Home Lifestyle MUST DO: wandelen in de magische vallei van de Hoëgne

MUST DO: wandelen in de magische vallei van de Hoëgne

In de winter ziet het gebied er nog spectaculairder uit!

hoëgne
© Instagram: @juontheroad_

Wie dacht dat hij in 2020 alle uithoeken van ons land wel gezien had, heeft het goed mis, want ons kleine Belgenlandje heeft nog een aantal prachtige verborgen pareltjes voor jou in petto. Wat dacht je van een uitstap naar de Warchevallei of die van de feeërieke Hoëgne in de provincie Luik?

Onze Ardennen zijn een schatkamer aan prachtige natuurpareltjes, en die zien er tijdens de winter nog net dat tikkeltje feeërieker uit. Heb jij een uitstapje naar de Hoge Venen op de planning staan, maar heb je Mont Rigi, Baraque Michel en Baraque de Fraiture intussen wel gezien? Rijd dan een klein halfuurtje westwaarts richting Jalhay. Daar kan je namelijk verdwalen in wat weleens het mooiste plekje van ons land zou kunnen zijn.

Must-sees

De 30 kilometer lange Hoëgne kronkelt in het hartje van de Hoge Venen en staat onder de locals ook wel bekend als de mooiste rivier van Wallonië. De magische vallei die ze doorkruist is nochtans minder populair dan die van de Warche of Ninglinspo, die een paar kilometer verderop ligt. Waarom je ze dit jaar, en liefst asap, van je bucketlist wil schrappen? Je verdwaalt er tussen torenhoge bomen, zal nooit eerder in zo’n rustig gebied gewandeld hebben, je loopt er over een houten pad dat zich een weg baant in het sprookjesbos én je stapt er langs enkele magische watervalletjes. Bonus: de wandelroutes die je er kan volgen zijn, in tegenstelling tot vele andere routes in de Hoge Venen, goed toegankelijk.

Je kan je wandeling op verschillende plaatsen starten, waaronder in Jalhay. Daar parkeer je best op de parking ‘Pont de Belleheid‘. Als je er even om je heen kijkt, zal je een wit bordje met een blauw kruis zien staan. Als je dat bordje volgt, kom je in mum van tijd in de vallei terecht en ben je goed voor een drie uur durende wandeling van om en bij de 10 kilometer. De wandelkaart kan je hier terugvinden. Kortere én langere wandelingen in de buurt van de Hoëgne kan je downloaden op de website van Jalhay.

Lukt het om onderstaande must-sees tijdens je wandeling te fotograferen? Blogster juontheroad deed het je al voor.

  • De rots Rocher de Bilisse die je een prachtig uitzicht over het dorp biedt.
  • De populaire Nutonswaterval.
  • De grot Trô d’Sotais waarin volgens een oude legende ooit magische wezens woonden.
  • Lu pîre al marète, een grote steen waar boeren vroeger offers brachten.
  • De dolmen, een enorme mysterieuze stenen tafel waarvan de oorsprong nog steeds niet helemaal bekend is.

Meer wandelinspiratie: