https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle 6 tips om technische problemen tijdens je virtueel (kerst)feestje te vermijden

6 tips om technische problemen tijdens je virtueel (kerst)feestje te vermijden

Stressmis? Nog nooit van gehoord!

problemen zoom
© Polina Kovaleva via Pexels

Nog één keer slapen en dan is het eindelijk zover: kerstavond, veruit de mooiste avond van het jaar. En ja, die ziet er dit jaar inderdaad eens wat anders uit, maar verandering van spijs doet eten, toch? Staat er bij jou ook een virtueel (kerst)feestje via Zoom op de planning? Met deze tips vermijd je dat technische problemen roet in het eten gooien.

1. Vraag op voorhand of iedereen de tool kent en kan gebruiken.

En met iedereen bedoelen we dan vooral je bomma en niet zo technisch aangelegde ouders. Zoom, Skype of FaceTime? De kans is groot dat ze het nog nooit eerder gebruikt hebben. Maak daarom op voorhand een uurtje tijd vrij om hen uit te leggen hoe ze de tool kunnen downloaden én gebruiken. Schrijf eventueel ook een korte handleiding zodat ze niet net voor het feestje in paniek slaan en het op voorhand al eens kunnen uittesten.

2. Probeer geluidsproblemen op voorhand te vermijden.

Niets zo ergerlijk als geluidsproblemen, en daar zijn de Zoommeetings met je collega’s het levende bewijs van. Ben je van plan om een virtueel spelletje te spelen? Dan is het een must dat het geluid en de microfoons van iedereen werken. Zorg er daarom voor dat iedereen op voorhand zijn instellingen checkt zodat jullie tijdens het feestje niet hopeloos en doofstom op zoek moeten naar het probleem. Maak ook duidelijke afspraken: laat elkaar uitpraten, zorg ervoor dat iedereen aan het woord kan komen en roep vooral niet, ook geen klein beetje. Tip: om echo’s te vermijden kan je oortjes of een hoofdtelefoon gebruiken.

3. Zet meldingen en pop-ups uit.

Het is feest, dus geen tijd om je druk te maken over de e-mails van het werk en/of facturen die binnenstromen. En ook die Facebookmelding kan je wel even negeren. Het is tijdens een virtuele meeting veel moeilijker om je te blijven focussen en naar de anderen – ook al al heb je dat verhaal van nonkel Jef al tien keer gehoord – te luisteren. Zet daarom je meldingen en pop-ups uit. Zo vermijd je dat je per ongeluk iets wegklikt én blijf je aandachtig.

4. Gebruik een computer en geen smartphone.

Wil je er een zo comfortabel mogelijke avond van maken? Zet je dan achter je computerscherm en niet achter het schermpje van je smartphone. Niets zo vervelend als je met je lief, mama of zus voor dat veel te kleine scherm wurmen. Het is daarnaast ook niet aangenaam voor de gasten om maar één iemand in beeld te hebben. Heb je geen computer? Plaats je gsm dan op een statief of zorg op z’n minst dat ie ver genoeg én stabiel staat, zodat iedereen toch voor de camera kan zitten.

5. Controleer je internetverbinding.

Internet connection unstable‘, een melding waar al onze haren recht van komen te staan. Vooral ook heel gênant als blijkt dat iedereen met je flatterende houding zit te gieren terwijl jij aan het sukkelen bent om dat internet weer stabiel te krijgen. Zet je op een plekje waar je er zeker van bent dat de internetverbinding sterk genoeg is of je kan je laptop eventueel rechtstreeks verbinden met de internetaansluiting. Lukt het nog steeds niet? Probeer dan een hotspot aan te maken. Oké, zo jaag je je 4G er wel door, maar de Kerstman is op komst, dus je kan ‘m meteen om wat extra data vragen.

6. Oefen geduld.

Misschien wel de belangrijkste tip? Heb geduld. Kerstmis is het feest van vrede, of dat wordt toch in ieder geval beweerd. Valt de verbinding plots weg? No worries, dat hoort er nu eenmaal bij. Weet je oma plots niet meer waar haar toetsenbord staat? Bel haar dan even op via de telefoon om haar op een rustige manier te helpen en begin niet met z’n tienen in het rond te roepen. En vooral: geniet ervan!

Lees ook: