Home Lifestyle Body Liefde is… samen afvallen

Liefde is… samen afvallen

Als je partner gewicht verliest, is de kans groot dat jij dat ook doet.

Shutterstock

Als je partner gewicht verliest door gezonder te leven, is de kans groot dat jij ook zal afvallen. Uit onderzoek bij 130 koppels bleek dat een derde van de deelnemers zo’n twee kilogram verloor wanneer hun lief meer sportte en gezonder at.

De Universiteit van Connecticut voerde een onderzoek uit bij 130 samenwonende koppels. Telkens één helft van het koppel was ingeschreven voor een levensstijlprogramma zoals Weight Watchers, waarbij hij of zij meer bewoog en gezonder at. Dat had een gunstig effect op hun wederhelft, want een derde van de partners verloor zo’n twee kilo op een half jaar tijd. Reden? Het zogenaamde ripple-effect.

Goede voorbeeld

Het ripple-effect is een fenomeen dat zich voordoet als de gedragsverandering van een individu impact heeft op zijn omgeving. In dit geval kopieert de ene geliefde de gezonde levensstijl van zijn of haar partner. Hij of zij gaat ook gezondere eetkeuzes maken en meer bewegen als partnerlief het goede voorbeeld geeft. Ripple verwijst dus naar rimpelingen die zich verspreiden als je iets in het water gooit.

Dipje

Ook het tempo waarin een koppel gewicht verliest, verhoudt zich tot elkaar. Als de kilootjes er gestaag af vliegen bij de ene partner, zal dat ook het geval zijn bij de ander. Helaas geldt ook het omgekeerde: als jij een dipje hebt in je dieet, zal je lief het ook moeilijk hebben met afvallen. ‘Deze studie toont duidelijk hoe de verandering in het levenspatroon van een persoon invloed heeft op zijn naaste omgeving’, aldus Gary Foster, Chief Scientific Officer van Weight Watchers.

Lees ook: