Home Lifestyle Film Organisatie van Golden Globes keurt veranderingen met betrekking tot diversiteit goed

Organisatie van Golden Globes keurt veranderingen met betrekking tot diversiteit goed

Er zetelde geen enkele zwarte journalist in de HFPA, de organisatie van de Golden Globes.

golden globes diversiteit
© Getty

De Hollywood Foreign Press Association kwam de afgelopen maanden onder vuur te liggen toen uit onderzoek van de Los Angeles Times bleek dat er geen enkele zwarte journalist zetelt in de organisatie van de Golden Globes. Er kwam een boycot vanuit Hollywood waarbij acteurs weigerden om nog interviews te geven. Nu hebben de leden van de HFPA hervormingen goedgekeurd met betrekking tot inclusiviteit, diversiteit en onpartijdigheid.

Eerder deze week stelde het bestuur van HFPA (Hollywood Foreign Press Association), de organisatie die jaarlijks de Golden Globe awards voor televisie en film uitreikt, hervormingen voor die voor meer diversiteit moeten zorgen. Donderdag werden deze goedgekeurd door de leden van HFPA. Volgens Variety stemden 72 van hen voor en drie van hen tegen het plan van het bestuur.

De nieuwe richtlijnen houden onder andere in dat er dit jaar minstens twintig nieuwe leden aan de huidige 86 toegevoegd moeten worden, met daarbij de nadruk op de rekrutering van zwarte journalisten, en dat het lidmaatschap de komende achttien maanden met vijftig procent moet uitgebreid worden. Daarnaast zullen de voorwaarden om aangenomen te worden versoepeld worden.

In 2019 kwam er al kritiek op de Golden Globes toen bleek dat ‘Euphoria‘ met Zendaya geen enkele nominatie in de wacht sleepte en dat ook ‘When They See Us‘ over het hoofd werd gezien. Er werd toen volgens critici niet alleen te wit maar ook te mannelijk gekozen toen bijvoorbeeld bleek dat in de categorie van Beste Regisseur vijf mannen maar geen enkele vrouw te vinden was. Ook in 2021 lagen de Golden Globes opnieuw onder vuur toen ‘Emily in Paris’ wel genomineerd werd en ‘I May Destroy You‘ niet in de lijst stond.

Ethische veranderingen

Daarnaast kwam er kritiek op hoe de genomineerden en winnaars gekozen worden, gezien de banden van HFPA met filmstudio’s. Ook op ethisch vlak worden er dus veranderingen doorgevoerd. Zo mogen de leden van HFPA volgens Reuters geen promomateriaal meer aanvaarden van film- en televisiestudio’s en moeten ze een publieke lijst delen met leden en links naar hun werk.

Lees ook: