Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Ook al hebben we genoeg, we zijn geneigd om ons bord leeg te eten. Denk dus op voorhand na over hoeveel je precies opschept.

6 makkelijke manieren om je portiegrootte te controleren

Ben jij na de feestdagen als een gek gaan sporten, maar zie je amper resultaat op de weegschaal? Dan is het wellicht geen slecht idee om even na te gaan wat je precies eet. Op grijze winterdagen is het namelijk verleidelijk om je bord goed vol te scheppen, maar op je voeding letten is minstens even belangrijk als sporten als je graag wat gezonder wil leven.


Wat je eet, is natuurlijk de grootste factor. Een bord vol spaghetti, een extra portie puree en een warme chocolademelk in de zetel op een koude winteravond klinken heel aanlokkelijk, maar als je iets gezonder wil leven, moet je verantwoorde keuzes maken als het op je voeding aankomt. Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan hoeveel je precies eet, want we scheppen al snel ons hele bord vol zonder er echt bij na te denken.

Wat je in één dag precies mag eten, hangt natuurlijk van persoon tot persoon af. Zo spelen je lichaamsbouw en je activiteitslevel een grote rol in je portiegrootte. Natuurlijk is het belangrijk om niet te weinig te eten, maar meestal zijn we geneigd om ons bord iets voller te scheppen dan nodig is. Het is iets wat we onszelf maar moeilijk kwalijk kunnen nemen, want: food = life. Wil je toch iets meer controle krijgen over wat je eet? Probeer onderstaande stappen dan eens uit.

1. Eet een stuk rijp fruit voor de maaltijd


Kom jij ook niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit? Eet dan bijvoorbeeld een banaan bij je ontbijt of een appel voor je middageten. Je bent sneller voldaan en je hebt meteen wat extra vitaminen en mineralen binnen. Een win-winsituatie.

2. Let op je tempo


Als je een lege maag hebt, schrok je je eten vaak naar binnen. Alleen duurt het twintig minuten voor je hersenen het signaal krijgen dat je genoeg hebt. Probeer dus om iets trager te eten door bijvoorbeeld meer te kauwen of door af en toe een slok water te drinken tijdens de maaltijd.

3. Drink een halfuur voor elke maaltijd een glas water


Nu we het toch over water hebben: over het algemeen drinken we sowieso te weinig, dus het is geen slecht idee om een glas water te drinken voor je eet. Vaak zijn we gewoon uitgedroogd en voelen we ons al een pak minder hongerig nadat we iets gedronken hebben.

4. Kies voor aangepaste snacks


Als het op snacks aankomt, kies je best voor een handjevol. Zo zal je je tijdens je hoofdmaaltijd minder snel overeten. Ook ga je in de late namiddag en vroege avond minder calorieën verbranden dan in de voormiddag. Als je het niet nodig hebt, kan je een tienuurtje dus beter skippen.

5. Voeg gezonde vetten toe aan je eetschema


Vetten zorgen ervoor dat je sneller genoeg hebt en het duurt ook langer om ze te verteren. Zo heb je langer een voldaan gevoel. Alleen wil dat niet zeggen dat we een groot stuk kaas moeten eten (helaas), maar gaat het om gezonde vetten, zoals een avocado.

6. Deel je bord op in helften


Zeker de helft van je bord zou vol moeten liggen met groenten. Over de andere helft verdeel je vetten, koolhydraten en proteïnen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '