Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© IKEA

We kunnen intussen met de hand op het hart bevestigen dat deze plantballetjes dezelfde smaak en textuur hebben als de bekende IKEA-gehaktballetjes.

RECEPT: de vegan balletjes van IKEA à la Belge

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

Vanavond staan er ballen op het menu! En wel de gloednieuwe vegan balletjes van IKEA. Jonge tv-chef Loïc Van Impe stak ze om de nakende kick-off te celebreren in een Belgisch jasje.


Heel binnenkort lanceert IKEA zijn plantballetjes. En omdat we jullie niet graag in het diepe gooien, proefden wij ze al eens voor jullie voor. Nu de IKEA-restaurants nog gesloten zijn en wij maar al te graag vanuit ons kot proeven, kregen we de eer om het recept van tv-kok Loïc Van Impe uit te proberen: IKEA-plantballetjes à la Belge! Die Belgische draai geeft Loïc eraan met een witloofroomsausje, appel-peerchutney, wat gepekelde groentjes en een flinke kwak smeuïge aardappelpuree. Zijn recept delen we uiteraard maar al te graag met jullie.

Vegan balletjes?


Het plantaardige balletje van IKEA bestaat voornamelijk uit erwteneiwit, haver, aardappel, appel en ui en heeft – dit kunnen we intussen met de hand op het hart bevestigen – dezelfde smaak en textuur als de bekende IKEA-gehaktballetjes. Het grootste verschil? De ecologische voetafdruk van deze vegan balletjes bedraagt slechts 4 % van die van de gewone balletjes. Én ze zijn ook nog eens goedkoper dan de vleesballetjes. Win-win!

Ingrediënten voor 2 porties:

  • 1 zak IKEA-plantballetjes
  • 3 stronkjes Belgisch witloof
  • 200 ml culinaire room
  • een eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • een Belgische appel
  • een Belgische conferencepeer
  • een eetlepel Luikse stroop
  • dragonazijn
  • een komkommer
  • 2 eetlepels ongeraffineerde rietsuiker
  • 500 g bloemige aardappelen
  • melk
  • nootmuskaat
  • boter
  • zwarte peper van de molen
  • zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm voor de pekel 50 ml dragonazijn in een steelpan met een eetlepel ongeraffineerde rietsuiker en een flinke snuif zout totdat de suiker en het zout volledig opgelost zijn.
  2. Snipper een stronkje witloof en snijd een halve komkommer in fijne plakjes. Overgiet de fijngesneden groenten met de hete pekel en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Schil en snijd de appel en de peer in kleine blokjes en verwijder de klokhuizen.
  4. Smelt in een steelpan een eetlepel ongeraffineerde rietsuiker met een scheutje dragonazijn op middelmatig vuur. Smelt de suiker tot een zeer lichte karamel. Pas op dat het niet verbrandt. Roer niet te veel in de pan, maar laat de karamel gewoon rustig smelten.
  5. Gaar de blokjes appel en peer in de karamel en voeg de eetlepel Luikse stroop toe. Laat een halfuurtje inkoken op middelmatig vuur tot een kleverige chutney.
  6. Schil, spoel en snijd een halve kilo bloemige aardappelen in grove stukken. Leg ze in koud water, kruid rijkelijk met zout, breng aan de kook en gaar 20 minuten op een middelmatig vuur tot de aardappelen volledig gaar zijn.
  7. Snipper twee witloofstronkjes flinterdun en bak stevig aan in een klontje boter in een antikleefpan op hoog vuur. Het witloof moet donker kleuren.
  8. Kruid het witloof met peper, zout en een eetlepel bruine suiker. Wanneer de bruine suiker gesmolten is en licht begint te karamelliseren, blus dan de pan met een kleins scheutje dragonazijn.
  9. Voeg een brikje culinaire room toe aan de pan en laat inkoken op middelmatig vuur tot je een lichtbruine gebonden witloofsaus bekomt. Kruid op het einde naar smaak met versgemalen peper en zout.
  10. Bak de plantballetjes aan in een klein klontje boter in een antifkleefpan. Haal ze rechtstreeks uit de vriezer en bak ze een tiental minuten op een middelmatig vuur. Schud ze regelmatig op zodat ze niet aanbranden.
  11. Giet de aardappelen af, laat ze even uitdampen en pureer daarna met een pureestamper. Voeg een klontje boter en een scheutje (plantaardige) melk toe tot de puree de gewenste dikte heeft. Kruid af met nootsmuskaat en flink wat peper en zout.
  12. Werk de chutney af met enkele druppels dragonazijn tot hij een goede zoetzuurbalans heeft. Kruid af met wat versgemalen zwarte peper.
  13. Dresseer het geheel en smüllen maar!

Proeven?


De plantballetjes zijn vanaf 1 september beschikbaar in IKEA en als take-away in de IKEA-bistro. Wanneer de restaurants opnieuw openen, zal je de vegan balletjes met puree (of aardappelen voor de veganisten), veenbessen en roomsaus kunnen proeven. Tijdens de maanden november en december zal het Belgische recept van Loïc worden aangeboden in de IKEA-restaurants. De plantballetjes zijn zowel diepgevroren als in de IKEA-bistro en het restaurant goedkoper dan de klassieke Zweedse balletjes, dus je hebt geen excuus om ze niet te proberen!

 

Meer food:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '