Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Wout Hendrickx voor Flair

AARDB(L)EI: 5 frisse receptjes met ons favoriete seizoensfruit

De redactie

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat we weer van ons favoriete seizoensfruit kunnen smullen. Zoet, sappig en veelzijdig: niets zo lekker als onze Belgische aardbeien. Zéker in deze vijf verrassende recepten.

Margarita van aardbei met basilicum


2 pers. + 15 min.

Dit heb je nodig

8 aardbeien • 5 basilicumblaadjes + extra • 2 el limoensap • 2 el rietsuikersiroop • 80 ml tequila • 30 ml Cointreau • ijsblokjes

Zo gemaakt

1. Spoel de aardbeien en de basilicumblaadjes en plet ze met een vork. Meng het limoensap en de suikersiroop erdoor. Verdeel over twee glazen.

2. Doe de tequila, de Cointreau en wat ijsblokjes in een shaker. Schud stevig en giet over de aardbeimengeling. Werk af met extra ijs en basilicumblaadjes.

Carpaccio van aardbei in gembersiroop, kokosroom en roze peper


4 à 6 pers. • 30 min. + 15 min. koken

Dit heb je nodig

150 ml volle room • 70 g bloemsuiker • 250 ml kokosroom • 400 g verschillende aardbeien (ananas-, perzik-, framboos- en bosaardbeien) • enkele harde meringues • roze peper

Voor de gembersiroop: 125 ml water • 200 g rietsuiker • 75 g gember

Zo gemaakt

1. Maak eerst de gembersiroop. Schil en rasp de gember. Doe in een kookpotje samen met het water en de rietsuiker. Laat 10 à 15 minuten koken. Zeef en laat afkoelen. Schenk in een schone fles. Gembersiroop kan je tot wel drie maanden bewaren.

2. Klop de volle room op met de bloemsuiker. Giet het sap van de kokosmelk weg, lepel de kokosroom uit het brik, voeg bij de room en klop verder op. Laat nog even opstijven in de ijskast tot volwaardige slagroom.

3. Spoel de aardbeien en snij in heel fijne schijfjes. Schik op de borden. Besprenkel met gembersiroop, verkruimel de meringue erover en bestrooi met gemalen roze peper. Serveer met een schep kokosroom en extra gembersiroop.

Aardbeientaart met mascarpone en gekaramelliseerde amandelen


6 à 8 pers. • 30 min. + 30 min. rijzen + 20 min. in de oven

Dit heb je nodig

1 rol kruimeldeeg (kant-en-klaar)

Voor de vulling: 250 g mascarpone • 150 g room • 50 g bloemsuiker • 80 g amarettikoekjes (harde amandelkoekjes)

Voor de topping: 100 g amandelschilfers of grofgehakte amandelen • 60 g suiker • 500 à 750 g aardbeien

En ook: taartvorm van 28 cm diameter

Zo gemaakt

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit en leg het in de taartvorm. Leg er bakpapier en een droge vulling bovenop en bak 10 minuten blind voor in de oven. Verwijder het papier en de vulling en bak nog eens 10 minuten. Laat afkoelen.

2. Maak de vulling. Klop de mascarpone en room op met de suiker. Plet de koekjes in de blender in een plastic zakje met een deegroller. Voeg ze toe aan de mascarponeroom. Zet in de koelkast.

3. Verhoog de oventemperatuur tot 190 °C. Meng de amandelschilfers of gehakte amandelen met de suiker en 1 eetlepel water. Leg op een bakplaat met bakpapier en laat karamelliseren in de oven, roer af en toe. Laat afkoelen.

4. Giet de mascarponeroom op het gebakken taartdeeg. Beleg met aardbeien en verkruimelde gekaramelliseerde amandelen.

IJslolly’s van aardbeien en bloedsinaasappel


4 stuks. • 10 min. + 3 uur invriezen

Dit heb je nodig

300 g aardbeien • 200 ml sinaasappelsap • 1 kl oranjebloesemwater • 4 el honing

Zo gemaakt

Pureer de ingrediënten in een blender. Giet de vloeistof in ijsvormpjes en laat ze minstens 3 uur opstijven in de diepvries.

Papillot van aardbei met witte chocolade en crumble


4 pers. • 20 min. + 10 min. in de oven

Dit heb je nodig

400 g aardbeien • sap en rasp van 1 biosinaasappel • 2 el dragon, gehakt • 2 el suiker • snuifje kaneel • 100 g witte chocolade • peper

Voor de crumble: 50 g boter • 40 g suiker • 120 g bloem

Zo gemaakt

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de crumble. Meng de boter met de suiker en de bloem tot een kruimelig deeg. Schep het op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 10 minuten in de oven tot het goudbruin ziet.

2. Meng in een kom de aardbeien met het sinaasappelsap, de schil, de dragon, de suiker en het kaneelpoeder.

3. Plooi 4 vellen aluminiumfolie tot een papillot en verdeel er de aardbeien over. Bestrooi met het chocoladeschaafsel en kruid met de peper. Sluit de papillotten en gaar ze 5 minuten op de barbecue.

4. Open de pakketjes en werk af met de crumble. Serveer meteen.

[td_smart_list_end]

Meer lekkere recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '