Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Huy Phan via Unsplash

Zeker nu de temperaturen stijgen, is puntje twee erg belangrijk.

LENTESCHOONMAAK: 6 tips waar je kamerplanten alleen maar baat bij hebben

Heb jij tijdens je grote lenteschoonmaak al je planten aan de kant gezet tijdens het poetsen om ze nadien weer mooi op hun plaats te zetten? Zeker niet slecht, maar ook je groene vriendjes zelf verdienen wat extra aandacht tijdens de grote spring cleaning. Neem er dus onderstaande checklist bij en ga even na of al je planten wel in tiptopconditie zijn.

1. Check elke plant grondig


Als iets grotere planten het minder goed doen, valt het al snel op, maar onze iets kleinere huisgenootjes durven we al snel vergeten. Ga daarom elke plant in huis af en kijk een aantal zaken eens grondig na. Denk bijvoorbeeld maar aan de staat van de potgrond, of ze al dan niet genoeg licht krijgen en de kleur van de bladeren.

2. Verplaats je planten indien nodig


Heb je een aantal planten die de afgelopen maanden in de buurt van een raam stonden? Kans is groot dat ze zich daar in de winter goed op hun gemak voelden, maar met de zomer in aantocht zet je ze beter iets verder van je venster. Nu het beetje bij beetje warmer begint te worden, krijgen veel planten het te warm als ze in contact komen met extra intens zonlicht.

3. Ook de bladeren verdienen wat extra aandacht


Aan de bladeren van je plant kan je veel afleiden. Zo kan je aan de kleur makkelijk zien of ze te veel of eerder te weinig zonlicht of water krijgen. Hoe dan ook verdienen ze wel wat extra aandacht. Om ze in opperbeste staat te houden, maak je ze één keer per jaar goed schoon. Heeft je plant eerder glanzende bladeren? Ga er dan voorzichtig met een vochtig doekje over. Heb je een aantal planten met eerder harige bladeren? Ga er dan zachtjes met een schone verfborstel of plumeau over. Zo verwijder je op een veilige manier stof en vuilresten.

4. Wees niet bang om te snoeien


Heel wat mensen zijn nog bang om hun planten te snoeien of om bladeren af te knippen. Al is dit nergens voor nodig, want gele of bruine bladeren afknippen is net bevorderlijk voor de groei van je plant. Opgelet: trek de bladeren niet gewoon uit, maar knip ze netjes af met een schaar. Hebben bepaalde bladeren een aantal bruine vlekken? Dan kan je plaatselijk wat gaan bijknippen. Voor het mooiste effect, volg je wel best de natuurlijke vorm van het blad.

5. Beslis of het tijd is om te verpotten


De lente is het ideale moment om je planten te verpotten. Tijdens het voorjaar groeien je planten namelijk een stuk sneller en beter. Wil je graag een grote plant? Dan is dit het ideale moment om ze te verhuizen. Niet elke plant hoeft verpot te worden, maar er zijn wel een aantal signalen die aangeven dat het moment aangebroken is. Denk bijvoorbeeld maar aan wortels die onderaan uitsteken of als je plant plots veel meer water nodig heeft dan voordien.

Niet zeker hoe je een plant moet verpotten? Ga zeker niet voor een pot die een heel stuk groter is dan je huidige bloempot. Anders moeten de wortels van je plant heel wat inhalen vooraleer de plant zelf kan beginnen groeien. Een goede richtlijn is om voor een pot te kiezen die ongeveer drie centimeter groter is.

6. Verse potgrond is altijd een goed idee


Ook als je ervoor kiest om je plant niet te verpotten, kan deze nog altijd wat verse aarde gebruiken. Je kan een handjevol grond bovenop bij strooien of je kan ook een paar centimeter grond vervangen door verse potgrond. Als extra kan je je planten nog wat plantenvoeding geven om zo mooier en beter te doen groeien. Succes!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '