Home Lifestyle Food 5 van de lekkerste groenterecepten om nú te proberen

5 van de lekkerste groenterecepten om nú te proberen

Weet jij nog niet wat eten vanavond? Wij anders wel!

groenterecepten
© WOUT HENDRICKX EN TOM SWALENS

Eat the rainbow. Het is advies waar alle voedingsspecialisten het over eens zijn, zeker tijdens de koude herfstmaanden. Vermomd als pannenkoeken, burgers en noedels happen ze extra lekker weg.

1 / 5
Broccoliburgers met volkorenbroodje
Bietennoedels met zalm en yoghurt-dillesaus
Bietenballetjes met koolsla, zoete-aardappelfrietjes en avocadodressing
Spinaziepannenkoekjes met burrata
Stoverij van wortelgroenten en portobello
Broccoliburgers met volkorenbroodje
Broccoliburgers met volkorenbroodje

Voor 4 pers. • 45 min. + 20 min. afkoelen

Dit heb je nodig:

460 g broccoli, in roosjes • 80 g havermout • 100 g zonnebloempitten • 30 g paneermeel • 80 g spinazie • 20 g basilicum • 1 teentje knoflook • 2 el tahin • peper • zout • 1 el olijfolie

Voor de afwerking:

1 grote tomaat • 1 komkommer • 1 rode ui • 4 volkorenpistolets • 100 g rodebietenhummus, kant-en-klaar • 100 g gemengde sla

Zo gemaakt:

1. Blancheer de broccoliroosjes gedurende 3 minuten. Giet ze af en laat ze schrikken onder koud water.

2. Maal de havermout en de zonnebloempitten fijn in een blender. Meng het paneermeel eronder. Mix de roosjes van de broccoli grof en voeg ze toe. Mix de spinazie en het basilicum, en voeg toe. Pel en snipper de knoflook en voeg toe. Lepel de tahin eronder, kruid met peper en zout, en meng goed. Laat 20 minuten rusten in de frigo.

3. Maak burgers van het mengsel. Voeg nog wat tahin toe als het mengsel niet genoeg kleeft. Bak de burgers langs beide kanten in de olijfolie.

4. Spoel de tomaten en snij ze in fijne plakken. Spoel de komkommer en snij die met de mandoline in flinterdunne repen. Pel de rode ui en snij die in ringen. Snij de broodjes open en leg ze op de grill.

5. Besmeer de onderkant van je broodje met de rodebietenhummus, verdeel er enkele blaadjes sla over en leg de burger erbovenop. Schik daarop enkele plakjes tomaat en tot slot enkele rode-uiringen. Dek af met de bovenkant van het broodje.

Bietennoedels met zalm en yoghurt-dillesaus
Bietennoedels met zalm en yoghurt-dillesaus

Voor 4 pers. • 25 min.

Dit heb je nodig:

2 rode bieten • 4 el yoghurt • 4 el olijfolie + extra • 4 el honing • 4 el rodewijnazijn • 2 el mosterd • 3 el sjalot, fijngesneden • 4 el dille, fijngesneden + extra • 3 el kappertjes + extra • 4 zalmfilets (van ± 120 g) • peper • zout

Zo gemaakt:

1. Schil de bieten en maak er met behulp van een spiralizer noedels van. Kook de bietennoedels kort gaar in licht gezouten water.

2. Maak een dressing van de yoghurt, olijfolie, honing, rodewijnazijn, mosterd, sjalot, dille en kappertjes.

3. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan. Kruid de zalmfilets met peper en zout. Bak de vis eerst 2 minuten op de velkant, draai de vis daarna om en zet het vuur zachter. Bak nog 2 à 3 minuten gelijkmatig verder.

4. Meng de yoghurtdressing onder de bietennoedels en serveer met de gebakken zalm. Werk af met extra kappertjes en dille.

Bietenballetjes met koolsla, zoete-aardappelfrietjes en avocadodressing
Bietenballetjes met koolsla, zoete-aardappelfrietjes en avocadodressing

Voor 4 pers. (12 balletjes) • 45 min. + 1u30 in de oven

Dit heb je nodig:

120 g rode quinoa • 250 g rode bieten • 3 el olijfolie • 1 kl grof zeezout • 1 ui • 2 teentjes knoflook • 1 ei • 2 el paneermeel • 2 kl limoensap • ¼ kl chilivlokken

Zoete-aardappelfrietjes: 2 zoete aardappelen • 1 el maiszetmeel • 1 el olijfolie

Koolsla: 1/2 witte spitskool • 1 à 2 rode uien • 10 g koriander • 10 g bladpeterselie • sap van 1 limoen • 1 kl mosterd • 1 kl honing • peper • zout

Dressing: 1 rijpe avocado • 1 kl tahin • 3 el limoensap • 1 kl geperste knoflook • peper • zout

Zo gemaakt:

1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de rode bieten, schik ze in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met grof zeezout. Pof ze in 1 uur gaar in de oven. Prik erin met een mes om te checken of ze gaar zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.

2. Pel de rode bieten en hak ze grof in de blender. Zorg ervoor dat je geen puree krijgt, want er moeten nog stukjes in zitten. Meng de rode biet onder de quinoa.

3. Pel en snipper de ui en de knoflook. Stoof ze glazig in wat olijfolie. Meng de rode biet en quinoa met de ui, de knoflook, het ei, het paneermeel, het limoensap en de chilivlokken. Maak je handen nat en vorm balletjes met 3 cm doorsnede van het mengsel. Bak de balletjes gaar op een zacht vuur. Keer ze regelmatig om.

4. Maak de zoete-aardappelfrietjes. Spoel de zoete aardappelen, snij ze in frietjes en bestuif ze met het maiszetmeel. Zorg dat alle frietjes bedekt zijn met maiszetmeel. Schik ze op een ovenschaal, besprenkel ze met de olijfolie en gaar ze 25 à 30 minuten in de oven.

5. Maak de koolsla. Maak de kool schoon en snipper die fijn. Meng met de rest van de ingrediënten. Zet even opzij, zodat de smaken zich goed met elkaar mengen.

6. Maak de dressing. Mix alle ingrediënten in een maatbeker tot een smeuïge saus.

7. Serveer de balletjes met de koolsla, de zoete- de zoete-aardappelfrietjes en de avocadodressing.

Spinaziepannenkoekjes met burrata
Spinaziepannenkoekjes met burrata

Voor 4 pers. • 30 min.

Dit heb je nodig:

160 g boekweitbloem • 3 eieren • 500 ml amandelmelk • 75 g jonge spinazie • 20 g bladpeterselie • peper • zout • 2 el olijfolie

Voor de salade: 2 courgettes • 120 g erwtjes • 120 g tuinbonen • 2 el limoensap • 2 el olijfolie • peper • zout • 200 g burrata • een handvol verse munt • een handvol bladpeterselie

Zo gemaakt:

1. Verwarm de oven voor op 50 °C. Maak het pannenkoekenbeslag. Mix de bloem met de eieren, de amandelmelk, de spinazie en de peterselie tot een homogeen lopend deeg. Kruid met peper en zout.

2. Verwarm de olijfolie in een flensjespan. Bak pannenkoeken van het spinaziebeslag en hou die warm in de oven.

3. Spoel de courgettes en snij ze met een mandoline in slierten. Blancheer de erwtjes en de tuinbonen, giet ze af en laat ze schrikken onder ijskoud water.

4. Meng de courgetteslierten met de erwtjes en tuinbonen. Voeg er het limoensap en de olijfolie aan toe. Kruid met peper en zout, en meng.

5. Serveer de pannenkoekjes met de groene salade en geef er de burrata bij. Werk af met verse munt en peterselie.

Stoverij van wortelgroenten en portobello
Stoverij van wortelgroenten en portobello

Voor 4 pers. • 1 uur

Dit heb je nodig:

2 grote uien • 2 teentjes knoflook • 2 stengels selder • 500 g wortelen • 3 pastinaken • 1/2 kleine knolselder • olijfolie • peper • zout • 50 g boter • 50 g tomatenconcentraat • 2 el bloem • 1 sneetje peperkoek • 1 el mosterd • 300 ml stoutbier (bv. Stout Mokke) • 1 kruidentuiltje (tijm, peterselie en laurier) • 500 ml groentebouillon • 4 portobello’s • druivenpitolie • 3 peterseliewortelen • 80 g pompoenpitten

Zo gemaakt:

1. Verwarm de oven op 180 °C. Pel en snipper de uien. Pel en plet de knoflook. Spoel de selder en snij die fijn. Maak de wortelen en de pastinaken schoon en snij ze in stukken van ± 2 cm. Schil de knolselder, snij die in heel fijne blokjes en leg die in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout, en gaar gedurende 25 minuten in de oven.

2. Verwarm ondertussen de boter in een ruime stoofpot. Voeg de ui, knoflook en selder toe. Stoof het geheel op een zacht vuur glazig. Voeg het tomatenconcentraat toe en roerbak het geheel even. Lepel de bloem erbij en laat kort aanstoven tot het geheel lichtbruin kleurt. Besmeer de peperkoek met de mosterd en doe die in de pot. Schraap de aanbaksels zachtjes los van de bodem. Giet het bier erbij.

3. Voeg de wortelen en de pastinaken toe. Doe het kruidentuiltje erbij en voeg de groentebouillon toe. Laat het geheel zachtjes garen. Zodra de knolselder gaar is, schep je die bij de stoofpot en laat je alles nog even verder sudderen. Schep regelmatig om.

4. Bak de portobello’s kort in een pan met olijfolie. Kruid met peper en zout. Gaar ze nog 10 minuten in de oven.

5. Verhit een bodem druivenpitolie in een steelpan. Schil de peterseliewortelen en snij die in dunne slierten. Frituur ze in de druivenpitolie.

6. Rooster de pompoenpitten in een pan met een scheutje olijfolie. Breng de stoofpot op smaak met peper en zout. Serveer de portobello’s erbij en werk het geheel af met de frietjes van peterseliewortel en de pompoenpitten.

Meer recepten: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.