Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘Opruimen blijkt dus vooral een kwestie van jezelf nieuwe gewoontes aanleren.’

#RuimopMetFlair: wat hebben we geleerd?

Een maand lang zette Flair jou op weg om je rommelige huishouden (terug) in goede banen te leiden. Hoe creëer je orde in je badkamerkastje en who the f*ck is Marie Kondo? Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje.

Het zijn moeilijke tijden voor rommelige mensen. Overal word je om de oren geslagen met opruimtips en manieren om te ontspullen. Ook Flair gaf jou bij wijze van goed voornemen de afgelopen weken raad om je een weg door je rommel te banen.

Het belangrijkste bij het opruimen en onthullen van je huis, is onthouden dat iedereen een ander parcours loopt en een verschillende manier van aanpak heeft. Om het met de woorden van opruimcoach Nele Colle te zeggen: ‘Je hebt mensen die het gemakkelijk vinden om dingen weg te doen, en ook mensen die het daar heel moeilijk mee hebben. Er zijn verschillende remblokken die ons tegenhouden om spullen weg te gooien. Ik ben op zoek gegaan naar een manier om anders naar mijn spullen te kijken zodat die remblokken verdwenen.’

Ontspullen

Er zijn tal van manieren hoe je effectief aan dat ‘ontspullen’ kan beginnen. Je hebt de ‘Minimalize-challenge’, een manier van opruimen waarbij je een maand elke dag een item meer wegdoet. Concreet betekent dat een item op de eerste dag, twee op de tweede, en ga zo maar voort. Wij lieten redactrice Eline als proefkonijn opdraven om de challenge uit te proberen. Dit waren haar bevindingen: ‘Een rekensommetje leert me dat ik op het einde van de maand 456 spullen armer zal zijn. Heb ik zelfs zoveel gerief?’

Een andere vermaarde opruimmethode is komen overwaaien uit Azië in de gedaante van een klein Japans vrouwtje: Marie Kondo.

Een andere vermaarde opruimmethode is komen overwaaien uit Azië in de gedaante van een klein Japans vrouwtje: Marie Kondo. Haar methode: KonMari. Je pakt daarbij je volledige huis aan en ruimt dus niet in kleine beetjes delen van je woning op. Wel ga je systematisch door vijf categorieën in je huis: kleding, boeken, paperassen, ‘Komono’ (varia waaronder keukenartikelen, elektronica, verzorgingsproducten, enz.) en spullen met emotionele waarde. Daarbij hou je samengevat de dingen die je nog joy brengen: wat maakt jou gelukkig? Redactrice Charlotte ontspulde haar kleerkast samen met een volleerde KonMari-specialiste. ‘Het enige wat ik kon denken toen ik al mijn kleren samen zag liggen was: dit krijg ik nooit meer terug in mijn kasten.’

Wil je die laatste methode graag zelf uitproberen? Bekijk dan zeker eens de Netflixserie van Marie Kondo of doe mee aan onze wedstrijd. Wie weet krijg jij binnenkort dan wel een echte KonMari-experte over de vloer.

Praktische tips

Er zijn tijdens het opruimen natuurlijk ook praktische vragen die rijzen. Hoe bepaal je welke ‘emotionele rommel’ je bijhoudt of hoe hou je jouw persoonlijke administratie onder controle? Aan de hand van enkele tips heb je daar voortaan geen last meer door. Ook voor je woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer of kinderkamer zijn er verschillende dingen die je kan toepassen om meer orde te krijgen.

Voel je vooral niet slecht als je stulpje er weer wat slordiger bijligt en zoek een opruimmanier die voor jou werkt.

Samengevat blijkt opruimen vooral een kwestie van jezelf nieuwe gewoontes aan te leren, of het nu à la Marie Kondo is of aan de hand van je eigen ritme en methode. Probeer gerust verschillende dingen uit, zoals dit trucje van drie minuten.

Of zoals we het hier al eerder schreven: ‘Laat je niet misleiden door het ‘perfecte’ interieur van een ander. Niet alles is wat het lijkt. Voel je vooral niet slecht als je stulpje er weer wat slordiger bijligt en zoek een opruimmanier die voor jou werkt.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '