Home Lifestyle MYSTERIE: er zijn dubbel zoveel blonde vrouwen als mannen

MYSTERIE: er zijn dubbel zoveel blonde vrouwen als mannen

Maar niemand weet hoe dit komt...

Shutterstock

Uit een recente studie blijkt dat er twee keer zoveel blonde vrouwen als mannen rondlopen in Europa. Daarentegen zijn er drie keer zoveel mannen met een zwarte haarkleur als vrouwen. Een verklaring voor deze bijzondere resultaten is er voorlopig niet.

De Londense universiteit Kings College deed onderzoek bij 300.000 Europeanen. Ze kwamen per toeval tot de ontdekking dat er een pak meer blonde vrouwen zijn dan mannen, en dat er ook veel meer mannen zijn met zwarte lokken dan vrouwen. Waarom dit precies zo is, blijft voorlopig een mysterie, want de onderzoekers hebben er geen duidelijke verklaring voor.

Verdwijnen

Hoofdonderzoeker Tim Spector heeft wel twee mogelijke theorieën. ‘Het kan zijn dat de genen voor blond haar bij zowel mannen als vrouwen in dezelfde mate aanwezig zijn bij de geboorte, maar dat die bij mannen na verloop van tijd makkelijker verdwijnen‘, aldus Tim in Nature Genetics. Een man zal zijn blonde lokken dus sneller donkerder zien kleuren naarmate hij ouder wordt.

Evolutie

Een tweede mogelijke verklaring moeten we zoeken in de evolutietheorie. ‘Vrouwen met lichtere lokken hebben vaak meer succes bij het andere geslacht’, vertelt Tim. ‘Voor mannen geldt net het omgekeerde en vallen diegene met een donkere haarkleur beter in de smaak. Het levert dus evolutionair een voordeel op voor een vrouw om blond haar en voor een man om zwart haar te hebben.’

Speculaties

De bovenstaande pistes zijn natuurlijk speculaties en volgens Tim is er nog veel meer onderzoek nodig om tot een sluitende verklaring te komen.

Lees ook: