Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Inigo de la Maza via Unsplash

Zit jij ook altijd met verlepte sla op het einde van de week?

HANDIG: zo bewaar je je groenten, fruit en verse kruiden het best



Ging je vroeger elke dag naar de winkel om groenten en fruit te halen, terwijl je je nu probeert te beperken tot één keer per week? Allemaal goed en wel, maar je wil op het einde van de week natuurlijk niet met een krop verlepte sla zitten. Wij delen enkele tips om je groenten en fruit optimaal te bewaren.

Sla

Verwerkte of gesneden sla? Bewaar deze in de koelkast in een potje en niet in een afgesloten zak. Zorg er wel voor dat de sla helemaal droog is, zodat ie goed kan ademen. Een krop sla bewaar je dan weer het best door de dunne, donkere laag onderaan de verse krop weg te snijden en een kruisvormige inkeping te maken. Plaats je krop op een bordje met een klein beetje water in de koelkast en ververs het water dagelijks. Dan zou je verse sla gemakkelijk zo’n hele week goed moeten blijven. Sla op wortel zet je best in de koelkast en pluk je telkens de nodige blaadje af voor gebruik.

Komkommer

Grootste verrassing: een komkommer bewaar je best niet in de koelkast. Ze gaan het langst mee bij een temperatuur van 10 tot 12 graden.

Tomaten

Bewaar verse tomaten aan de tros (als je trostomaten kocht), op een donkere, koele plek en dus niet in de koelkast. Vermijd ook afgesloten verpakkingen of doosjes. De fruitmand lijkt ook geen goed idee, want sommige fruitsoorten zoals appels en peren gaan dan sneller rijpen.

Prei

Wil je prei in de koelkast bewaren? Leg ‘m dan onderaan in de groentelade. Is de prei op koelkasttemperatuur, dan dek je ‘m best af. Om uitdroging te vermijden, kan je de prei af en toe bevochtigen. Geen plaats in je koelkast? Dan bewaar je de stokken best op een plek waar het wat vochtiger en koeler is. Als je de prei wil invriezen, blancheer ‘m dan kort even op voorhand.

Aubergine

Een aubergine hoort niet in de koelkast. Punt aan de lijn. De groente bewaart het best op een koele, donkere plaats waar het rond de 15 graden is. Zo blijven ze zeker een week houdbaar. Wil je ‘m nog langer bewaren? Bereid de aubergine dan, en vries nadien in (en dus niet rauw) zodat je nog een jaar lang kan genieten. Door je aubergine af te dekken met een keukenhanddoek zorg je ervoor dat hij niet gaat uitdrogen.

Witte asperges

Asperges worden vaak in schaal aangeboden en dat is ook hoe je ze best bewaart in de koelkast. Heb je de asperges al geschild en gekookt? Dan kun je ze slechts één dag bewaren. Verse witte asperges blijven in de diepvries zo’n 6 maanden goed.

Verse kruiden

Heb je verse kruiden die je wil bewaren? Maak dan een onderscheid tussen zachte kruiden (met zachte blaadjes en steeltjes zoals basilicum en peterselie) en harde kruiden (zoals tijm en rozemarijn bijvoorbeeld). Zachte kruiden zet je best in een glas vers water dat je elke dag vervangt. Je kan ze eventueel ook afdekken met een vochtig keukenpapiertje en in de koelkast bewaren. Harde kruiden bewaar je het langs door ze in een vochtige keukenhanddoek te wikkelen en ze daarna in een luchtdicht doosje te stoppen.

Foto’s: BelOrta / Unsplash


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '