Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Foto: Shutterstok

Maar wat zijn gezonde alternatieven?

‘Over twintig jaar eet niemand nog vlees’

Het laatste jaar is de vleesconsumptie in ons land sterk gedaald. 44 % van de Belgen is het afgelopen jaar bewust minder vlees gaan eten. Dat komt omdat we ons steeds bewuster zijn van waar ons vlees vandaan komt. Maar hoe gezond zijn vleesvervangers eigenlijk?


7 % van de bevolking is strikt vegetariër, en 9 % is flexitariër. Die laatsten eten dus slechts soms vlees. Zo eet Wim Ballieu, tv-kok en uitbater van restaurant Balls & Glory, maar twee keer per week vlees. Dat vertelde hij aan VRT NWS. Hij gelooft dat we over 20 jaar zelfs helemaal geen vlees meer eten.

Wim is zich erg bewust van waar zijn vlees vandaan komt. In zijn restaurant vindt hij de traceerbaarheid van zijn producten dan ook erg belangrijk. Zo wil hij enkel vlees serveren dat zo diervriendelijk en pijnloos mogelijk geslacht is.

Nu blijkt dat heel wat mensen zijn redenering volgen. Door de vele vleesschandalen die het afgelopen jaar aan het licht kwamen, zijn we ons veel bewuster van waar ons vlees vandaan komt. We hebben een afkeer gekregen van de dieronvriendelijke omstandigheden waarin veel beestjes leven en gaan op zoek naar alternatieven.

Minder vlees is goed voor de gezondheid


Het is een goede zaak dat steeds meer mensen bewust minder vlees gaan eten. Het is namelijk bewezen dat dat goed is voor de gezondheid. Veel vlees zorgt namelijk voor een te hoge cholesterol en een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Vegetarisch eten zou die kans dus verkleinen. Toch hoef je niet te panikeren als je dierlijke producten niet volledig van je menu wil schrappen. Met een evenwichtig dieet waarin vlees en vis slechts een klein onderdeel zijn, kom je immers ook al een hele stap vooruit.

Wil je toch vegetariër of flexitariër worden? Let er dan wel op dat je verschillende bronnen van plantaardige eiwitten binnenkrijgt. Die zorgen er namelijk voor dat er genoeg aminozuren in ons lichaam terechtkomen, wat nodig is voor een goed werkend afweersysteem.

Vegetarische burgers


Sinds 2014 steeg de verkoop van vegetarische burgers met 40 %. Steeds meer supermarkten bieden een uitgebreid aanbod veggie food aan, waardoor vegetariërs en flexitariërs meer variatie op hun bord krijgen. Vegetarische burgers kunnen een goed alternatief zijn voor vlees, maar volgens Test Aankoop is er een groot verschil tussen de verschillende verkrijgbare burgers.

Het is belangrijk dat je op een aantal dingen let bij de aankoop van vleesvervangers. Zo is het belangrijk dat er in de burger genoeg eiwitten zitten, en dan liefst van biologische eieren. Daarnaast is het ook belangrijk dat de vleesvervangers niet te veel vetten of zout bevatten.

Om te weten of een veggieburger aan de voorwaarden beantwoordt, kijk je beter even naar het etiket. De ‘perfecte’ vleesvervanger bevat 12 gram eiwitten per 100 gram en maximaal 10 gram vetten, 5 gram verzadigde vetzuren en 1,25 gram zout per 100 gram. De informatie staat niet altijd even duidelijk op het etiket vermeld, maar ze staat er wel en het loont zeker de moeite om er even een blik op te werpen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '