Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Libelle Lekker

Easy does it!

RECEPTEN: 9 heerlijke gerechten die je kan maken met een blik tomaten

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Voor je naar de supermarkt trekt, kan het nooit kwaad om even te checken wat je in huis hebt. Het kan je zowaar een rit naar de winkel besparen én een heerlijk gerecht opleveren. Wij verzamelden 9 recepten die je kan maken met een blik tomaten.

1. Turkse pizza met lamsgehakt


Dit heb je nodig

4 rode uien • 2 teentjes knoflook • olijfolie • 500 g lamsgehakt • peper • zout • 300 g tomaten uit blik • 2 el tomatenpuree • ½ kl cayennepeper • 1 el komijnpoeder • een snuifje kaneel • 2 pizzabodems • 2 el pijnboompitten • 200 g kerstomaatjes, gemengd • een handvol basilicumblaadjes • enkele blaadjes munt • 125 ml Griekse yoghurt • 100 g ijsbergsla, fijngesneden

Zo gemaakt

1. Pel de uien en de knoflook, snij de ui in fijne ringen en snipper de knoflook fijn. Stoof glazig in olijfolie. Doe er het gehakt bij en bak rul. Kruid met peper en zout.

2. Doe er de tomatenblokjes en -puree bij en kruid met cayennepeper, komijn en kaneel. Laat 10 minuten op een zacht vuur sudderen.

3. Verwarm de oven voor op 210°C. Rol de pizzabodems uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel er het gehaktmengsel over, bestrooi met de pijnboompitten en leg er de gehalveerde kerstomaatjes op. Bedruppel met olijfolie. Zet 10 minuten in de oven. Werk af met de basilicum- en muntblaadjes, een lepel yoghurt en wat ijsbergsla.

2. Shakshuka


Dit heb je nodig

6 eieren • 1 ui (fijngesnipperd) • 1 rode paprika (fijngesnipperd) • 1 gele paprika (fijngesnipperd) • 3 teentjes knoflook (fijngesnipperd) • ½ kl komijnpoeder • 1 kl gerookt paprikapoeder • 800 g tomatenblokjes (blik) • 1 el geconcentreerde tomatenpuree • 1 kl suiker • 100 g feta (verkruimeld) • peterselie • olijfolie • peper en zout

Zo gemaakt

1. Verwarm olijfolie in een grote pan op een matig vuurtje en fruit de ui en paprika tot ze zacht zijn.

2. Voeg de look en kruiden toe en bak 30 seconden.

3. Voeg de tomaten, de tomatenpasta, suiker, zout en peper toe en laat pruttelen tot het mengsel minder vast is.

4. Maak met een lepel kleine putjes in de tomatenmengeling en breek een ei in elk van hen. Bedek met een deksel en kook de eieren zo’n 3 à 5 minuten.

5. Verkruimel feta over het gerecht en werk af met peterselie. Lekker met getoast brood.

3. Gegratineerde kip met mozzarella


Dit heb je nodig

4 kippenbouten • 4 plakken parmaham • 800 g tomatenblokjes (blik) • 1 ui (gesnipperd) • 3 kl suiker •  2 bolletjes mozzarella (in plakken) • olijfolie • 12 blaadjes verse salie • 2 teentjes knoflook (gesnipperd) • nootmuskaat • zout • peper

Zo gemaakt

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Pel ui en knoflook en hak fijn. Snij de mozzarella in plakken.

2. Bak de kippenbouten op hoog vuur goudbruin in olijfolie. Laat nog 20 minuten garen op zacht vuur, draai ze na 10 minuten om. Laat uitlekken op keukenpapier.

3. Stoof ui en knoflook glazig in 3 el olijfolie. Doe er de tomaat en de suiker bij. Laat 15 minuten sudderen. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

4. Doe de tomatensaus in een ovenschaal. Omwikkel de kippenbouten met een plakje ham en leg ze in de saus. Leg op elk 2 à 3 blaadjes salie en enkel plakjes mozzarella. Zet 20 à 25 minuten in de oven.

4. Kabeljauwfilet in parmaham met Siciliaanse tomatensaus


Dit heb je nodig

300 g kabeljauwfilet • 50 g rucola • 2 sneden parmaham •  400 g tomatenblokjes (uit blik) •  1 rode ui (fijngesneden) •  2 el kappertjes (of meer/minder naar smaak) • 2 el zwarte olijven (Kalamata, ontpit en in stukjes) • 2 teentjes knoflook (fijngesneden) • 1 handje gehakte basilicum • ½ handje oregano (fijngehakt) • scheutje citroensap • 2 courgettes (in sliertjes) • 1 handje rucola • 2 el geroosterde pijnboompitten

Zo gemaakt

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Kruid de kabeljauw met zwarte peper. Leg er wat rucola op en wikkel de parmaham rond de kabeljauwfilet.

3. Doe de tomatenblokjes, rode ui, kappertjes, olijven, knoflook, basilicum en oregano in een ovenschaal en kruid met peper en zout.

4. Leg er de vis op, besprenkel met een scheutje olijfolie en citroensap.

5. Zet 12 minuten in de voorverwarmde oven.

6. Bak de courgetteslierten 2 à 3 minuten in de pan met wat olijfolie. Kruid met peper en zout.

7. Serveer met wat rucola en werk af met pijnboompitten.

5. Chicken tikka masala


Dit heb je nodig

3 el + 100 g Griekse yoghurt • 1 el tikka masala currypasta (natuurwinkel, grotere supermarkt, oosterse winkel) • 1 kl kurkuma • zwarte peper • sap van 1/2 limoen • 250 g kipfilet, in stukken • olijfolie, om te bakken • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd • 1 zoete puntpaprika, in kleine stukjes • 1 rode chilipeper, pitjes verwijderd en in kleine stukjes • 1 teentje knoflook, fijngehakt • 400 g tomatenblokjes (vers of uit blik) • 200 ml kokosmelk • 1,5 cm gember, geraspt • 2 kl komijn • 1 kl korianderpoeder • snuifje zout • 75 g spinazie • enkele blaadjes verse koriander

Zo gemaakt

1. Meng 3 el yoghurt met de currypasta, kurkuma, zwarte peper en limoensap. Meng goed met de stukjes kip en laat minstens 30 minuten marineren.

2. Schep de kip uit de yoghurt en bak kort aan in een diepe pan met wat olijfolie. Haal de kip uit de pan en stoof de ui, de puntpaprika, de chilipeper en de knoflook in dezelfde pan. Voeg de tomatenblokjes, kokosmelk en kip toe en meng. Kruid met gember, komijn, koriander en zout. Laat 20 minuten sudderen zonder deksel, zodat de saus wat indikt.

3. Voeg de laatste 10 minuten de spinazie toe. Werk af met verse korianderblaadjes. Lekker met wat zilvervliesrijst en een potje Griekse yoghurt met koriander.

6. Pompoenlasagne met gehakt


Dit heb je nodig

500 g pompoen, in plakken • 300 ml groentebouillon • 1 ui • 3 teentjes knoflook • olijfolie • 400 g gehakt • 1 tl gedroogde tijm • 1 blaadje laurier • 400 g tomatenblokjes (blik) • 500 g kastanjechampignons • 150 ml witte wijn • 250 ml room • 500 g bladspinazie• • 12 lasagnevellen • 150 g verse geitenkaas • peper en zout

Zo gemaakt

1. Kook de pompoenplakken in de groentebouillon net gaar en giet af, maar bewaar de bouillon.

2. Pel en snipper de ui en 2 teentjes knoflook. Stoof glazig in olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul, breng op smaak met de tijm, peper en zout, de laurier en de tomatenblokjes. Laat 15 minuten pruttelen.

3. Snij de champignons in plakjes, bak in olijfolie, kruid met peper en zout, blus met de witte wijn en 150 ml bouillon en laat opkoken. Voeg de room toe en kook in tot een dikke saus.

4. Verwarm de over voor op 180 °C. Snipper het laatste teentje knoflook. Stoof samen met de spinazie, duw het vocht er goed uit.

5. Schep de gehaktsaus op de bodem van een ovenschaal. Beleg met lasagnevellen en verdeel er een laagje van de champignonsaus over. Dek af met lasagnevellen en verdeel er de helft van de spinazie over. Verkruimel de zachte geitenkaas erover en beleg weer met ‘n laagje lasagnevellen.

6. Verdeel de pompoenplakjes erover, dek af met lasagnevellen en de rest van de spinazie. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak 35 minuten in de oven. Schuif de laatste minuten onder de grill voor een goudbruin korstje.

7. Geurige goulashsoep


Dit heb je nodig

2 uien • 5 teentjes knoflook • 4 wortelen • 2 rode paprika’s • 500 g runderstoofvlees • boter • 1 el bloem • 1 el paprikapoeder • 1 el komijnzaadjes • 800 g tomatenblokjes, blik • 1 kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier) • enkele takjes oregano • 1,5 l runderbouillon • 150 g zure room, potje • olijfolie • peper en zout

Zo gemaakt 

1. Pel de uien en de knoflook en snij in fijne blokjes. Schil de wortelen en snij in blokjes. Maak de paprika’s schoon en snij in blokjes.

2. Korst het stoofvlees in de pan in wat boter. Schep het vlees in een stoofpot en bak de uien, de knoflook, de wortel en de paprika glazig in de pan van het vlees. Bestuif met de bloem en voeg het paprikapoeder en de komijn toe. Voeg de tomatenblokjes toe, samen met het kruidentuiltje en de takjes oregano.

3. Blus met warme bouillon en laat zo’n 1,5 uur sudderen op een zacht vuur.

4. Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer er een stukje brood bij en wat zure room. Werk af met verse oregano.

8. Auberginerolletjes met zoete aardappel en lamsgehakt


Dit heb je nodig

2 aubergines • 2 zoete aardappelen • 500 g lamsgehakt • 1 ui • 1 teentje knoflook • 150 ml room • 100 g geraspte kaas • 400 g tomatenblokjes (blik) • 2 el tomatenpuree • 200 ml witte wijn (droog) • ½ kl kaneel • ½ kl nootmuskaat • 1 kl gedroogde oregano • olijfolie • peper en zout

Zo gemaakt

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de aubergines in de lengte in plakken van ½ à 1 cm dik. Bak de aubergineplakken heel kort, langs beide kanten in wat olijfolie, tot ze wat soepeler worden. Snij de zoete aardappelen in heel fijne plakjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Bestrijk een rechthoekige ovenschaal met olijfolie. Vorm evenveel worstjes van het gehakt als er aubergineplakken zijn.

2. Fruit de ui en knoflook in een pan. Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Blus met de witte wijn. Kruid met oregano, kaneel, nootmuskaat, peper en zout. Laat 15 minuten op een zacht vuur garen.

3. Rol de lamsworstjes in de aubergineplakjes. Bedek de bodem van de ovenschaal met de zoete aardappelplakjes. Kruid ze met peper en zout en schenk er de room en de tomatensaus over.

4. Leg er de auberginerolletjes op. Bestrooi met de kaas en zet 30 à 35 minuten in de oven tot alles mooi gegratineerd is.

9. Stoofpotje van kikkererwten, tomaat en scampi’s


Dit heb je nodig

500 g scampi’s (schoongemaakt, staartje er aan) 150 g Griekse yoghurt 1 handje koriander 2 sjalotten 800 g tomatenblokjes (blik) 240 g kikkererwten (blik, uitgelekt) ½ blokje groentebouillon 1 kl tomatenpuree paprikapoeder½ kl garam masala½ kl kerriepoeder½ kl bruine suiker1 kl peper en zout

Zo gemaakt

1. Pel en snipper de sjalotten. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en stoof de sjalotten 3 minuten. Voeg de tomatenpuree, de bruine suiker, het paprikapoeder, de garam massala en het kerriepoeder toe en laat 1 minuut meebakken, zodat de aroma’s vrijkomen.

2. Voeg de tomaten, het bouillonblokje en 100 ml water toe. Laat 30 minuten op een zacht vuur stoven zonder deksel. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en laat alles nog 4 minuten mee opwarmen. Kruid met peper en zout.

3. Bak de scampi’s op een hoog vuur in 2 minuten gaar en voeg ze toe aan de stoofpot. Serveer met verse koriander en Griekse yoghurt.

Beelden: © Wout Hendrickx, Karl Bruninx, Tom Swalens, Bram Debaenst en Libelle Lekker. 


Nog meer lekkers om uit te testen: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '