Home Lifestyle KIJKTIP: 9 milieudocumentaires die je vanavond ter ere van Earth Day kan...

KIJKTIP: 9 milieudocumentaires die je vanavond ter ere van Earth Day kan kijken

Want een beeld zegt meer dan duizend woorden.

milieudocumentaires
© National Geographic

We kunnen je om de oren slaan met redenen waarom het hoognodig is dat we afstand nemen van onze intieme relatie met plastic of je beter crèmes zonder chemicaliën smeert, maar een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom lijsten wij hieronder 9 niet te missen milieudocumentaires op die je vandaag op Earth Day kan bekijken.

Kingdom of The Polar Bears

Het noordpoolgebied verandert razendsnel, en dat jammer genoeg niet op een positieve manier. En een met uitsterven bedreigde Noordpool, dat betekent helaas ook de ondergang van ijsberen. In ‘Kingdom of the Polar Bears’ waagt een team van ijsbeergidsen zich mét de nodige ecologische kennis en nieuwste 4K-cameratechnologie aan een epische en tegelijk levensgevaarlijke missie die het tij misschien wel kan keren: ijsberen volgen op het zee-ijs van de Hudsonbaai.

Vanavond om 19u op National Geographic.

© National Geographic

Perpetual Planet: Heroes of the Ocean

De legendarische oceanograaf Sylvia Earl maakte er haar missie van om het kwetsbare ecosysteem van onze oceanen te beschermen. Samen met een team van baanbrekende mariene wetenschappers vertelt ze in ‘Perpetual Planet: Heroes of the Ocean’ over het werk dat ze levert, laat ze je zelf kennismaken met de wondere onderwaterwereld en toont ze hoe veelbelovende onderzoeken onder het zeeniveau worden gevoerd. Van een hero gesproken!

Vanavond om 21u op National Geographic. 

© National Geographic

Birds, Bees & Business

Wat ons betreft is deze eyeopener die de collateral damage van de climate change aankaart een echte must-see! De documentaire toont het verrassende verband tussen de klimaatverandering, zeep, trekvogels en vrouwen in Afrika. De makers trokken naar Sahel in West-Afrika, waar bomen en planten doorheen de jaren plaats moesten maken voor een dorre woestijn. Omdat de oogsten er mislukken, belanden vrouwen, die er sheaboter maken en verkopen, in een vicieuze cirkel zonder inkomsten. De documentaire toont aan dat opwarming van de aarde niet alleen invloed heeft op onze ecosystemen én dat trekvogels daar weleens een oplossing voor zouden kunnen bieden

Vanavond om 22u op National Geographic. 

© National Geographic

Demain

‘Demain’ is een hartverwarmende documentaire van globetrotters en optimisten Cyril Dion en Mélanie Laurent. Zo’n acht jaar geleden trokken ze samen de wereld rond op zoek naar innoverende mensen en bedrijven die een nieuwe wereld aan het bouwen zijn. Eentje met zo weinig mogelijk vervuiling en zo veel mogelijk respect voor Moeder Aarde. Hou je vast voor inspirerende, ontroerende en positieve getuigenissen die tonen dat het nog niet te laat is om de wereld te redden en die je zin geven om ook zelf mee te bouwen aan die nieuwe wereld.

Je kan ‘Demain’ bekijken via iTunes en YouTube Movies. 

© Franca 2 cinéma

Before the Flood

Niemand minder dan Leonardo DiCaprio reist in ‘Before the Flood’ de wereld rond om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde en de maatregelen die het tij zouden kunnen doen keren. Een fantastische film om kinderen klaar te stomen voor de toekomst of om eerder sceptische vrienden en familieleden het tegendeel te bewijzen. Want er is wel degelijk nog hoop.

Je kan ‘Before the Flood’ bekijken op Disney+. 

© National Geographic

The 11th Hour

‘Before the Flood’ is trouwens niet de enige milieudocumentaire waar Leonardo DiCaprio aan meewerkt. ‘The 11th Hour’ werd al in 2007 geproduceerd door de acteur en laat enkele van ‘s werelds meest toonaangevende wetenschappers, waaronder Stephen Hawking, en creatieve denkers met ideeën gooien om een ecologische ramp te vermijden.

Je kan ‘The 11th Hour’ bekijken via YouTube Movies. 

© Warner Independent Pictures

Our Planet

Het eerste seizoen van de reeks ‘Our Planet’ telt acht afleveringen en focust zich op de dramatische gevolgen van de klimaatopwarming. De documentaire heeft veel weg van de ‘BBC Earth’-reeks en is gemaakt in samenwerking met WWF. In de reeks babbelt bioloog David Attenborough erop los en laat hij ons kennismaken met de meest mooie plekken op aarde. Samen met hem ontdekken we het magische wereldje van de meest prachtige wezens.

Je kan ‘Our Planet’ bekijken op Netflix. 

© Netflix

A Plastic Ocean

In deze documentaire komt journalist Craig Leeson tijdens zijn zoektocht naar de blauwe walvis achter de alarmerende waarheid van de schrijnende vervuiling in onze oceanen en kijkt hij ook naar mogelijke oplossingen. Een praktische documentaire die verdergaat dan enkel awareness, de juiste vragen beantwoordt en een nieuwe kijk geeft op ons toekomstperspectief.

Je kan ‘A Plastic Ocean’ bekijken op Netflix. 

© Netflix

Kiss the Ground

‘Kiss the Ground’ krijgt op IMDb niet voor niets een 8,3/10. De docufilm uit 2020 wordt aan elkaar gepraat door ‘Now You See Me’-acteur Woody Harrelson en werpt een licht op een ‘nieuwe, oude benadering’ van landbouw: regeneratieve landbouw. Die manier zou volgens de documentaire ons klimaat opnieuw in evenwicht kunnen brengen en onze watervoorraden helpen aanvullen. De film biedt een nieuwe kijk op een vooruitstrevende en vooral realistische aanpak.

Je kan ‘Kiss the Ground’ bekijken op Netflix. 

© Netflix

Lees ook: