Home Lifestyle Food MUST FOLLOW: Chantal Dierickx: ‘Als ik mensen kan overtuigen om een of...

MUST FOLLOW: Chantal Dierickx: ‘Als ik mensen kan overtuigen om een of twee dagen per week plantaardig te eten, is dat al heel wat’

'In het begin dacht ik: ik ga nooit spaghetti kunnen eten zonder kaas! Maar na drie maanden hadden mijn smaakpapillen zich aangepast.'

Chantal Dierickx
© Thomas Legrève voor Flair

Wie denkt dat veganisten enkel sla eten, volgde nog nooit een kookworkshop bij Chantal Dierickx (29). Met haar bedrijf GRØNT wil de gepassioneerde voedingsconsulente in spe de plantaardige keuken op een laagdrempelige manier verspreiden. En – getuige haar drukke agenda – met succes.

Volg Chantal als

  • … je graag minder vlees en zuivel wil eten, maar geen flauw benul hebt hoe eraan te beginnen.
  • … je op zoek bent naar veganistische hotspots in Antwerpen en daarbuiten.
  • … je houdt van kleurrijke, maar natuurlijke foodfotografie.

De online stijl van Chantal

  • Alle beelden op Chantals Instagramprofiel worden gemaakt met haar smartphone, de P8 Lite van Huawei.
  • Met de gratis app VCSO voorziet Chantal haar foto’s van een natuurlijke filter. Haar favorieten zijn HB1 en HB2.
  • Chantal vermeldt in haar bijschriften steeds een hele resem hashtags waaronder #vegansofig en #whatveganseat. Ook tagt ze Instagramaccounts in haar foto’s zoals @vegangotgame en @bestofvegan.

Geen vlees? Geen probleem!

‘Met een mama die vaak laat thuis was, leerde ik al op vroege leeftijd mijn mannetje te staan in de keuken. Hoewel ik nooit een grote vleeseter was, werd ik pas vegetariër toen ik op 23-jarige leeftijd afstudeerde als master in de Lichamelijke Opvoeding met als afstudeerrichting Fitheid en Gezondheid. Rond die tijd hoorde ik voor het eerst over Earth Overshoot Day. Dat is de dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen de capaciteit van wat de aarde in één jaar tijd kan produceren, overschrijdt. Een van de belangrijkste bronnen van onze grote CO₂-uitstoot is vleesconsumptie. Die wetenschap maakte het voor mij bijna vanzelfsprekend om met vlees te kappen.

View this post on Instagram

Easy peasy triple green pasta dinner, perfect for the busy weeknights I made this in litteraly 10minutes. The secret is: preparation. But not in a very time intensive way, just, when you make pesto, make loads and put small portions in the freezer. So you can just take a portion out when needed This was spinach pesto w/ sunflower seeds , 1/2 broccoli, 1 handful of frozen peas, 2 handfuls of spinach. Cut broccoli in evenly shaped florets. Bring water to a boil . Boil salted water, add broccoli florets when boiling. They need to boil for 3-4min. Add pasta you like at the correct timing(I used fresh linguine with/ basil from @albertheijn , needs to boil 2-3min). In meantime heat up pesto in a skillet. When warm, add peas and spinach and heat together for 5min. Throw everything together, top with whatever you like, enjoy #foodbygrønt #greenpasta #veganpasta

A post shared by Chantal Dierickx ♡ GRØNT (@foodbygront) on

Van veggie naar vegan

‘Tijdens mijn sabbatjaar reisde ik door Azië, waar ik ontdekte hoe makkelijk het is om lekkere en gezonde gerechten klaar te maken zonder vlees. In Bali maakte ik dan weer kennis met de raw en vegan keuken. Thuis probeerde ik enkele recepten uit en al snel had ik de smaak te pakken. Sinds ik twee jaar geleden begon met een opleiding tot holistisch voedingsconsulente eet ik geen dierlijke producten meer. In het begin dacht ik: ik ga nooit spaghetti kunnen eten zonder kaas! Maar na drie maanden hadden mijn smaakpapillen zich zo aangepast dat ik sindsdien geen behoefte meer heb aan zuivel. Mijn enige zonde is de chocoladereep Kinder Bueno. (schaterlacht) Daar vond ik nog geen waardig alternatief voor.’

Van ontbijt tot dessert

‘Sinds anderhalf jaar heb ik mijn eigen bedrijfje dat ik GRØNT doopte. Met GRØNT wil ik de gezonde, plantaardige keuken op een laagdrempelige manier verspreiden. Dat doe ik door de catering te verzorgen op evenementen en workshops te geven waarbij ik mensen aanleer hoe ze lekkere, veganistische maaltijdsalades en ontbijtgerechten, maar ook gebak en broodbeleg kunnen klaarmaken. Ik start zo’n workshop altijd met een woordje uitleg over de ingrediënten die ik gebruik en waarom. Als ik mensen zo kan overtuigen om een of twee dagen per week plantaardig te eten, is dat al heel wat. (glimlacht)

Chantal volgt

  • @frommelrommel: ‘De cartoons van de Antwerpse Titia De Haes weten elke keer opnieuw een glimlach op mijn gezicht te toveren. Ik vind haar echt de max.’
  • @gkstories: ‘Hoewel David en Luise, de bezielers van dit account, professionele fotografen zijn, vind ik hun beelden niet te gestileerd, maar net erg naturel.’
  • @caiirose: ‘Cailin was lange tijd mijn collega. Ze is half Australische en woont nu in Byron Bay, waar ze haar droom als fotografe najaagt.’

Nog meer Instagrammers om te volgen:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.