Home Lifestyle SAY WHAT?! De lucht in onze huizen is tot 8 keer meer...

SAY WHAT?! De lucht in onze huizen is tot 8 keer meer vervuild dan de buitenlucht

Daarom geven we 4 handige tips om de luchtkwaliteit in je stekje te verbeteren.

Shutterstock

Fijn stof, uitlaatgassen, roet enzovoort zorgen ervoor dat je buiten een frisse neus halen met een grote korrel zout mag nemen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de lucht binnen onze huizen nóg meer vervuild is. De kwaliteit daarvan is zelfs tot 8 keer slechter dan de buitenlucht.

Dagelijks ademen we zo’n 12 kilogram lucht in. We doen al heel wat moeite om luchtvervuiling buiten tegen te gaan, maar de grootste boosdoener zien we eigenlijk over het hoofd en dat is de lucht binnen in onze huizen. Die is verrassend genoeg vaak tot 8 keer meer vervuild dan de frisse buitenlucht. Dat komt door zaken zoals verf, verwarming of airco, schoonmaakmiddelen of tabaksrook, maar ook door schimmels, mijten of virussen.

Ziektes

De meeste mensen brengen het grootste deel van hun dag in een gesloten ruimte door. Maar liefst 80% van onze tijd of 20 uur per dag zitten we tussen vier muren. Het is dus belangrijk dat we ook de luchtkwaliteit ín ons huis aanpakken. Luchtverontreiniging binnenshuis kan namelijk leiden tot oogirritaties, loopneuzen, hoest, astma, ademhalingsallergieën en in het slechtste geval zelfs hart- en vaatziekten of kanker.

Tips

Rowenta stelde daarom vier belangrijke en handige tips op die iedereen gemakkelijk kan toepassen in zijn of haar woning. Daarvoor werkte het bedrijf samen met Dr. Squinazi, een medisch bioloog en voormalig directeur van het Hygiënelaboratorium van de stad Parijs én lid van de Wetenschappelijke Raad van het Observatorium voor de Binnenluchtkwaliteit.

Vermijd geurkaarsen

Een eerste tip is om de mogelijke verontreiniging te voorkomen of tot een minimum te beperken:

  • Beperk het gebruik van huishoudmiddelen.
  • Reinig oppervlakken regelmatig met een vochtige doek.
  • Was het beddengoed regelmatig en gebruik antistofmijthoezen.
  • Vermijd allergene kamerplanten.
  • Vermijd het gebruik van geurkaarsen, wierook en andere huisgeuren.

Ventilatie

Een tweede tip is om alle kamers in je huis voldoende te verluchten:

  • Verlucht elke kamer tussen 4 en 10 minuten per dag.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.

Als derde tip kan je de vervuiling effectief aanpakken met behulp van een goede luchtreiniger. Rowenta heeft er enkele goede – zoals de Intense Pure Air – in hun gamma die je helpen de omgevingslucht effectief te filteren en reinigen. Tot slot stellen ze als vierde tip voor om een luchtbevochtiger te kopen als de lucht in je huis te droog is of juist een luchtontvochtiger bij een te vochtige lucht. Te droge lucht of te veel vochtigheid is namelijk ook schadelijk voor onze luchtwegen.

Langer leven

Volgens het onderzoek zou het toepassen van deze tips zorgen voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis, en dat zou een positief effect hebben op de levensverwachting!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.