toch beter op orde heeft. Terwijl je helemaal niet alles weet over die persoon en zijn/haar/hun leven, dus waarom jezelf vergelijken? Wees vooral dankbaar voor wat je hebt in plaats van steeds meer of iets anders te willen.

8. Lig niet wakker van de mening van iemand anders.

Je bent de architect van je eigen geluk. Word jij gelukkig van die fluoroze broek te dragen? Haal die dan uit je kast in plaats van die saaie jeans. Je hoeft geen schrik te hebben voor rare blikken. Who cares? Droom je ervan je baan als advocate op te geven om een hondenschool te openen, maar durf je de stap niet te zetten omdat je omgeving dit niet zal goedkeuren? Geef ze het nakijken en laat je wens in vervulling gaan. Het is jouw leven, lichaam, carrière enzovoort. Daar heeft niemand behalve jij iets over te zeggen. Kies dus dagelijks voor jezelf en laat de commentaar van anderen je niet neerhalen.

9. Omring jezelf met mensen die je liefhebben.

Heb je superveel aan een babbel met je bestie, ouders, broer of zus of favoriete collega? Probeer die dan dagelijks even te (video)bellen of te sms’en. Je zal zien dat als je overladen wordt met liefde, je weer energie krijgt voor een hele tijd en het gevoel hebt de hele wereld aan te kunnen!

Nog meer self-love-tips: