Home Lifestyle Food #FITINABIT: 6 kleine veranderingen in de keuken voor een gezondere levensstijl

#FITINABIT: 6 kleine veranderingen in de keuken voor een gezondere levensstijl

6. Gebruik meer kruiden.

© brooke lark & ella olsson via Unsplash

Met een aantal kleine ingrepen in de keuken kan je al een pak gezonder koken. Flair-fitcoach Amel geeft 6 kleine en gemakkelijke tips voor een healthy lifestyle.

We denken soms dat gezond eten heel wat tijd, moeite en geld kost. Niets is minder waar! Met een paar kleine veranderingen in de keuken ben je al een grote stap dichter bij een supergezonde levensstijl. Deze zes gewoontes heeft onze Flair-fitcoach als ze kookt, en ze deelt haar tips graag met ons.

1. Gebruik rijstolie of olijfolie in plaats van boter

Olijf- en rijstolie zijn allebei een pak beter dan boter. Gebruik olijfolie wel niet in de oven boven 180 graden, want dan gaat het oxideren en dat is niet gezond. Kies dan dus voor rijstolie.

2. Neem alles volkoren: brood, pasta, rijst, couscous en toast

Volkoren producten bevatten meer voedingsstoffen, waardoor ze gezonder zijn. Ze bestaan ook uit meer vezels en zijn daardoor beter voor je spijsvertering en voor je stoelgang. Het geeft je bovendien een meer verzadigd gevoel en daarom zal je er minder van eten.

3. Drink magere melk of een alternatief in plaats van volle of halfvolle melk

Er zit meer vet in volle melk en dat soort dierlijke vetten heb je niet veel nodig. Eigenlijk is de dagelijkse verhouding van eiwitten het best 1/3 dierlijk en 2/3 plantaardig, waardoor je ook kan overschakelen op een alternatief voor koemelk zoals ongezoete plantaardige melk waaronder soja-, haver- of amandelmelk.

4. Maak zelf granola in plaats van die uit de supermarkt te kopen

In de meeste granola die je in de supermarkt vindt, zit superveel suiker. Te veel suiker gaat een piek geven in je bloedsuikerspiegel waardoor je erna een dip zal krijgen en die mindere momentjes zullen zich blijven herhalen gedurende de hele dag. Probeer daarom zelf je granola te maken, dan heb je in de hand welke ingrediënten je erin stopt. Amel geeft haar lekker én gezond recept mee: 100 g havermout, 100 g boekweit-, spelt-, rijst- of havervlokken, 20 g pompoenpitten, 20 g zonnebloempitten, 100 g gemengde ongebrande notenmix (naar keuze), 2 el kokosolie, 6 el water. Optioneel: kaneel, gedroogd fruit, pijnboompitten, sesamzaad, kokosschilfers, amandelschilfers of cacaopoeder. Meng alles in een schaal en strijk uit over je bakplaat. Zet het 20 à 25 minuten in de oven op 150 graden.

5. Bereid gezonde varianten van saus

Er bestaat helaas niet één bepaalde supergezonde magische saus, maar je kan van bestaande sauzen wel iets meer light varianten bereiden. Neem kokosmelk en kruid dit met curry, paprika, chilipoeder of kurkuma en je hebt een heerlijke saus. Maak een zalige tomatensaus door tomatenpuree aan te lengen met water in plaats van room en te kruiden met Provençaalse kruiden. Voeg een pindasaus toe aan je bord op basis van pindakaas, water en een beetje ketchup. Yoghurtsausjes passen ook perfect bij heel veel gerechten. Meng bijvoorbeeld magere Griekse yoghurt met honing, mosterd, citroensap en wat peper en zout. Yum!

6. Gebruik meer kruiden

Zoals je bij het vorige puntje al kon lezen: pimp je gerechten met kruiden. Dat geeft onmiddellijk een oase aan smaken aan je bord en dan ben je minder geneigd om nog naar een saus te grijpen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.