Home Lifestyle MUST DO: maak kennis met ‘nunchi’ (aka de Koreaanse sleutel tot succes...

MUST DO: maak kennis met ‘nunchi’ (aka de Koreaanse sleutel tot succes én geluk)

Reese Witherspoon en Oprah Winfrey zouden fervente ‘nunchi-ninja’s’ zijn.

© Getty

inunchi, het is geen yogahouding en ook geen nieuwe thee- of koffiesmaak, maar wel een doeltreffende manier om gelukkiger door het leven te gaan. De term is afkomstig van Zuid-Korea en betekent letterlijk ‘meten met je ogen’, maar wat houdt dat precies in? Journaliste Euny Hong legt het voor ons uit.

In haar boek ‘The Power of Nunchi: The Korean Secret to Happiness and Success’ legt Hong uit hoe we een ‘nunchi-ninja’ kunnen worden en de sleutel tot succes én geluk kunnen vinden met behulp van die nieuwe trend. ‘Het verwijst naar de subtiele kunst om de gedachten en gevoelens van anderen in te schatten om zo harmonie, vertrouwen en een relatie op te bouwen’, legt ze uit in een interview met PureWow. ‘Zo kan je in een paar seconden tijd de omgeving en sfeer in een bepaalde ruimte vastleggen met je ogen.’

Loonsverhoging in 3, 2, 1

Oké, iedereen kan wel iets of wat inschatten of de collega’s een goede of slechte dag hebben en of het een saaie of net heel toffe brunch met de familie zal worden. Maar wat maakt van je nunchi een goede nunchi? De Koreanen mogen dan wel beweren dat ze de sleutel tot succes hebben gevonden, maar moeten toch eventjes uitleggen wat die nunchi precies inhoudt. En daar helpt Hong ons mee. ‘Goed of slecht bestaat bij ons niet. Voor ons is een succesvolle nunchi een “snelle nunchi”, omdat de snelheid heel belangrijk is. Een ervaren nunchi-beoefenaar kan heel snel antwoorden geven op deze twee vragen: “Wat is de emotionele energie van de kamer?” en “Welke emotionele energie kan ik zelf uitzenden om erbij te horen?”.’

Stel: je wil een loonsverhoging, maar het bedrijf heeft het financieel moeilijk. In plaats van binnen te dringen in het kantoor van je baas en om meer geld te vragen, observeer je wat er aan de hand is op het werk. Je merkt op dat je baas altijd gestrest is en stelt voor om een aantal van haar meetings over te nemen, waardoor er een last van haar schouders valt. Loonsverhoging? In the pocket!

Reese en Oprah

En het gaat nog veel verder dan dat, want volgens Hong zou nunchi ook tijdens sollicitatiegesprekken, dates en zelfs je trouwfeest van pas kunnen komen. Heeft je beste vriendin een hoge functie, mooi huis en tientallen andere vriendinnen te danken aan een snelle nunchi? Waarschijnlijk. En die minder bekwame collega die altijd gepromoveerd wordt, terwijl jij aan je armzalig bureautje blijft zitten hoogstwaarschijnlijk ook. Andere nunchi-ninja’s? Volgens Hong zijn Oprah Winfrey en Reese Witherspoon al helemaal mee met de trend.

Oké, we zijn verkocht, maar hoe kunnen we nu werk maken van die nunchi? ‘Je moet een stilte durven te omarmen, tussen de regels lezen en wanneer je net in een kamer binnenwandelt, onthouden dat iedereen er langer zit dan jou. Dat betekent dat je de omgeving moet analyseren om informatie te krijgen’, legt Hong nog uit. Vraag jezelf vanaf nu dus gewoon altijd af wat Reese zou doen. ?

Wil je nog meer te weten komen over dé sleutel tot succes en hoe je die kan vinden met behulp van nunchi? Je kan het boek van Euny Hong hier bestellen.

Lees ook: