Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

De binnentemperatuur kan oplopen tot 50 (!) graden.

Mag je autoruit inslaan om hond te redden uit snikhete wagen?

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het is warm buiten en in hun haast om verkoeling te zoeken, vergeten sommige mensen hun huisdier uit de auto te halen. Ieder jaar zijn er berichten van dieren die zo tragisch aan hun einde kwamen. Mag je zelf een autoruit inslaan als je een dier in nood ziet? Expert Anthony Godfroid geeft het antwoord.


Terwijl je rijdt, blaast de airco op deze broeierig warme dagen lekker hard en is het best wel aangenaam vertoeven in je metalen kooi. Maar eenmaal je contact afligt, wordt het snel ontzettend warm in die auto. Té warm. Uit onderzoek van de VAB blijkt dat de binnentemperatuur na een aantal uur kan oplopen tot 50 graden! Helaas zijn er ieder jaar opnieuw mensen die hun huisdier vergeten in de snikhete wagen. Heel wat beestjes raken oververhit en overleven het niet.

Mag je zelf een autoruit inslaan als je bovenstaand scenario ziet gebeuren? Advocaat en voorzitter van vzw Dog en Co – Dier en Recht Anthony Godfroid raadt ons in eerste instantie aan om dat niet te doen, in het magazine Woef. ‘Het allerbeste wat je kan doen, is onmiddellijk de politie bellen’, vertelt Anthony in Woef. De politie heeft de plicht om de autoruit in te slaan, want dierenverwaarlozing is een misdrijf dat in de dierenwelzijnswet is opgenomen.

Onweerstaanbare drang


‘Oproepen over dieren krijgen meestal wel de laagste prioriteit’, gaat Anthony verder in Woef. ‘Dus je kan het best aan de telefoon vermelden als de politie niet snel ter plekke is, dat je dan zelf uit onweerstaanbare drang de ruit zal inslaan om het beestje te redden. Je zal wel een proces-verbaal krijgen wegens vernieling, maar je hebt een sterke zaak aangezien je de politie uitdrukkelijk meedeelde dat je het raam kapot zou slaan om de hond te redden. De kans is dus klein dat je een schadevergoeding zal moeten betalen.’

Verwittig je de politie niet vooraleer je zelf tot actie overgaat, dan kan je dat je wel zuur opbreken. ‘Vernielingen aan andermans eigendom zijn een misdrijf‘, aldus Anthony. ‘Daarvoor krijg je een stevige boete. Je kan die proberen te ontlopen door opnieuw die onweerstaanbare drang in te roepen bij het zien van het dier in nood, maar dan nog is de kans groot dat je een schadevergoeding moet betalen.’

De boodschap is dus: bel altijd de politie. Vergeet ook zeker niet te vermelden dat het héél dringend is en dat je na een bepaalde tijd de drang niet zal kunnen weerstaan om zelf tot actie over te gaan en de hond te verlossen uit zijn lijden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '