Home Lifestyle De post-seks-blues en nog 5 bizarre fenomenen in bed uitgelegd

De post-seks-blues en nog 5 bizarre fenomenen in bed uitgelegd

Barst jij na een orgasme soms in tranen uit? Heel normaal, zo blijkt.

seks huilen
© Unsplash

Jij barst in tranen uit, hij ligt na vijf seconden te snurken en je kat huppelt zo krols als wat door de kamer. Er gebeuren heel wat gekke dingen voor, tijdens en na het vrijen. Hoog tijd om een en ander te verduidelijken.

1 / 6
Jij hebt de post-seks-blues
Gapen is sexy
Hij slaapt, jij wordt gek
Bedplassen
Ben jij een squirter?
Roodhuidje
Jij hebt de post-seks-blues
Jij hebt de post-seks-blues

Ken je dat: vlak na het vrijen word je overmand door emoties en plots trek je het niet meer. Zonder enige aanleiding of verklaring rollen de tranen over je wangen. Er is 46 % kans dat je perfect begrijpt waarover we praten. Dat is volgens onderzoek van dokter Robert Schweitzer aan de Queensland University of Technology namelijk het percentage vrouwen tussen de 18 en 55 dat weleens last heeft van postcoïtale dysforie, oftewel ‘de post-seks-blues’.

De post-seks-blues heeft niets te maken met de status of kwaliteit van je relatie of de intimiteit van de band met je bedpartner. Het is volgens de studie een puur hormonaal proces dat je helemaal niet onder controle hebt. Bovendien ben je als vrouw veel gevoeliger voor het effect van die hormonen dan mannen. Met andere woorden: je hoeft je helemaal niet te schamen als je die waterval een keertje niet kan tegenhouden. De onderzoekers voerden deze studie net uit om aan te tonen dat de post-seks-blues helemaal niet uitzonderlijk is en dat het nét zo normaal is als zijn onweerstaanbare drang om een tukje te doen na z’n orgasme.

Gapen is sexy
Gapen is sexy

Geeuwen, dat doe je als je moe bent, honger of kou lijdt of wanneer je je steendood verveelt. Maar waarom gaap je dan vaak vlak voor jij en je bedpartner de wol opzoeken voor heel wat anders dan een dutje? Let maar eens op: je denkt aan een wilde stoeipartij met die knapperd aan de bar en vijf seconden later kan je beste vriendin zien wat je vanmiddag gegeten hebt. Of jij en je lief beginnen elkaar passioneel te zoenen en strelen en hup, je moet het voorspel onderbreken voor een geweldige geeuw. Hoe kan dat toch?

Je zal er misschien versteld van staan, maar geeuwen en erotiek blijken hand in hand te gaan. Sterker nog: een bepaalde vorm van geeuwen zou volgens wetenschappers een direct teken van seksuele opwinding en/of interesse zijn. Toch slagen diezelfde onderzoekers er voorlopig niet in om dat soort gapen te onderscheiden van de andere types geeuwen. De theorie die erotiek en geeuwen linkt, staat dan ook nog in zijn kinderschoenen. Pas in 2010 stelde de Nederlandse wetenschapper Wolter Seuntjens zijn ondervindingen voor het eerst voor op de eerste Internationale Conferentie over Geeuwen in Parijs. Daar legde hij uit dat zijn onderzoek aantoont dat een bepaald chemisch proces in onze hersenen op eenzelfde moment seksuele opwinding én de oncontroleerbare drang om te geeuwen veroorzaakt. Daarom zouden zoveel koppels aankloppen bij de seksuoloog om aan te kaarten dat een van de partners verdacht vaak gaapt tijdens het vrijen. Maar laat dit dus een geruststelling zijn: een bedpartner die ligt te geeuwen tijdens jullie voorspel of een date die begint te gapen in het midden van jouw verhaal betekent dus niet per definitie dat hij zich te pletter verveelt. Het kan ook gewoon het compleet tegenovergestelde betekenen: hij wordt gewoon onwaarschijnlijk opgewonden van jou.

Hij slaapt, jij wordt gek
Hij slaapt, jij wordt gek

Jij en je lief zijn helemaal op elkaar afgestemd tijdens het vrijen. Jullie voelen je dichter bij elkaar dan ooit tevoren, laten je helemaal gaan en eindigen dat intieme moment allebei in een fenomenaal orgasme. Alles lijkt perfect samen te gaan… tot hij vijf seconden na jullie hoogtepunt in slaap dommelt en jij haast uit je vel springt van de energie. Ook die mismatch tussen mannen en vrouwen is te verklaren en het heeft helemaal niets met Venus en Mars te maken. Ook deze keer moeten we met de vinger naar die verdomde hormonen wijzen. Wanneer een man klaarkomt, worden er in zijn hersenen hormonen vrijgelaten die rust en ontspanning veroorzaken. Bij vrouwen komen er net hormonen vrij die je energiepeil een boost geven en een knuffeldrang teweegbrengen. Volgens de Britse psychologe Lisa Turner zou de kracht van het vrouwelijke orgasme zelfs nog veel verder reiken dan dat. Haar theorie stelt dat een vaginaal orgasme bij de vrouw zoveel energie kan opleveren dat ze door een piek aan kracht, uithouding, concentratie en helderheid een boost aan haar carrière kan geven. Ben jij dus in de running voor een promotie of kan jouw werktempo wel een duwtje in de rug gebruiken? Dan is haar advies dus om zo vaak mogelijk vaginaal klaar te komen en de energie die je daaruit krijgt zo efficiënt mogelijk te gebruiken om je een stapje vooruit te helpen op de werkvloer.

Bedplassen
Bedplassen

Net als jij en je lief helemaal in het moment zitten en traag maar gestaag naar een hoogtepunt werken, overvalt het je: jij moet oh zo dringend plassen. Er schiet maar één gedachte door je hoofd: waarom nu!?

Daar zijn twee verklaringen voor. De eerste is simpel: je moet ook gewoon echt naar toilet. Als er nog urine in je blaas zit, kunnen bepaalde standjes tijdens het vrijen daar druk op uitoefenen en dat kan al snel het gevoel geven dat je dringend naar de wc moet hollen. Dat vervelende intermezzo voorkom je simpelweg door vlak voor je gaat vrijen nog snel even een plasje te doen.

Een tweede verklaring ligt wat minder voor de hand. Seksuologisch onderzoek toont aan dat het correct stimuleren van de g-spot (of voor non-believers: de meest gevoelige delen van je vaginawand) een plasgevoel kan teweegbrengen zonder dat je daadwerkelijk naar het toilet moet. In dat geval is vertrouwen je enige optie. Als je weet dat je voor het vrijen je blaas hebt leeggemaakt, kan je lief je vaginawand ondanks dat plasgevoel blijven stimuleren zonder dat jij ook echt een plasje zal doen in bed. Het enige resultaat dat je na dit gevoel wel mag verwachten, is dan een heerlijk hoogtepunt.

Ben jij een squirter?
Ben jij een squirter?

De vrouwelijke ejaculatie blijft een van de meest mysterieuze fenomenen op seksueel gebied. Hoe gebeurt dat nou en vooral: wat is die vloeistof en waar komt ze vandaan? Als je vaginaal gestimuleerd wordt, beginnen de klieren van je vaginawand te ‘zweten’. Dat is de reden waarom je vagina vochtig wordt wanneer je steeds meer opgewonden raakt. In sommige gevallen kan die vaginale stimulatie zo ver gaan dat de vrouw een meer dan gemiddelde hoeveelheid vocht aanmaakt. Soms kunnen de klieren dan zo erg opzwellen dat ze met grote kracht een enorme hoeveelheid vocht uitstoten. Die vorm van ‘vrouwelijke ejaculatie’ wordt ook weleens squirten genoemd.

Hoewel dat fenomeen niet te ontkennen valt en heel wat vrouwen er al eens mee in aanraking kwamen, weet de wetenschap echter nog niet zeker waar die extra hoeveelheid vocht precies wordt aangemaakt en waaruit ze juist bestaat. Uit analyse blijkt namelijk dat het de ene keer om puur ejaculatievocht (bestaande uit kalium, natrium, calcium en PSA (Prostate Specific Antigen)), dan weer om een combinatie van dat vocht en urine en dan weer om uitsluitend urine gaat. Wat het antwoord uiteindelijk ook moge wezen, je hoeft je zeker niet te schamen over dit vochtverlies en kan het in tegenstelling net als een soort trofee of prestatie van jezelf én van je partner bekijken.

Roodhuidje
Roodhuidje

De zaken gaan lekker in bed. Jij en je partner raken steeds meer opgewonden. Jullie zijn helemaal klaar om alle remmen los te laten, tot een van jullie beiden merkt dat je huid onder de rode vlekken zit. Wat is er in godsnaam met jou aan de hand?

Helemaal niets om je zorgen over te maken, is het juiste antwoord. Roodheid op en rond je gezicht, hals, borstkas of buik tijdens eender welke vorm van seksuele opwinding noemen we met een leuke term ‘sex flushing’ oftewel ‘seksblozen’ en is helemaal normaal. Als je seks hebt, stijgt de bloedtoevoer naar je genitaliën en andere delen van je lichaam. Die verhoging van je bloedstroom zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden en dat kan zich uiten in roodheid van de huid, of dus met andere woorden: een lichaam dat bloost. Je kan “sex flushing” dus eigenlijk een beetje vergelijken met het rood worden tijdens een stevige work-out. In beide gevallen stroomt het bloed op dezelfde manier naar je bloedvaten in een poging om je lichaamstemperatuur wat te temperen en je lijf wat af te koelen.

Die fysieke veranderingen in je lichaam komen trouwens bij iedereen voor, maar niet iedereen wordt er even rood van. Ben je sowieso sneller het slachtoffer van een onverwachte blos of heb je een tamelijk lichte huidskleur? Dan is de kans groot dat je ook vatbaarder bent voor “sex flushing”. Wie snel rood wordt door schaamte, angst of een zware fysieke inspanning zal best bekend zijn met het rood worden tijdens seks. De reden? De bloedvaten van die pechvogels liggen waarschijnlijk dichter bij de oppervlakte van hun huid, wat hen vatbaarder maakt voor alle vormen van blozen en dus ook die tijdens een vrijpartij. Daarnaast hebben ook mensen met een bleke huid en personen die aan rosacea, een veelvoorkomende huidaandoening in het gezicht, lijden meer kans om rood uit te slaan tijdens seksuele opwinding.

Het enige wat je daarover moet onthouden? “Sex flushing” is niets om je zorgen over te maken. Het is honderd procent onschuldig en ongevaarlijk en gaat ook weer gewoon weg na jullie vrijpartij, wanneer je weer tot rust bent gekomen. Zie het dus gerust als een handig signaal aan je bedpartner dat hij of zij vooral heel goed bezig is om jou in de juiste stemming te brengen.

Lees ook: