Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Libelle Lekker

Van pizza met een bodem van kikkererwten tot suikervrije chocolademousse.

RECEPTEN: 9 x comfortfood met een gezonde twist

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Gezond zondigen? Het bestaat! Wat dacht je van havermoutpannenkoeken of macaroni met bloemkool en broccoli? Wij verzamelden 9 recepten waarbij comfortfood een gezonde twist kreeg. Wedden dat jij ze net zo lekker zal vinden als wij?

Vegetarische lasagne met aubergine en verse tomaten

Wat heb je nodig? 

– 2 aubergines

– 1 bosje basilicum

– 50 g geraspte pecorino (of parmezaan)

– olijfolie

– 4 vleestomaten

– 250 g ricotta

– 300 g verse lasagnevellen

– peper en zout

Hoe maak je het?

1. Was de aubergines, verwijder de steelaanzet en snij in plakken van ± 1,5 centimeter. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en de steelaanzet en snij eveneens in plakken. Spoel het basilicum, schud droog en pluk de blaadjes. Breng een pan gezouten water aan de kook.

2. Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak de helft van de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin (± 2 minuten per kant). Voeg eventueel wat extra olijfolie toe en bak de rest van de aubergineplakken eveneens aan beide kanten goudbruin. Verwarm de oven voor op 200°C.

3. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg 1 laag aubergineplakken en 1 laag tomaten erbovenop. Kruid met peper en zout. Kook de lasagnevellen 2 minuten en giet ze af. Leg een laag pastavellen op de tomaten. Besmeer met ricotta, leg opnieuw een laag aubergine en tomaten en kruid met peper en zout. Werk zo verder alle ingrediënten op.

4. Bestrooi de lasagne met de geraspte kaas en druppel er wat olijfolie over. Bak de lasagne 20 minuten in de warme oven. Verdeel in porties, werk af met blaadjes basilicum en serveer.

Recept via Libelle Lekker.

Havermoutpancakes(4 personen)

Wat heb je nodig? 

– 140 g havermout

– 1 el bakpoeder

– 2 eieren

– mespuntje zout

– boter

– 100 g braambessen

– agavesiroop

– 140 g zelfrijzende bloem

– 350 ml melk

– 2 el honing

– mespuntje kaneel

– 100 g blauwe bessen

– 100 g Griekse yoghurt

– 4 el granola

Hoe maak je het?

1. Mix de havermout tot meel. Meng met de bloem, bakpoeder, melk, eieren, honing, zout en kaneel. Laat het beslag een kwartiertje rusten.

2. Bak pancakes van het beslag in een pan met boter of olie. Je kunt ze warm houden in de oven, voorverwarmd op 75°C.

3. Stapel de pancakes op elkaar, schep er telkens een lepel Griekse yoghurt tussen. Werk af met blauwe bessen en bramen. Serveer met de agavesiroop en wat granola.

Recept via Libelle Lekker.

Veggieburger met gegrilde aubergine en halloumi (4 personen)

Wat heb je nodig? 

– 1 aubergine

– 3 tomaten (in schijven)

– 50 g veldsla

– kant-en-klare caesardressing

– 225 g halloumi

– 4 broodjes

– 2 el gemengde pitten (bijvoorbeeld zonnebloem of sesam)

– olijfolie

– 150 g broccoli

– 1 el dukkah (Egyptische kruidenmix)

– 2 el bladpeterselie

– 100 g paneermeel

– peper en zout

– 150 g kikkererwten

– 1 teentje knoflook

– 1 eidooier

– 1 el honing

Hoe maak je het?

1. Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekken. Verdeel de broccoli in roosjes. Meng voor de burgers in een keukenrobot alle ingrediënten, behalve het paneermeel, en mix tot een stevige pasta. Meng de helft van het paneermeel erdoor. Voeg eventueel wat extra toe als het mengsel te nat is.

2. Doe de rest van het paneermeel in een schaal of diep bord. Maak met een ijsschep bollen. Druk de bollen wat plat, vorm er burgers van en rol ze door het paneermeel. Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

3. Gril de burgers 3 minuten per kant en laat ze doorwarmen aan de zijkant van de barbecue.

4. Snij de aubergine in plakken, bestrijk met olijfolie en gril 2 minuten per kant. Gril ook de halloumi 2 minuten per kant en de tomatenschijven kort aan beide kanten. Halveer de broodjes en rooster tot de binnenkant krokant is.

5. Lepel wat caesardressing op de onderste helft van elk broodje, beleg met wat veldsla, een burger, enkele schijfjes tomaat en aubergine, en een plakje halloumi. Bestrooi met de pitten en lepel er nog wat dressing bij.

Recept via Libelle Lekker.

Pastinaakfrietjes met citroenyoghurt (10 stuks)

Wat heb je nodig? 

– 4 pastinaken

– 1 kl zeezout (vlokken)

– 4 el Griekse yoghurt

– 1/2 kl zout

– 4 teentjes knoflook

– 40 ml olijfolie

– 1 kl citroenschil (geraspt)

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven tot 220°C.

2. Schil de pastinaken en snij ze in dunne frietjes. Leg ze in koud gezouten water om ze krokanter te maken en haal ze er na 5 min. uit. Dep droog.

3. Plet de knoflook. Meng de frietjes in een kom met de olijfolie, knoflook, rozemarijn en zeezoutvlokken. Verdeel ze dan gelijkmatig over een bakplaat met bakpapier. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.

4. Verlaag de temperatuur tot 200°C, schud de frietjes door elkaar en bak ze nog 15-20 minuten verder, of tot ze gaar zijn.

5. Meng yoghurt, zout, citroensap en -schil in een kom. Vul glaasjes met een lepeltje citroenyoghurt en zet er 4 frietjes in.

Recept via Libelle Lekker.

Cheesecake met limoen en avocado (4 personen)

Wat heb je nodig? 

– 4 avocado’s

– 1 kl limoenzeste (+ extra)

– 200 g roomkaas

– 50 g kokospoeder (+ extra)

– 150 ml kokosolie (gesmolten)

– 4 limoenen (sap ervan)

– 200 g dadels

– 150 g pecannoten

– 200 g honing (+ extra)

– zout

Hoe maak je het?

1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Ontpit de dadels en doe ze samen met de noten, het kokospoeder en een snuifje zout in een blender. Mix fijn. Verdeel het mengsel over de springvorm, duw de vulling goed aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast.

2. Snij de avocado’s doormidden, verwijder de schil en de pit en doe het vruchtvlees in een blender. Voeg het limoensap en de schil, de roomkaas, de kokosolie, de honing en een snuifje zout toe en mix tot een romig mengsel. Giet dit mengsel in de bakvorm, bedek met plastic folie en zet minstens 4 uur in de koelkast.

3. Snij de taart rondom voorzichtig los van de springvorm en verwijder de ring. Bestrooi met extra kokospoeder, limoenschil en nog wat gehakte noten. Bedruppel met extra honing en serveer meteen.

Recept via Libelle Lekker.

Macaroni met bloemkool en broccoli (4 personen)

Wat heb je nodig? 

– 200 g macaroni

– 1 broccoli

– 1 bloemkool

– 2 el kruidenkaas (type Boursin)

– 4 dl groentebouillon

– peper en zout

– 50 g gekookte ham

– 25 gruyère

– 1 dl lichte room

Hoe maak je het?

1. Kook de macaroni beetgaar in gezouten water.

2. Verdeel de bloemkool en de broccoli in roosjes. Stoom ze in 10 minuten beetgaar boven de groentebouillon. Laat ze wat opdrogen in een vergiet.

3. Verwarm de oven voor op 200° C.

4. Laat de groentebouillon tot ongeveer de helft inkoken. Doe er de room bij en laat nog 1 minuut inkoken. Doe, van het vuur af, de kruidenkaas bij de saus en roer ze mooi glad. Kruid met peper en zout. Snij de ham in fijne reepjes.

5. Vul een diepe ovenschaal met bloemkool- en broccoliroosjes, hamsnippers en laagjes macaroni. Lepel er de kaassaus bij. Bestrooi met de gemalen kaas.

6. Zet de schaal 10 minuten in de oven op 200° C.

Recept via Libelle Lekker.

Suikervrije chocolademousse (4 personen)

Wat heb je nodig? 

– 3,5 g gelatine (in blaadjes)

– 30 g cacaopoeder (ongezoet)

– 1 kl vanille-essence (suikervrij)

– 30 g stevia

– 200 ml room

Hoe maak je het?

1. Los de gelatine op in 2 eetlepels lauw water.

2. Meng de stevia met het cacaopoeder. Klop de room stijf met een keukenrobot of mixer en voeg de vanille-essence en daarna het cacao-steviamengsel toe.

3. Klop er als laatste de opgeloste gelatine door, blijf goed mixen.

4. Verdeel over glaasjes en zet minstens 2 uur in de koelkast.

Recept via Libelle Lekker.

Zoete aardappel-kokoskoekjes

Wat heb je nodig? 

– 150 g zoete aardappel

– 100 g kokosmeel

– 5 gedroogde vijgen

– 2 kl vanille-extract

– 60 g pijnboompitten

– snuifje zout

– 50 g plantaardige boter

– 1 ei

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rasp de zoete aardappel. Schep de zoete aardappel en de pijnboompitten onder het kokosmeel en voeg een snuifje zout toe.

2. Mix de vijgen glad met 80 milliliter warm water en de boter. Voeg de vijgen samen met het vanille-extract en het ei toe aan het zoete aardappel-kokosmengsel. Roer goed door elkaar.

3. Vorm 10 balletjes van het deeg en druk ze plat tot ronde koekjes. Leg ze op de bakplaat en bak 25 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Recept via Libelle Lekker.

Kikkererwtenpizza met rucola (4 personen)

Wat heb je nodig? 

– rucola

– geraspte pecorino (of parmezaan, naar smaak)

– Italiaanse ham (naar smaak)

– 2 rode uien

– basilicum

– 2 bollen mozzarella

– 200 g passata

– 500 ml water

– olijfolie

– peper en zout

– 400 g bloem (van kikkererwten)

– gedroogde oregano

Hoe maak je het?

1. Meng de kikkererwtenbloem met het water, peper, zout en een snuifje oregano. Zet een bakplaat in de oven op 200°C en laat ze even opwarmen.

2. Haal ze uit de oven, bestrijk met 2 el olijfolie (per pizza), doe hier het deeg op en wrijf met een lepel open tot een dunne cirkel. Zet onmiddellijk terug in de oven en laat 15 minuten bakken of tot het deeg goudbruin is.

3. Pel de rode ui en snij in fijne ringen. Haal de bodem uit de oven en bestrijk met enkele eetlepels passata, beleg met mozzarella, Italiaanse ham, pecorino, rode ui en besprenkel met olijfolie, peper en zout.

4. Zet 10 à 15 minuten terug in de oven. Beleg met rucola en basilicum voor het serveren. Maak de andere 3 pizza’s op dezelfde manier.

Recept via Libelle Lekker.

Nog meer lekkers: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '