Home Lifestyle WAUW: 9 x adembenemende Europese plaatsen waar je kan kanovaren en kajakken

WAUW: 9 x adembenemende Europese plaatsen waar je kan kanovaren en kajakken

© Getty & Nick Canon via Unsplash

Al fietsend, wandelend of lopend op reis: het kan anno 2020 allemaal! Maar heb je er al eens over nagedacht om met de kano of kajak op avontuur te gaan? Het is vermoeiend, we know, maar niets houdt je tegen om het water op je eigen tempo te trotseren en je tentje op de meest adembenemende plaatsen op te zetten.

Kanovaren is een vak apart. Je hebt er een paar stevige armspieren voor nodig, maar zal nog nooit zo’n bevredigende trip gemaakt hebben. Dankzij je bootje stoot je op verschillende verborgen parels die je al wandelend of fietsend misschien niet opmerkt én heb je geen last van andere toeristen die je voor de voeten lopen. Wedden dat je iedereen stikjaloers maakt met zo’n onvergetelijke ervaring? Wij zochten naar enkele prachtige Europese kajakbestemmingen die zelfs de allergrootste rookies zullen kunnen bekoren.

Bohuslän, Zweden

De beginnende kajakker zal zich op het rustige water van Bohuslän in stijl kunnen voorbereiden op het echte werk. Het is er rustig en, op het kabbelende water na, muisstil. Je verdwaalt er al varend in een prachtig landschap dat zich voor je neus ontvouwt en kan er voor dag en dauw genieten van het ontwaken van je omgeving. Met een beetje geluk kom je er zelfs een aantal enthousiaste supporters tegen, want de Scandinavische fjorden zijn de thuisbasis van schattige zeehondjes!

Soča, Slovenië

De Soča loopt door West-Slovenië en Noord-Italië en neemt je mee naar een sprookjeswereld vol feeërieke bossen, magische grotten en romantische open vlaktes. De rivier wordt dan ook niet voor niets ‘the Emerald Beauty’, oftewel smaragdgroene schoonheid, genoemd: het fonkelende water krijgt in de lente een prachtige smaragdgroene kleur. En jij hebt het geluk om dat spektakel vanuit je kano te bewonderen! Wedden dat je er nooit meer uit wil komen?

Dordogne, Frankrijk

Wie liever wat dichter bij huis blijft en naast de groene omgeving af en toe geniet van een uitzicht op pittoreske en charmante dorpjes, kan een paar dagen lang op de Franse rivier Dordogne vertoeven. Ze werd door UNESCO geclassificeerd als bioreservaat en neemt je mee langs verschillende idyllische dorpjes en typisch Franse wijngaarden. Opgepast: de Dordogne heeft een avontuurlijk karakter. Wees dus voorbereid!

Zrmanja, Kroatië

Ook de prachtige rivier Zrmanja vraagt om een goede training. Tijdens je tocht vaar je langs magische watervallen die je route des te avontuurlijker maken. Tijdens je avontuur word je omgeven door hoge rotsen, krijg je de kans om van enkele wondermooie uitzichten te genieten en kan je op een zonnige dag een frisse duik nemen. Wie de kano of kajak voor een dagje wil inruilen voor iets anders, kan proberen om te raften naast de spectaculaire canyon.

Assynt, Schotland

Assy-watte? Assynt ligt in het noorden van Schotland en is een mythisch leeg landschap waar vreemd gevormde bergen en tientallen meren het gebied van een sfeer à la ‘Lord of the Rings’ voorzien. Verken het water van Loch Assynt en de vele zijriviertjes en laat je onderdompelen door het adembenemende landschap van de Schotse Highlands. Vanuit Loch Assynt kan je trouwens het Ardvreck Castle en Calda House spotten. Beide gebouwen zouden al eeuwen geplaagd worden door geesten en een wel heel wilde geschiedenis hebben.

Obra, Polen

De verborgen Poolse rivier Obra is gemakkelijk toegankelijk voor beginnende kanovaarders en stroomt vredig door de wildernis en het platteland van West-Polen. Je kan er 164 kilometer lang rustig varen en ‘s avonds slapen onder de magnifieke sterrenhemel. Kijk er wel een beetje uit je doppen, want volgens een eeuwenoude legende zou een vis met de grootte van een huis in het noordelijke deel van de rivier wonen.

Gardameer, Italië

Wie geen zin heeft om meerdere dagen op het water door te brengen, kan er natuurlijk altijd voor een dagje tussenuit gaan, en er is geen betere plaats dan het Gardameer om dat te doen. Vaar er weg van alle drukte en picknick op je bootje met een prachtig zicht op de Alpen. Toch zin in een beetje meer avontuur? Vaar dan richting het zuiden! Daar zal je op schattige en kleine onbewoonde eilandjes stoten waarop je even tot rust kan komen.

Vestfirðir, IJsland

Kajakken in Westfjorden zou bij iedereen op de bucketlist moeten staan. Glijd er tussen de majestueuze fjorden op het schitterende blauwe water, zoals je dat alleen in IJsland kan vinden, spot er papegaaiduikers, zeehonden en misschien zelfs walvissen en laat je betoveren door een sensationele zonsondergang. Kajakken tussen de IJslandse fjorden is niet van de poes. Het is dus wel aangeraden om samen met een gids en in groep te reizen om ten volle van je trip te kunnen genieten.

Teifi, Engeland

De 122 kilometer lange rivier Teifi doorkruist heel Wales en neemt je mee langs de meest groene gebieden van Engeland. Het is een langzame rivier die je hier en daar opschrikt met een aantal zachte stroomversnellingen en je meeneemt naar enkele verborgen juweeltjes. De steile en dicht beboste oevers vormen een belangrijk leefgebied voor ottersoorten en edelherten en ook in en boven het water zal je verschillende diertjes waaronder zalm, prachtige libellen en ijsvogels kunnen spotten. Een levensecht sprookje, dus!

[td_smart_list_end]

Foto’s: © Getty & Unsplash

Lees ook: