Home Lifestyle AHA: op deze leeftijd gaan koppels voor het eerst wettelijk samenwonen

AHA: op deze leeftijd gaan koppels voor het eerst wettelijk samenwonen

Een van de meest gestelde vragen als het op relaties aankomt!

© Getty

Elke relatie is anders, en hoewel we het beter niet doen, kunnen we het soms niet laten om onszelf te vergelijken met anderen. Een van de meest gestelde vragen is alvast op welke leeftijd koppels voor het eerst gaan samenwonen. Het Belgische statistiekbureau Statbel komt met antwoorden.

Begin dit jaar publiceerde het Belgische statistiekbureau Statbel voor het eerst gegevens over wettelijk samenwonen. Wanneer je intrekt bij je partner (of andersom), kan je kiezen uit twee statuten, namelijk feitelijk of wettelijk. Bij die eerste vorm hoeven jullie geen verklaring af te leggen, maar dienen jullie gewoon jullie adres aan te passen. Wie kiest voor de tweede vorm, moet een verklaring afleggen bij de burgerlijke stand van zijn of haar gemeente.

Twee jaar geleden, in 2017, werden er 39.038 gevallen van wettelijke samenwoning geregistreerd. Dat zijn er heel wat, maar wat we natuurlijk echt willen weten, is op welke leeftijd koppels gaan samenwonen. In België ligt het gemiddelde op 31,4 jaar (partner 1) en 29,4 jaar (partner 2). Trouwen doen we iets later. Zo zijn we gemiddeld 32,7 jaar (partner 1) en 30,3 jaar (partner 2) wanneer we voor het eerst in het huwelijksbootje stappen. Fun fact: december blijkt de populairste maand te zijn om wettelijk te gaan samenwonen. Bijna elk jaar worden er in die periode de meeste gevallen geregistreerd. In 2017 ging het om 10 %.

Volgende halte: trouwen

Voor veel koppels blijkt wettelijk samenwonen dé stap vóór het huwelijk te zijn. Wanneer een wettelijke samenwoning beëindigd wordt, gaat het in 55 % van de gevallen om een huwelijk. Meestal volgt die beslissing na 4,3 jaar. In vergelijking met andere jaren wonen we wel langer samen voor we besluiten te trouwen. In 2015 lag het gemiddelde nog op 3,7 jaar. In 2016 bedroeg dat 4 jaar.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.