Home Lifestyle Body 5 fouten die effect hebben op de hygiëne van je vagina

5 fouten die effect hebben op de hygiëne van je vagina

Oeps.

Vagina
© Getty
Drie op de vier vrouwen hebben op z’n minst één keer in hun leven een vaginale infectie. Shocking! Hoog tijd dus om een beetje zorg te dragen voor onze vagina, en dat begint bij het vermijden van deze 5 veelvoorkomende fouten die jij wellicht ook maakt.

1. Strakke kleding

Aaah, skinny jeans! Al jaren een trend, maar toch niet zo heel erg gezond voor je vajayjay. Hetzelfde geldt voor panty’s. Te strakke kleding zorgt er namelijk voor dat je lichaam niet kan ademen. Je zweet meer en je vagina wordt zo de hele dag opgesloten in een warm en vochtig klimaat. Dé ideale omgeving voor bacteriën om te verblijven.

2. Te veel wassen

Nieuwtje van de dag: je vagina is zelfreinigend. Ze houdt de pH-waarde in evenwicht, bevochtigt de zone en stuurt goede bacteriën. Zeep doet deze voordelen teniet en zal je vagina al snel irriteren. Was gewoon met zuiver water of een milde zeep die speciaal ontwikkeld werd voor de intieme zone. Maar onthoud vooral: niet te vaak wassen.

3. Je maandverband niet vaak genoeg verversen

We weten het allemaal en toch verversen we ons maandverband (of onze tampons) niet vaak genoeg. Vooral bij inlegkruisjes zouden we vaak de neiging hebben om ze een hele dag te dragen, wat op zijn beurt een gezellig nest creëert voor jeukende microben.

4. Synthetisch ondergoed

In het land van ondergoed is katoen koning. Het houdt je huid fris en droog. Terwijl synthetische materialen vocht en schimmels aantrekken en stimuleren. Resultaat: schimmelinfecties, irritatie, jeuk. Drie redenen om over te stappen naar Koning Katoen.

5. Je scheren voordat je het zwembad ingaat

Vooraleer je meteen naar je scheermesje grijpt, denk je er best aan dat je op z’n minst 24 uur moet wachten voordat je naar het zwembad of het strand gaat. Een vers geschoren of onthaarde huid infecteert supersnel. Zeker als die in aanraking komt met chloor of zeewater.

Lees ook: