Home Lifestyle MEI PLASTICVRIJ: dit zijn de speerpunten van de derde editie

MEI PLASTICVRIJ: dit zijn de speerpunten van de derde editie

Volg jij dit jaar het voorbeeld van ambassadeurs Dieter Coppens, Frances Lefebure, Sean Dhondt en Hilde De Baerdemaker?

© Pexels

Of Mei Plasticvrij ook dit jaar doorgaat? Het zal wel zijn! Het is volgens de organisatoren zelfs belangrijk om ons plasticverbruik nú aan banden te leggen. We zijn dit jaar toe aan de derde editie van het initiatief en het belooft weer een toffe en leerrijke maand te worden!

Een wereld zonder wegwerpplastic, die zou er een pak gezonder en mooier uitzien. Helaas is dat nog lang niet aan de orde, maar dat wil niet zeggen dat we ons plasticgebruik niet kunnen intomen. En laat de maand mei daar nu net het ideale moment voor zijn! Mei Plasticvrij gaat ook dit jaar gewoon door en focust zich ook nu op de strijd tegen wegwerpplastic. Het initiatief, dat trouwens voor zo goed als volledig door geëngageerde vrouwen op poten werd gezet, is aan zijn derde editie toe en engageert heel Vlaanderen om in 2020 nog net iets liever te zijn voor Moeder Aarde.

Lokale shops en ondernemers

We kregen het de afgelopen maanden hard te verduren en hoewel ons milieu door het coronavirus (voor heel even dan toch) aan de betere hand is, is ons plasticverbruik dat niet. Hoewel de organisatoren lang getwijfeld hebben of ze de aftrap van Mei Plasticvrij dit jaar wel zouden geven, zijn ze ervan overtuigd dat het nu of nooit is! We hebben eindelijk de tijd om er ons goed op te focussen, beseffen misschien wel dat het inderdaad tijd wordt dat iédereen actie onderneemt én voelen ons samen sterk.

Jammer genoeg heeft de quarantaine ook negatieve gevolgen voor ons milieu. Het zwerfvuil neemt volgens de organisatoren van Mei Plasticvrij tijdens de quarantaine schrikwekkend snel toe en we zouden weer steeds vaker naar plastic verpakkingen grijpen. Het is dan ook niet voor niets dat een van hun speerpunten is om dat zwerfvuil de kop in te drukken. Het is het uitgelezen moment om die wegwerpverpakkingen weer in te ruilen voor een herbruikbaar exemplaar (vergeet het wel niet af te wassen voor gebruik) en misschien zelfs zelf aan de slag te gaan met hun handig tips.

Daarnaast zetten ze dit jaar ook extra hard in op het promoten van lokale shops en ondernemers die plasticvrije producten verkopen, want die kunnen alle hulp nu natuurlijk extra hard gebruiken. Wie ze zoal in de kijker zetten? Billie Cup, Lili Bulk, Mic Mac Minuscule en De Klusbib. Ook wij willen dit jaar weer ons steentje bijdragen en vechten voor een wereld zonder plastic, en we zijn niet alleen! Het team van Mei Plasticvrij wordt ook dit jaar namelijk vergezeld van acht eco-ambassadeurs en vier toffe BV-ambassadeurs: Sean Dhondt, Hilde De Baerdemaker, Dieter Coppens en Frances Lefebure! Volg jij hun voorbeeld?

View this post on Instagram

Ontmoet onze eco-ambassadeur Emilia. Dit jaar hebben we maar liefst 8 ambassadeurs die de love voor een plasticvrije wereld willen helpen verspreiden. Vandaag stellen we onze eerste #meiplasticvrij #ecoambassadeur voor, Emilia Cantero Dieguez, Eco gids en founder van Mixua Eco Tours . ?☀? . Emilia: “Argentijns van geboorte maar opgegroeid in Gent. Het was toen ik er Economie studeerde, dat ik voor het eerst over #circulaireeconomie hoorde. Een eyeopener om te leren dat onze levensstijl zo’n negatieve impact op de planeet heeft, en dat circulaire economie een oplossing kan bieden! . Ik wilde meer weten. Ik ging op onderzoek naar wat #ecologischleven nu eigenlijk is en welke merken betrouwbaar zijn. Geen gemakkelijke zoektocht. Ik werd geconfronteerd met zoveel tegenstrijdige informatie – vaak ‘greenwashing’. Ik dacht: ‘Had ik maar een goede gids!’ . Tja. Wat je niet vindt, doe je maar beter zelf. Ik hou ervan om door de straten te wandelen en nieuwe ecologische winkels te ontdekken of om de trendsetters van de #ecoscene te kennen. Zo zijn mijn Eco Lifestyle Tours geboren: inspirerende wandeltochten door het bruisend eco-leven van Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven of Brugge. #zerowaste winkels, (h)eerlijke #koffiebars en #lunchbars, #eerlijkemode, #natuurlijkeverzorging en creatieve #innovatie: de deelnemers gaan op stap met mij en leren bovendien de #changemakers en duurzame ondernemers achter de adresjes kennen. Dé kans om al hun vragen te stellen en gelijkgezinden te ontmoeten. Mijn doel is pas bereikt als alle deelnemers vol inspiratie naar huis gaan. Intussen pas ik dit concept als Eco Teambuilding toe in bedrijven, door werknemers tips & tricks te geven over hoe hun bedrijf meer #duurzaam te maken. . En moet het nog gezegd dat ik natuurlijk zelf steeds ecologischer leef? Wat begon met #bewustwording, is nu een levensstijl. Een #urbanlifestyle waar fun, comfort en respect voor de natuur samen gaan. Vandaar de naam Mixua: een mix van Spaans (mi) en Frans (choix). Iedereen kan namelijk een positief verschil maken door zijn of haar bewuste keuzes.” . Volg Emilia’s zero waste avonturen op @mixua.eco en www.mixua.be . Ontdek al onze ambassadeurs in link in bio.

A post shared by Mei Plasticvrij (@mei.plasticvrij) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: