https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle ONDERZOEK: verveling is goed voor je

ONDERZOEK: verveling is goed voor je

Waarom saai niet per se slecht is.

Vervelingswetenschappers (yep, that’s a thing) hebben aangetoond dat een gebrek aan prikkels dat leidt tot verveling niet meteen slecht is voor het brein. Goed om te weten de volgende keer we in de file staan!

Volgens de Nederlandse psycholoog Wijnand van Tilburg schuilt er nut achter jezelf vervelen. We zijn het gewend om constant geprikkeld te worden door onze omgeving, maar onze hersenen hebben er ook baat bij om af en toe rust te krijgen.

De psycholoog zegt niet dat je met opzet verveling moet gaan opzoeken. ‘Maar het is goed om het niet helemaal uit de weg te gaan. Realiseer je in elk geval dat verveling een goed moment kan zijn om eens na te denken: is wat je nu aan het doen bent wel echt wat je wilt?’ vertelt van Tilburg aan De Morgen.

Creatiever door verveling

Uit een Amerikaans onderzoek van 2014 blijkt bovendien dat we creatiever worden van verveling. ‘Blijkbaar gaat een verveeld brein zo hard op zoek naar prikkels dat er vanzelf creatieve gedachten opkomen’, concludeerde hoofdonderzoekster Sandi Mann.

Tegenwoordig halen we al snel onze smartphone boven wanneer we ons vervelen, maar volgens Van Tilburg is dat niet de juiste reflex. We moeten juist leren om beter om te gaan met verveling. ‘Installeer bijvoorbeeld een creatieve teken-app op je smartphone. Daarmee stimuleer je je eigen creativiteit. Dat is al een betere manier om om te gaan met verveling dan Candy Crush,’ besluit de psycholoog.

Nóg beter dan een creatieve app is om de natuur op te zoeken en jezelf toe te staan ‘verveeld’ te zijn door het gebrek aan prikkels. Al is dat natuurlijk moeilijk wanneer je bijvoorbeeld in de wachtkamer van de dokter zit te wachten.

Lees ook: