Home Lifestyle Man die in ‘Gert Late Night’ getuigt over partnergeweld, blijkt zelf veroordeeld...

Man die in ‘Gert Late Night’ getuigt over partnergeweld, blijkt zelf veroordeeld te zijn

Zijn ex-vrouw overweegt een klacht wegens belaging.

In het kader van een campagne van de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant over mannen als slachtoffer van partnergeweld, getuigde een zekere Peter vorige week aan de bar bij James Cooke in ‘Gert Late Night’. Hij werd fysiek misbruikt door zijn ex-vriendin, vertelde hij. Maar nu blijkt dat de man een aantal jaren geleden zelf veroordeeld werd voor huiselijk geweld. Zij-kant zit erg verveeld met de zaak.

#OokMannenMakenHetMee

Mannen als slachtoffer van huiselijk geweld is een taboe. Een waarover dringend gesproken moet worden, vindt Zij-kant. Dus startten ze de campagne #OokMannenMakenHetMee op, waarmee ze vorige week de pers haalden. Actualiteitsprogramma ‘Gert Late Night’ pikte het op, en nodigde een van de getuigen van Zij-kant, Peter, uit voor een babbel.

Peter vertelt hoe zijn ex-vriendin, met wie hij nog niet lang samen was, hem van de trap sleurde. Na een tweede voorval stapte hij naar de politie, waar hij naar eigen zeggen uitgelachen werd. ‘Het enige wat de agent zei, was “Wat heb jij gedaan om dit te verdienen?”.’


Zelf dader

De getuigenis van Peter is ondertussen niet meer terug te vinden op de website van de campagne, horenzienenpraten.be. Ze werd offline gehaald nadat uitkwam dat de man zelf een aantal jaren geleden veroordeeld werd voor huiselijk geweld. Zijn ex-vrouw is er dan ook niet over te spreken hij nu opduikt als slachtoffer en denkt eraan een klacht in te dienen.

Zij-kant zit verveeld met de zaak en beseft dat dit schadelijk is voor de boodschap van de campagne. ‘We vrezen dat dit de drempel voor mannen om te getuigen over partnergeweld, nu nog groter wordt’, vertelt voorzitter Vera Claes aan De Standaard. Het verhaal van Peter werd echter niet gedubbelcheckt. ‘Het is niet onze taak om te oordelen’, vindt Claes. ‘We gaan ervan uit dat wat de getuigen vertellen waarheidsgetrouw is.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.