Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tom Swalens en Wout Hendrickx voor Libelle Lekker

Wat dacht je van een exotische hamburger of Turkse pizza met lamsgehakt?

RECEPTEN: 5 verrassende gerechten met gehakt om mee te scoren

De redactie

Gehakt is zo veel meer dan vleesbrood, balletjes of worst. Waarom eens niet de exotische toer opgaan met deze originele gehaktgerechtjes? Onze favoriet? Nummertje 4!

Turkse pizza met lamsgehakt

Voor 4 pers. • 30 min.

Dit heb je nodig

4 rode uien • 2 teentjes knoflook • olijfolie • 500 g lamsgehakt • peper • zout • 300 g tomaten uit blik • 2 el tomatenpuree • ½ kl cayennepeper • 1 el komijnpoeder • een snuifje kaneel • 2 pizzabodems • 2 el pijnboompitten • 200 g kerstomaatjes, gemengd • een handvol basilicumblaadjes • enkele blaadjes munt • 125 ml Griekse yoghurt • 100 g ijsbergsla, fijngesneden

Zo maak je het

1. Pel de uien en de knoflook, snij de ui in fijne ringen en snipper de knoflook fijn. Stoof glazig in olijfolie. Doe er het gehakt bij en bak rul. Kruid met peper en zout.

2. Doe er de tomatenblokjes en -puree bij en kruid met cayennepeper, komijn en kaneel. Laat 10 minuten op een zacht vuur sudderen.

3. Verwarm de oven voor op 210°C. Rol de pizzabodems uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel er het gehaktmengsel over, bestrooi met de pijnboompitten en leg er de gehalveerde kerstomaatjes op. Bedruppel met olijfolie. Zet 10 minuten in de oven. Werk af met de basilicum- en muntlaadjes, een lepel yoghurt en wat ijsbergsla.

Thaise gember-kippensoep met gevulde wontons

Voor 4 pers. • 25 min.

Dit heb je nodig

4 lente-uitjes • 1 rode chilipeper • 1 stengel citroengras • 250 g kippengehakt • 2 kl geraspte gember • 2 kl hoisinsaus • 20 wontonvellen • 1 eidooier, losgeklopt • 1,5 l kippenbouillon • een handvol korianderblaadjes

Zo maak je het

1. Maak de lente-ui schoon en snij in ringen. Maak het chilipepertje en citroengras schoon en hak fijn. Meng het gehakt met de helft van de lente-ui en chilipeper. Meng er ook de gember, het citroengras en hoisinsaus onder.

2. Leg de wontonvellen op een werkvlak. Schep in het midden van elk velletje een koffielepel van het gehakt. Bestrijk de randen met de eierdooier, vouw dicht en druk goed aan. Laat de wontons rusten onder een vochtige keukendoek.

3. Breng de bouillon aan de kook. Laat de wontons voorzichtig in de bouillon zakken en laat 5 minuten zachtjes koken.

4. Verdeel de wontons over de borden, giet er de bouillon over en werk af met de rest van de lente-ui, de rest van de chilipeper en de koriander.

Bobotie

Voor 6 à 8 pers. • 20 min. + 40 min. in de oven + 1 uur weken

Dit heb je nodig

40 g rozijnen • 60 ml rode porto • 2 uien • 2 teentjes knoflook • olijfolie • 1 kg rundergehakt • 2 el currypoeder • 1 kl kurkuma • 150 ml passata • 3 el abrikozenconfituur • peper • zout • 4 eieren + 2 eierdooiers • 600 ml room • 2 el gehakte peterselie • ½ kl suiker • groene salade

Zo maak je het

1. Week de rozijnen minstens 1 uur in 3 el porto.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit 2 el olijfolie en stoof de ui met de knoflook glazig. Doe er het gehakt bij en bak rul.

3. Voeg het currypoeder, de kurkuma, de passata en de confituur toe en laat nog 5 minuten verder stoven. Kruid met peper en zout. Roer er de rozijnen en het weekvocht door en schep alles in een ovenschaal.

4. Klop de eieren los met de eidooiers en de room. Kruid met peper en zout. Roer er de peterselie, suiker en resterende porto door. Giet het mengsel over het gehakt. Zet de ovenschaal in een braadslee, giet kokend water in de braadslee tot het water halverwege de rand van de ovenschaal komt. Bak 40 minuten in de oven tot de bovenlaag goudbruin is. Serveer met een gemengde groene salade.

Soboro

Voor 4 pers. • 35 min.

Dit heb je nodig

200 g edamameboontjes • 150 g (sushi)rijst • plantaardige olie • 500 g rundergehakt • 1 el sake • 6 el sojasaus • 1 el mirin • 3 el suiker • 1 kl geraspte gember • 2 eieren • 1 rode chilipeper • 1 el sesamzaadjes • 2 el bieslook, fijngehakt

Zo maak je het

1. Stoom de edamameboontjes gaar. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Verhit 1 el plantaardige olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de sake, 2 el sojasaus, de mirin en 2 el suiker toe en bak nog 2 minuten verder. Roer er de geraspte gember onder.

3. Klop de eieren los met de rest van de suiker. Verhit wat olie in een pan, giet er het eimengsel in en laat al roerend stollen.

4. Haal de boontjes uit de peulen. Maak de chilipeper schoon en hak fijn. Verdeel de gekookte rijst, het ei, het gehakt en de boontjes over de kommetjes of stoommandjes. Werk af met de sesamzaadjes, chilipeper en bieslook. Serveer er de resterende sojasaus bij.

Hamburger exotique

Voor 4 pers. • 25 min.

Dit heb je nodig

1 rode paprika • 8 ananasringen, uit blik • 500 g varken-kalfsgehakt • peper • zout • 1 teentje knoflook • 1 kl geraspte gember • 1 el pindasaus • ½ kl chilivlokken• 1 rode ui • 4 hamburgerbroodjes • boter • krulslannVoor de saus: 150 g mayonaise • 2 el teriyakisaus • 1 el mangochutney • een snuifje cayennepeper

Zo maak je het

1. Meng alle ingrediënten voor de saus en zet koel.

2. Maak de paprika schoon en snij in dikke plakken. Verhit een grillpan en gril de ananasringen en de plakken paprika goudbruin.

3. Kruid het gehakt met peper en zout. Pel en pers de knoflook. Voeg de knoflook, gember, pindasaus en chilivlokken toe aan het gehakt en kneed goed door. Maak burgers van het mengsel en gril langs beide kanten goudbruin.

4. Pel de ui en snij in ringen. Snij de hamburgerbroodjes open, besmeer met wat boter en gril ze op de snijkant goudbruin. Druppel er wat saus over. Beleg elk broodje met een hamburger. Leg er telkens 2 plakken ananas, wat uiringen, een plak paprika en wat sla op. Serveer er de saus bij.

Foto’s: Libelle Lekker


Meer lekkere recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '