Home Lifestyle Kook op kerstavond toch voor je hele familie en schenk de overschot...

Kook op kerstavond toch voor je hele familie en schenk de overschot aan een kansarm gezin

Dankzij #IedereenVoedselbank beleven we allemaal een onvergetelijke kerst.

#IedereenVoedselbank
© Unsplash

We vieren kerstavond dit jaar niet met de hele familie, maar met ons eigen gezin en/of knuffelcontact. De Belgische Federatie van Voedselbanken lanceert daarom het initiatief #IedereenVoedselbank waarbij het ons vraagt om toch voor de hele familie te koken en de overschot te schenken aan een kansarm gezin.

De kersttafel zal dit jaar iets kleiner zijn, want we mogen de 24ste en 25ste december enkel spenderen met ons eigen gezin en/of knuffelcontact. Toch hoeft die feestmaaltijd daarom niet minder uitgebreid te zijn, integendeel. De Belgische Federatie van de Voedselbanken en hun negen regionale Voedselbanken lanceren het prachtige initiatief #IedereenVoedselbank waarbij het Belgen oproept om toch te koken alsof de bomma, die zatte nonkel, dat kieskeurige nichtje en je coole tante aan de tafel aanschuiven. Die extra porties die over zijn schenk je dan aan een kansarm gezin of alleenstaande zodat zij ook een warme en vooral smakelijke kerstavond beleven.

Kerstmaaltijd

Maar liefst 180.000 Belgen hebben niet de middelen om een lekkere kalkoen of ander topgerecht op hun bord te toveren met Kerstmis. Normaal gezien kunnen de Voedselbanken op kerstavond rekenen op heel wat steun uit de horeca- en retailsector, maar door de coronacrisis en de opgelegde maatregelen is dat dit jaar helaas minder of niet mogelijk. De aanvragen die binnenkomen bij de Voedselbanken zijn door de pandemie ook met 10 % gestegen. ‘We merken niet alleen een stijging in de vaste aanvragen, zoals van alleenstaande ouders en ouderen. Door de coronacrisis worden ook andere groepen geconfronteerd met een gebrek aan financiële middelen om voedsel te kopen. Gezinnen uit de middenklasse die worden geconfronteerd met tijdelijke werkloosheid of jobverlies, zien bijvoorbeeld opeens hun inkomsten sterk inkrimpen of zelfs verdwijnen. Ook heel wat studenten die instaan voor hun eigen levensonderhoud en gewoonlijk rondkomen dankzij studentenjobs in bijvoorbeeld de horeca, zien zich genoodzaakt om bij ons aan te kloppen’, zegt Jozef Mottar, Gedelegeerd Bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Wil je je achter dit warme initiatief scharen en in de potten roeren, dan kan je op de website iedereenvoedselbank.be kijken welke hulpbehoevende gezinnen of alleenstaanden bij jou in de buurt wonen en voor wie je dus wil koken. Mensen die zelf financiële moeilijkheden hebben, kunnen zich via deze weg of via hun lokale aangesloten vereniging bij de Voedselbanken ook kandidaat stellen voor een kerstmaaltijd. Daarna moet je onderling via e-mail of telefoon afspreken hoe de maaltijden overhandigd zullen worden. Door met z’n allen wat meer te koken voor wie wat minder heeft, kunnen we er toch voor zorgen dat iedereen een onvergetelijke kerst krijgt.

Nog meer mooie acties en initiatieven: