Home Lifestyle WERELDPRIMEUR: in Schotland worden tampons en maandverband volledig gratis

WERELDPRIMEUR: in Schotland worden tampons en maandverband volledig gratis

'Financieel gestraft worden voor een natuurlijke, lichamelijke functie is niet correct.'

© Getty

Er is eerder deze week een historisch wetsvoorstel ingediend én goedgekeurd: vrouwelijke hygiëneproducten zoals tampons en maandverband zullen in Schotland binnenkort volledig gratis aangeboden worden. Schotland wordt zo het eerste land ter wereld dat die life-changing maatregel doorvoert.

Het wetsvoorstel kreeg de naam Period Products en werd door maar liefst 112 parlementsleden goedgekeurd. Het kreeg zelfs geen enkele stem tegen. Het doel? Tampons en maandverband gratis ter beschikking stellen in ontmoetingscentra, jeugdclubs én apotheken. Dat betekent dat vrouwen zich in de toekomst niet langer blauw zullen moeten betalen aan hun persoonlijk hygiëne, en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Menstruatiearmoede

Het wetsvoorstel werd vorig jaar in april door Monica Lennon in het Schotse parlement geïntroduceerd, maar dat is niet het enige vooruitstrevende idee dat Lennon op tafel legde. In 2017 probeerde ze ook al condooms, glijmiddel en andere intieme producten aan jongeren tussen de 13 en 24 jaar gratis aan te bieden. ‘Er heerst al veel te lang een taboe rond menstruatie‘, vertelde ze toen. ‘Mijn voorstellen zouden van Schotland een wereldleider maken op vlak van menstruatiearmoede.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

En zo gezegd, zo gedaan: in 2018 deed het land al een historische sprong in het diepe door gratis menstruatieproducten en voorbehoedsmiddelen in alle middelbare scholen en universiteiten aan te bieden. Dit jaar gaan ze dus nog een stapje verder en willen ze menstruatieproducten overal volledig gratis maken. ‘Hoe komt het dat toiletpapier wel wordt beschouwd als een noodzakelijk product, maar hygiëneproducten niet? Financieel gestraft worden voor een natuurlijke, lichamelijke functie is niet correct’, benadrukte Alison Johnstone, een ander parlementslid.

Het wetsvoorstel moet nu nog definitief goedgekeurd worden door het Schotse deelparlement, maar alles wijst erop dat vrouwen in Schotland binnenkort niet meer zullen moeten betalen voor hun menstruatieproducten. ‘Dit is alweer een mijlpaal voor het normaliseren van menstruatie. Het zijn geen luxeproducten. Niemand in Schotland zou ze mogen missen’, liet Lennon nog weten. En daar zijn wij het volledig mee eens! België, wanneer volgen wij?

Lees ook: