Home Lifestyle MEI PLASTICVRIJ: zo leer je dan toch ‘neen’ zeggen tegen plastic

MEI PLASTICVRIJ: zo leer je dan toch ‘neen’ zeggen tegen plastic

5. Gij zult lotgenoten zoeken.

© Daniel Chekalov via Unsplash

Plastic mag dan niet meteen verleidelijk klinken, maar is dat absoluut wel. Want wat doe je nu met de verpakking rond je favoriete Magnum? En mag je nu geen mascara, foundation of tandpasta meer gebruiken? Wij doen mee aan Mei Plasticvrij en geven je enkele handige tips om vanaf nu resoluut ‘neen’ te zeggen tegen dat pakje voorverpakte pannenkoeken.

‘Neen’ zeggen is bijzonder moeilijk en al helemaal wanneer je niet mag ingaan op een lekkere pizza of zakje chips. Toch is het tegelijkertijd ook heel satisfying om voor één keer wel je ding te doen. Daarom geven wij je een minihandleiding die je kan gebruiken om de eerstvolgende keer wel ‘neen’ te zeggen tegen plastic.

1. Gij zult alleen nog maar winkelen met een boodschappenlijstje

Onze belangrijkste tip? Maak op voorhand een boodschappenlijstje en wijk daar ook niet van af. We weten ondertussen allemaal dat onvoorbereid shoppen uitdraait tot een winkelkar vol overbodige snoepen, en een veel grotere rekening aan de kassa. Om diezelfde reden raden we je ook aan om alleen te gaan winkelen. Boodschappen doen met je partner of kinderen vraagt niet alleen veel meer aandacht voor etenswaren die op onverklaarbare wijze in je kar belanden, maar ook veel meer ‘neens’.

2. Gij hebt een preek voorzien

Waarom je die overheerlijke magnum enkel en alleen laat voor een beetje plastic? ‘Euhm, ja, omdat het goed is?’ Niet iedereen begrijpt waarom jij wil deelnemen aan Mei Plasticvrij en al zeker niet wanneer er een Zoom party of (virtuele) groepsdate aan de gang is. Ziet jouw nonkel of tante er ook de lol van in om van jou het speerpunt van de avond te maken enkel en alleen omdat je je goed hart wil tonen? Maak dan dat je een betoog klaar hebt, zodat je hen de kans niet kan geven om jezelf en de hele campagne de grond in te boren.

3. Gij zult uw agenda moeten leren gebruiken

Plannen, plannen en nog eens plannen, dat is de enige sleutel tot succes. Schaf een leuke familieplanner aan of leer die app op je gsm eindelijk eens deftig te gebruiken, zodat je niet meer in de fout kan gaan.

4. Gij moet uzelf af en toe een schouderklopje geven

Plasticvrij leven is niet evident. Durf jezelf dan ook af en toe een schouderklopje te geven, zodat je de moed blijft vinden om de slaagkans van je goed voornemen reëel te houden.

5. Gij zult lotgenoten zoeken

Je bent vastberaden en wil helemaal voor de uitdaging gaan, maar je lief, mama of vriendin geeft er na twee dagen al de brui aan. Wat nu? Geef vooral niet op en denk niet ‘dat dat ene flesje water wel geen kwaad zal kunnen’. Sta je er helemaal alleen voor en zie je het eigenlijk ook niet meer zitten? Ga dan op zoek naar andere lotgenoten die wel dezelfde mindset en hetzelfde doorzettingsvermogen hebben! Kan je niet meteen iemand vinden? Snuister dan rond op Instagram of ga eens langs bij een bulkwinkel. Daar kom je ongetwijfeld in contact met mensen die ook blijven vechten voor een propere en plasticvrije wereld.

6. Gij moet leergierig zijn

Een maaltijd in elkaar flansen tijdens Mei Plasticvrij vraagt veel meer tijd en werk dan een kookboek van de boekenplank nemen. Ook poetsen en tuinieren zal opeens een hele aanpassing zijn. Daarom is het handig om op Pinterest of Instagram leuke ideetjes op te doen die niet alleen inspirerend, maar ook heel vernieuwend zijn! Ooit al eens een plasticvrije snack gemaakt? Het is het proberen waard!

7. Gij zult vergevingsgezind zijn

Toch niet kunnen weerstaan aan die Magnum of kon je niet ontkomen aan de pralines bij je oma? Wees dan niet teleurgesteld in jezelf. Alles gebeurt met vallen en opstaan en plasticvrij leven vraagt echt veel meer dan alleen een beetje ‘neens’. Zolang onze maatschappij niet geschikt is voor mensen die het verschil kunnen én willen maken, kunnen we niet meer doen dan ons best. En betekent dat dan dat je toch nog in contact komt met een beetje plastic? So be it, het is de geste die telt.

Meer Mei Plasticvrij:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.