Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Nina Olsson

Van een spicy breakfast bowl over gewelde haver tot tofu in misobouillon.

RECEPTEN: 7 gerechten die perfect in een bowl passen

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist


Wist je dat je naast smoothiebowls maken nog veel meer kan doen met die leuke kommetjes die mooi staan op Instagram? Je kan namelijk heel wat heerlijke gerechten in zo’n bowl gieten. Wij verzamelden 7 recepten die daar perfect in passen. Van een spicy breakfast bowl over gewelde haver tot tofu in misobouillon.

Azteekse Bowl

Wat heb je nodig voor 4 personen?

175 g quinoa, 50 g amarant (desgewenst), 200 g zoete aardappel in grove stukjes, 1 el olijfolie + extra om in te bakken, 1 tl gerooktepaprikapoeder, 200 g gehakte romanesco, 1 el limoensap, ¾ tl gemalen komijn, 1 tl gedroogde oregano, 1½ el water, 2 gehalveerde maiskolven of 200 g uitgelekte en gespoelde mais uit blik, 2 lente-uitjes in dunne ringen (zowel het witte als groene deel), zout (naar smaak).

Voor de limoendressing: sap van 3 limoenen, 2 tenen gepelde knoflook, 1 el extra vergine olijfolie, 1 tl agavesiroop, ¾ tl zout.

Mogelijke extra’s: peterselie of koriander, tortillachips of geroosterd platbrood, ingelegde of rauwe ringen rode ui, partjes limoen, 200 g tomaat, 3-4 radijsjes, 4 tomatillo’s, 1 kleine jalapeño, 2-3 el gepofte amarant of quinoa.

Hoe maak je het?

1. Verhit de oven tot 160 °C/gasovenstand 3 en bekleed een bakplaat met bakpapier. Pureer de ingrediënten voor de dressing in een blender en zet opzij. Kook de quinoa 15 minuten (of 20 minuten met amarant) in 500 ml zachtjes pruttelend water met een snufje zout. Laat uitlekken en zet opzij.

2. Hussel de stukjes zoete aardappel in een kom met ½ eetlepel olijfolie, het paprikapoeder en een snufje zout door elkaar. Spreid de stukjes met de romanesco uit op de bakplaat. Sprenkel de rest van de olijfolie over de romanesco en strooi er een snufje zout over. Bak ze 15-20 minuten in de hete oven en schep ze na 10 minuten om. Pureer de zoete aardappel met limoensap, komijn, oregano en een scheutje water tot een dipsaus. Proef een likje en voeg naar smaak zout toe.

3. Verhit intussen een grote koekenpan op een matig-hoog vuur. Giet een scheutje olijfolie in de pan en bak de maiskolven of spreid de maiskorrels in een enkele laag uit (bak ze eventueel in porties of gebruik twee pannen). Roerbak ze 9-10 minuten, voeg zo nodig nog wat olie toe en strooi er een snuf zout over.

4. Schep de gekookte quinoa en amarant, lente-uitjes, tortillachips (eventueel) en andere extra’s in laagjes in de kommen. Vervolg met de mais (of bonen), zoeteaardappeldip, jalapeño en romanesco, garneer de bowls als je wilt met koriander en gepofte amarant, en sprenkel de limoendressing erover.

Tip: als je wilt kun je de mais vervangen door 400 g zwarte bonen of kikkererwten uit blik.

Kimchi tofu in misobouillon

Wat heb je nodig voor 4 personen?

200 g gerst, 250 g middelstevige-stevige tofu in blokjes, 3 el kimchi, 2 el gedroogde hijiki, 200 g babyboerenkool, jonge groene kool of spinazie, 100 ml water, 800 ml hete misobouillon, 4 el shoyu Furikake om te strooien, zout naar smaak.

Voor erbij: shoyu of tamari voor op tafel,1 tl citroensap, zout en zwarte peper uit de molen.

Hoe maak je het?

1. Kook de gerst volgens de aanwijzing op de verpakking. Spoel af met koud stromend water, laat uitlekken en zet opzij. Hussel de blokjes tofu met de kimchi door elkaar, dek ze af en marineer ze 30 minuten tot 24 uur in de koelkast. Week de hijiki 10-15 minuten in warm water, laat uitlekken en zet opzij.

2. Verhit een pan op matig-hoog vuur en doe de boerenkool erin. Voeg het water en een snufje zout toe, laat de blaadjes al roerend slinken en haal de pan van het vuur.

3. Verdeel de misobouillon, gerst, gemarineerde tofu, hijiki en geslonken boerenkool over de kommen en strooi de furikake erover. Serveer met extra shoyu, citroensap en een snufje zout en zwarte peper uit de molen.

Pokébowl met scampi’s

Recept via Libelle Lekker.

Spicy breakfast bowl

Recept via Libelle Lekker.

Buddhabowl met rode kool en kikkererwten

Recept via Libelle Lekker.

Aziatische bowl

Recept via Libelle Lekker.

Gewelde haver met vlierbloesemsiroop, yoghurt en gesmolten bramen

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

70 g havervlokken, 200 ml vlierbloesemsiroop, 1 tl citroensap, 2 el plantaardige yoghurt, een snufje zout, 1 tl olijfolie, 1 el water + zo nodig nog wat extra.

Voor de gesmolten bramen (desgewenst): 50 g bramen, 1½ el water, een snufje zout, 1 tl agavesiroop (desgewenst).

Mogelijke toppings: gesmolten bramen, besjes (vers of diepvries), hennep- of sesamzaad, rauwe cacaonibs, gedroogd of vers fruit, kokosvlokken.

Hoe maak je het?

1. Meng de eerste vier ingrediënten voor de pap in een kom of pot, dek af en wel de haver een nacht tot 48 uur in de koelkast.

2. Maak nu desgewenst de gesmolten bramen. Breng de bramen met het water in een kleine steelpan op laag vuur zachtjes aan de kook en blijf 6-7 minuten met een houten lepel roeren en prikken om ze stuk te maken. Strooi er een snufje zout over en roer er als het je niet zoet genoeg is wat agavesiroop door. Haal de pan van het vuur.

3. Giet de gewelde havervlokken in een pan en doe de olijfolie en het water erbij. Kook de pap terwijl je regelmatig blijft roeren 25 minuten op matig-laag vuur en giet er gaandeweg zo nodig nog wat extra water bij.

4. Maak de pap af met de gesmolten bramen, een scheutje plantaardige melk, pindakaas en toppings naar keuze.

Bron Azteekse bowl, Kimchi tofu in misobouillon en gewelde haver: ‘Groenten en granen’, Nina Olsson, Luitingh Sijthoff, € 21,99.




Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '