Home Lifestyle Dé ideale pauze op het werk? Een hond!

Dé ideale pauze op het werk? Een hond!

Vergeet die sigaret of chocoladereep om stress tegen te gaan.

Shutterstock

Steeds meer bedrijven laten honden toe op het kantoor. De aanwezigheid van de beestjes doet de stress bij werknemers afnemen, bevordert het sociaal contact tussen collega’s én verbetert de uitvoering van de opdrachten. Woef!

Het is vandaag Pet Day, de dag waarop we onze huisdieren tonen hoeveel we van hen houden. We kunnen die beestjes niet meer missen en elke ochtend als we naar ons werk vertrekken, breekt ons hart een beetje bij het zien van hun treurige kopje. Een aantal kantoren hebben daar nu iets op gevonden. Ze laten hun werknemers hun hond gewoon meenemen naar het werk. Zo lopen er bij Mars, ja van de lekkere chocoladerepen, elke dag steevast een aantal vrolijke viervoeters rond. Ze gaan zelfs mee naar de vergaderingen. ‘Tijdens meetings beginnen ze meteen te snurken’, aldus woordvoerster Kathy Heungens in De Standaard. ‘Dat is heel rustgevend en helpt ons te relativeren, en daardoor werken we efficiënter en relaxter.’

Bevordert prestaties

Ook bij voedingsbedrijf Nestlé en communicatiebedrijf Expliciet kan je honden aantreffen tussen de bureaus. Ons land is hier zeker geen voorloper in. In Nederland doen ze het al jaren en ook in de Verenigde Staten is het een bekend fenomeen bij grote bedrijven zoals Google en Amazon. Terwijl je zou denken dat je concentratie de dieperik in duikt als een schattige harige vriend plots op je werkplek opduikt, is niks minder waar. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het je prestaties net bevordert.

Motivatie

Werknemers voelen zich minder gestresseerd, hun bloeddruk en hartslag verlaagt merkbaar. Het sociaal contact tussen collega’s gaat er fel op vooruit, want samen spelen met de hond als pauze is veel toffer dan zeuren over het weer aan de koffiemachine. Én ook het werk zelf heeft er baat bij, aangezien de opdrachten beter worden uitgevoerd. Een wandeling met de hond is dan ook een keigoede motivatie om je taken rap en goed af te werken.

Ontspanning

‘Dankzij Jul voelt het kantoor veel meer aan als thuis‘, aldus Lotte De Cat van Mars in De Standaard. ‘Als ik stress heb en hij legt zijn kop op mijn schoot, dan voel ik me meteen rustiger.’ Ook collega’s zonder hond vinden het geweldig dat ze er plots een paar blaffende collega’s bij hebben. ‘Ik ga geregeld met de honden wandelen‘, zegt Céline Schoups van Mars in De Standaard. ‘Dat is de ideale ontspanning tijdens een drukke werkdag.’ ‘Ik ga nu drie keer per dag wandelen met de hond als pauze, veel beter dan een sigaret’, voegt Michaël daar aan toe. Volgens 73 procent van de jongere werknemers van het bedrijf heeft een hond op kantoor een positieve impact op de werksfeer en 61 procent van de oudere collega’s volgt hen hierin.

Zindelijk

Natuurlijk hangen er wel een aantal voorwaarden aan vast. ‘Elke hond moet gevaccineerd, zindelijk en gezond zijn’, aldus Kathy van Mars in De Standaard. ‘En ze mogen niet loops zijn. Als er zich toch een probleem voordoet met het beestje, dan moet de eigenaar dat oplossen. De meeste vlekken die je ziet in ons kantoor zijn nog steeds van koffie. Wanneer iemand helemaal niet zou houden van honden, dan zoeken we naar een oplossing die voor iedereen werkt.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.